Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліна Костенко_лекція.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
43.32 Кб
Скачать

План

  1. Вступ

  2. Біографія Л. Костенко

  3. Творчій шлях поетеси Л.Костенко

  4. Висновок

  5. Список використаної літератури:

1. Вступ

З-поміж українських поетес другої половини XX ст. постать Ліни Костенко найпомітніша. Активна учасниця шістдесятництва, вона завжди виважувала свос високе й відповідальне покликання митця на терезах сумління і ніколи не розмінювала чистоту своїх переконань. Відновлюючи ідеї митців «Розстріляного Відродження», письменниця наснажувала читачів любов'ю до України, до нашої історії, культури.

Феномен таланту поетеси робить спробу розкрити її дочка Оксана Пахльовська: «Мамина Поезія з самого початку, від перших віршів, була бунтом. Бунтом особистості. Повстанням духу. І слава, що до неї приходила, була не популярністю, не модою. Вона була вистражданою надією людей на свос відродження, на можливість повернутися до себе, на можливість відродження вже нібито виродженої і остаточно приборканої нації».

2. Біографія л. Костенко

На Київщині у стародавньому містечку Ржищеві, що височить на мальовничому березі Дніпра, 19 березня 1930 року в учительській родині з'явилася на світ Ліна Василівна Костенко. Коли дівчинці було шість років, родина переїхала до Києва. Незабаром сім’ю спіткало лихо: заарештували і вислали на десять років у сталінські табори батька.

Дівчам-підлітком Ліні Костенко довелося пройти крізь повоєнні лихоліття, скуштувати гіркої долі біженців з окупованої території.

Після закінчення середньої школи Ліна Василівна навчалася в Київському педагогічному інституті, згодом залишила його і 1951 року вступила до Московського літературного інституту, який закінчила в 1956 році з відзнакою. Поезією захопилася рано і почала писати сама ще в дитинстві («Мій перший вірш написаний в окопі»./ Він друкувався просто на землі»). На початку 50-х років дебютувала з ліричними віршами в періодичній пресі. Першу книгу «Проміння землі» — запропонувала читачеві в 1957 році. Наступного року виходить збірка «Вітрила», а до сторіччя смерті Шевченка

«Мандрівки серця». Ці книги засвідчили, що в літературу прийшов самобутній і надзвичайно обдарований митець. Після виходу збірки «Мандрівки серця» Василь Симоненко писав: «її третя книга має принципове значення. Уже одним фактом свого існування вона перекреслює всю тріскучу і плаксиву писанину деяких ліриків, що своїми утворами тільки захаращують книжкові полиці магазинів та підривають довір'я читачів до сучасної поезії... Вона красива в своєму смутку і сліпуче осяйна в своїй радості... Хочу зазна­чити ще одну рису поезій Л.Костенко — простоту її поетичного почерку. Це та простота, що є антиподом примітиву і синонімом віртуозності. Це та простота, яка поєднує в собі красу, мудрість, тонку душевну чутливість і хороший смак».

Під час «хрущовської відлиги» письменниця, як і багато її сучасників, повірила в можливість політичних і суспільних змін на краще. Однак після недовгого «потепління» почалися нові репресії проти української інтелігенції. Ліна Василівна рішуче виступила на захист заарештованих Алли Горської, Івана Дзюби, братів Горинів. Невпокорена поетеса не вписувалася в ідеологію владних структур, не пішла на жодні компроміси («Я трохи звір, я не люблю неволі, / я вирвуся, хоч лапу відгризу»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]