Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УРОКИ МУЗИКИ 1 КЛАС ДВЕРІЙ.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
77.02 Кб
Скачать

Орієнтовний зміст.

Провести бесіду про знаменитого німецького музиканта (співака, скрипаля, клавесиніста, органіста, капельмейстера [керівника музичної капели]), компози­тора Йогана Себастіана Баха (1685-1750). Він народився у сім'ї, яка дала декілька поколінь музикантів. Написав дуже багато гарної, цікавої музики - і світської, і духовної (для виконання у храмі).

Розглянути малюнок на сторінці 54. Розповісти про будову інструменту: У мішок із вивернутої шкіри кози [який служить резервуаром для повітря] вшито трубки-пищики. На одній граємо мелодію, інша тягне-дудить один звук. Звідси характерна для волинки монотонність, тягучість звучання.

Слухаючи музичну п'єсу Й.-С.Баха "Волинка", уявити сільську забаву: почути імітацію звучання волинки та імітацію стукоту сандалів із дерев'яними підошвами, в яких танцюють селяни.

Слухаючи музичну п'єсу И.-С.Баха "Менует", уявити бал заможних городян (наприклад, бал, на який приїхала Попелюшка).

Попросити дітей порівняти настрій творів. З'ясувати: Які почуття передає ця музика? Про що вона розповідає? Який інструмент виконував твори?

Розповісти про менует - старовинний танець із присіданнями та шанобливими поклонами.

Перелічити назви держав, які межують із Україною. Навчившись співати пісню "Савка та Гришка", проаналізувати її будову (-куплет; заспів, приспів).

Урок 13 \

Тема уроку: "Чекаємо на Святого Миколая".

Слухання музики. С.Прокоф 'єв "Ходить місяць над лугами". Спів. Українська народна пісня "Снігом, снігом та ледами" (с.46). Гра на уявних дзвонах

. Поспівка "Я маленький хлопчик" (с.56).

Орієнтовний зміст.

Запитати дітей: Яке їх улюблене свято? (-Різдво, Великдень; святкування іменин, дня народження тощо).

З'ясувати: Чи знають, що Святий Миколай був у дитинстві звичайним хлопчиком. Тільки був дуже добрим, співчутливим. Особливо вій любив робити подарунки "по секрету" (- щоб люди не знали кому дякувати, і дякували тільки Богові). Сказати, що кожен з нас повинен намагатися стати кращим, добрішим, святішим, - беручи за приклад земне життя Святого Миколая.

Перед розучуванням пісні про Святого Миколая, пояснити спочатку незро­зумілі дітям слова: Преподобний - святий, праведний. Постоли - м'яке взуття з цілого шматка шкіри без пришивної підошви.

Навчити дітей співати поспівку "Я маленький хлопчик". Навчити грати її мелодію на уявних дзвонах: повернувшись плечима до класу, вчитель "вдаряє" долонями по поверхні дзвонів. Через те, що наші уявні дзвони дуже великі (а тому довго гудять після удару), граємо на них у повільному темпі. Щоб діти швидше усвідомили будову мелодії, граємо поспівку "Я маленький хлопчик" об'єднаними тривалостями чвертками та половинками. Одночасно із грою проспівуємо чис­лові позначення щаблів ладу.

Послухавши оркестровий твір "Ходить місяць над лугами", поміркувати: Чи не в таку прекрасну місячну ніч Святий Миколай прочитує наші сни, довіду­ється про наші прагнення, бажання, сподівання? Чим відрізняється настрій цього оркестрового твору від настрою пісні "Снігом, снігом та ледами"?

Урок 14

Тема уроку: "Готуємося до Нового року та Різдвяних свят".

Слухання музики. П.Чайковський "Танець феї Драже". Спів. В.Верменич "Запросини Діда Мороза" (с.48).

А.Філіпенко "Новорічна" (с.48). Гра на уявних дзвонах. Поспівки "Кіт Мартин" (с.ЗЗ), "Стоїть півень" (с.45).

Орієнтовний зміст.

Запитати дітей: Хто знає новорічні віншування? (-поздоровлення, вітання).

Влаштувати змагання: Хто із хлопчиків найкращий новорічний засівальник? (віншувальник, новолітник).

Доступними, зрозумілими словами переповісти дітям інформацію:

"Споконвіку в Україні зимові свята супроводжували численні обряди, дійства. Святковою урочистою обстановкою та за допомогою поетичного слова люди праг­нули створити в ці дні вимріяний образ достатку, щастя, злагоди і спокою в своїй оселі.

Колядування (щедрування) приурочувалося трьом основним святам зимового циклу: Різдву — 25 грудня [7 січня за новим стилем], Новому рокові — 1 [14 січня] та Водохрещам 6 [19 січня]. У календарі українців це були найважливіші, найуро­чистіші події року, які за своїм значенням майже не поступалися Великодню" [2].

Давши загальне уявлення про балет, запропонувати дітям послухати музику з балету "Лускунчик" (на теми Різдвяних пригод маленької Марії). Звернути увагу на дивні звуки челести, які нагадують передзвін маленьких срібних дзвіночків.

Які почуття викликає у нас ця музика? Що хоче розповісти нам?

Урок 15

Підсумкове заняття.

Слухання музики. Р.Шуман "Різдвяний Дід". Спів. Народні поспівки "Піч регоче" (сі5),

"Щедрівочка щедрувала", "Коляд, коляд, колядниця" (с.49), Музична забава зі співом. "Печу, печу хлібчик" [див. кн. "Весняночка"].

Орієнтовний зміст.

Узагальнити знання, засвоєні дітьми протягож-семестру. Запитати:

- Чи знають правила промовляння звуків у співі?

(-голосні розтягуємо; приголосні вкорочуємо та приєднуємо до наступного складу; "Па-а—рта, кре-е—йда, до-о—шка" ).

  • З'ясувати, як називається головна мелодія держави.

  • Як називаються знаки, якими записуємо звуки музики?, звуки мови?, числа?

  • Що робить композитор?, виконавець?, слухач?

  • Назвати основні властивості музичних звуків.

  • Розповісти про музичні інструменти. Розповісти про призначення пісень.

-- Перелічити правила правильного співу

  • Назвати прізвища композиторів, чию музику ми слухали.

  • Назвати твори, у яких музика розповідає про людей, звірят, птахів тощо. Розповісти про твори, в яких передано настрій людини, її почуття.

  • Зробити висновок, що музика здатна і без слів розповідати - тільки треба бути спостережливим слухачем (щоб чути в ній імітацію звуків доокілля), а також треба мати розвинену фантазію (щоб, наприклад, уявити мелодію свого нас­ трою; уявити як розмовляють холод і тепло, шорсткий предмет і гладенький, як промовляє добро, вдячність, вірність, правда, а як говорить зло, байдужість, заздрість, зрадливість, брехня).

П семестр

ТЕМА Про що і як розповідає музика

Урок 1

Тема уроку: "Українські колядки та щедрівки".

Слухання музики. Колядки та щедрівки (на вибір учителя).

В.Косенко "Пасторальна". Спів та гра на уявних дзвонах.

Поспівки "Щедрівочка щедрувала", "Коляд, коляд, колядниця" (с.49). Музична забава. "Зроби інакше" (с.36). Письмові завдання. № 3, 4 (с.27).

Орієнтовний зміст.

Українці співають різдвяно-новорічні пісні із давніх давен. Порівняно з інши­ми народами, українці зберегли свої пісні найкраще та найповніше.

Назва пісні "коляда" вживається багатьма народами, та тільки українцям відома назва "щедрівка". Вважається, що назва "щедрівка" походить від пошире­ного приспіву Щедрий вечір-Святий вечір, добрим людям на здоров 'я.

Треба знати, що колядки від щедрівок відрізняються і за приуроченістю, і за часом виконання. Колядки співають хлопці-колядники на Різдвяні свята, а щедрівки співають дівчата-щедрувальниці на Щедрий вечір під Новий рік, або (як на західноукраїнських землях) напередодні Водохреща. [2]

Послухавши записи колядок і щедрівок, запропонувати дітям придумати свої мелодії до поспівок "Щедрівочка щедрувала" та "Коляд, коляд, колядниця". Хай діти позмагаються - хто з них "найкращий композитор".

Розповісти дітям, що твори мистецтва, які зображують пастушків на лоні природи, називають пасторалями.

Послухавши з дітьми "Пасторальну" Віктора Косенка, запитати: Про кого, про що розповідає ця музика?

Про пастушків, які тішаться весняному сонечкові? Чи може про тих пастушків, які, побачивши дивне сяйво, прийшли поклонитися маленькому Ісусикові?

Сказати, що кожен з нас відчуває-сприймає музику по своєму - не так як інші. Тому кожен має право на свою власну думку щодо почутої музики. Має право на своє власне бачення втіленого у мистецькому творі художнього образу.

Урок 2

-Тема уроку: "Пісні нашого краю. Забавлянки, колискові".

Слухання музики. Л.Ревуцький "Колискова".

Спів. Латвійська народна колискова пісня "Ой-я, жу-жу" (с.54).

Б. Фільц "Морозець".

Гра на уявних дзвонах. Українська народна колискова "Ходить котик" (с.45). Музична забава зі співом. Народна поспівка "Іде, іде дід, дід" (с.46).

Орієнтовний зміст.

Послухавши "Колискову" Левка Ревуцького, запитати: Чим відрізняється народна музика від професійної? Яка із них складніша? Яка використовує більше засобів музичної виразності?

Навчившись співати поспівку "Іде, іде дід, дід", придумувати до неї жартів­ливі рухи; імпровізувати акомпанемент на ударних та шумових інструментах.

Заспівати дітям колискову пісню "Ходить котик". З'ясувати її призначення: Цю пісню співають на весіллі? Під неї крокують солдати?

Запитати: Що нагадує нам її мелодична лінія? {-гойдання колисочки, повільні рухи маятника).

Попросити дітей "намалювати" мелодію пісні. Щоб надати рухам необхідної мягкості, хай діти уявлять, що в руці у них великий, широкий пензель-флейц. Вмочивши кінчик пензля у фарбу, вони легенько (щоб не капало на підлогу) наносять лінію пісні на гладеньку стіну.

Доступними словами переповісти учням наступну інформацію:

"Забавлянки — напрочуд вдала й доцільна.форма спілкування дорослих із дитиною, що є запорукою її нормального розвитку. Це спілкування викликає у маляти радість, почуття фізичного комфорту, активізує сприйняття ним різнома­нітних зовнішніх подразників.

Забавлянками починають розважати дитину в основному відтоді, як вона вже може самостійно сидіти. А перехідною ланкою між колисковими піснями і забавлянками є коротенькі приспівки, які супроводжують гойдання дитини в колисці (посадивши її'). Вони починаються, як правило, звуконаслідувальними словами гойда, хиті та ін." [4]

Урок З

Тема уроку: "Мелодія. Напрям руху мелодії"".

Слухання музики. П. Чайковський "Баба Яга".

Український народний танець "Метелиця". Спів. Слова .Старицької-Черняхівської "Втомлена іду я спати" (с10).

Я.Степовий "Зимонько-снігурочко" (с.46). Гра на уявних дзвонах. Народна співанка "Тримав став" (сі 8).

Письмові завдання. №3,4 (с.29).