Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УРОКИ МУЗИКИ 1 КЛАС ДВЕРІЙ.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
77.02 Кб
Скачать

Орієнтовний зміст.

Запитати дітей: Чим відрізняється наша звичайна щоденна мова від співу? (-у співі ми розтягуємо голосні).

Заспівати дітям вправу "Я співаю" (с.45) та поміркувати над її змістом.

Спільно вивести правила гарного, правильного співу (- співати треба легким, природнім звуком; разом починати і закінчувати пісню; чітко вимовляти слова, дихання брати перед початком пісні та між музичними фразами).

Розглянувши малюнок на сторінці 44, доповнити нашу бесіду розповіддю про найзручнішу для співу поставу:

"Вийшовши на сцену співак мусить стояти рівно, не сутулячись, голову ледь відкинути назад, руки вільно опустити, лопатки прибрати, груди розпростати. Корпус усією своєю вагою має спиратися на одну ногу (праву чи ліву), яка править за основну точку опори. Другу ногу треба відставити на півкроку назад, перенісши на неї центр ваги верхньої частини тіла" [9].

Запропонувати дітям перенестися уявою до осіннього лісу та подивитися й послухати чим зайняті його мешканці.

З'ясувати: Які почуття викликає ця музика?

Про кого, про що вона розповідає?

Урок 4

Тема уроку: "Призначення пісень".

Слухання музики. В.Подвала: "Білка", "Дятел", "їжачок". Гра на уявному фортепіано. Імена дітей над рисочками (с.8). Музична забава зі співом. "Диби, диби " [Опис рухів дано у книзі В.Верховинця "Весняночка" (Київ, "Музична Україна", 1979)].

Орієнтовний зміст.

Вивчити забавлянку "Кую, кую чобіток". Розповісти, як нею забавляють-потішають маленьких дітей (-легенько постукують пальцем по стопі, ніби підбиваючи чобіток). Заспівати мелодію забавлянки із таким варіантом слів: Кує коваль бричку, заглядає в пічку. Чи є борщ? Чи є каша? Чи є в борщі кусень м 'яса? Сказати, що після цих слів малятам лоскочуть стопу й жартівливо приказують:

Куві-і-і! Куві-і-і!

Поговорити про призначення пісень {-для чого призначена колискова пісня?, маршова?, танцювальна? тощо).

Запропонувати дітям ще раз перенестися уявою до осіннього лісу та вгадати про кого з його мешканців розповідає музика.

З’ясувати: Які почуття викликає почута нині музика? Чи допомагає акомпане­мент передати характер музики? Яким складом виконується (соло, ансамблем, хором, оркестром)?

Урок 5 \

Тема уроку: "Музичні інструменти".

Слухання музики. П 'єса для оркестру "І шумить, і гуде".

Спів. А. Філіпенко "Ой заграйте, дударики" (с.48).

Гра на уявному фортепіано. "Ми крокуєм", "Біжимо ми по стежині" (с.8).

Орієнтовний зміст.

Розглянути малюнки на сторінці 31.

З'ясувати: Яка різниця між струнними, ударними та духовими інструментами?

Розповісти, що у гортані людини теж є своєрідні струни — голосові зв'язки, голосі вки (— дві невеличкі перетинки із еластичних волокон). У дітей голосівки менші — тому їх голос вищий. У дорослих більші — тому їх голос нижчий.

Сказати, що ми окрім голосу (- найдосконалішого музичного інструменту) маємо ще й інші інструменти — шумові, ударні (-плескання в долоні, ляскання пальцями, тупання ногами). А якщо хочемо отримати духовий, то складаємо долоньки рупором біля рота і кричимо у лісі, полі "Гей-гей!", "Гоп-гоп!", "Ау!".

Послухати оркестрову п'єсу на тему української народної пісні "1 шумить, і гуде". Запитати дітей: Який настрій цієї музики? Які почуття вона передає?

Яким складом виконується (-соло, ансамблем, хором, оркестром)?

Чи зуміли почути звучання струнних, ударних, духових інструментів?

Разом із учнями заграти вступ до пісні "Ой заграйте, дударики" (створивши учнівський "оркестр", доповнити мелодію вступу ритмо-темброним супроводом)..

Запропонувати дітям виконати пісню із пластичною імпровізацією: нриганців-ками, імітацією гри на згаданих у пісні музичних інструментах.

Проаналізувати побудову твору (-вступ, куплет, інструментальна перегра).

Урок 6

Тема уроку: "Як слухати музику?"

Слухання музики. М.Лисенко "І Іливе човен".

Гра на уявному фортепіано. Імена дітей біля прямокутничків (с.8).

Музична забава зі співом. "Ой на горі жито" [див. кн. "Весняночка"].

Орієнтовний зміст.

Щоб повністю зосередитись на музиці, яку слухаємо, необхідними є загальна тиша у класі, відсутність відволікаючих увагу рухів та шарудіннь. Сидіти слід вільно, невимушено, у зручній для тіла позі.

Задля більшої концентрації уваги можна слухати музику заплющивши очі.

Якщо хтось із дітей під час слухання робить мимовільні рухи тілом, то порадьте дитині побути під час слухання диригентом — виявляти своє відчування-розуміння цієї музики маленькими рухами рук. Принагідно нагадайте дітям при­значення рухів диригента: правою рукою диригент здебільшого тактує (показує музикантам долі такту), а лівою — показує настрій, характер виконуваного твору.

Запропонувати дітям перенестися уявою до ріки та глянути на човна.

З'ясувати: Які почуття передано в музиці? Який інструмент виконує твір?

Урок 7

Тема уроку: "Які почуття передає музика?"

Слухання музики. В.Косенко "Не хочуть купити ведмедика", "Купили ведмедика". Гра на уявному фортепіано. Імена героїв українських народних казок (с.9). Музична забава зі співом. "Ведмедик і лісові звірята" [кн. "Весняночка" (с.47)].

Орієнтовний зміст.

Запропонувати учням уважно послухати два твори для фортепіано.

Послухавши твори, пригадати вірші, малюнки, фільми, в яких передано подібні настрої, подібні почуття дітей і дорослих.

Розповісти: Який у нас був настрій, коли ми щось дуже-дуже хотіли, а батьки не мали змоги купити (не мали часу, не мали зі собою грошей тощо)?

Чи тішилися ми, коли отримували бажаний дарунок?

З'ясувати:

Які ще почуття може передавати музика? (-на прикладі творів, які діти слухали та виконували на уроках / Гимн України, "Сміливий вершник" тощо).

Ще раз послухати твори і вголос поміркувати:

Чи зуміла музика правильно передати настрій, почуття маленької дитини? Чи зуміла створити художній образ за допомогою звуків'?

Урок 8

Тема уроку: "Про що розповідає музика?"

Слухання музики. П. Чайковський "Хвороба ляльки". Спів. Українська народна пісня "Стоїть півень" (с.45). Музична забава. "Куди біжать нотки?" (с.34).

Орієнтовний зміст.

Нагадати дітям пісню "Разом нас багато". Запитати: Про що розповідають слова цієї пісні? {-що ми України доньки й сини; що нас нікому не здолати).

З'ясувати: Чи уміє розповідати музика без слів? Про кого, про що вона розповідає? (з'ясувати це на прикладі фортепіанної п'єси "Хвороба ляльки" П.Чайковського; інших інструментальних творів, які діти слухали на уроках ["Сміливий вершник", "Веселий селянин" тощо]).

Підсумувати бесіду висновком: Музика - де вид мистецтва, що зображає людей, картини природи, певні події і т.ін. за допомогою звуків. Ці звукові зображення (художні образи) безтілесні, їх не можна торкнутися, вони існують тільки в нашій уяві.

Найконкретніше розповідає музика зі словом. Тому ми і любимо співати, -бо можемо розповісти піснею про своє життя, про друзів, про маму.

Урок 9

Тема уроку: "Запис музики. Звуки та знаки".

Слухання музики. М.Римський-Корсаков "Море"

("Три чуда" з опери "Казка про царя Салтана"). Спів. Слова М.Гринчука "Осінь, осінь" (с,4). Музична забава. "Скільки чуєш звуків?" (с.34).

Орієнтовний зміст.

Показати дітям диск СD-плеєра та магнітофонну плівку.

Запитати дітей: Чи видно на диску та плівці музику? (- ні, не видно).

Показати платівку для програвача та звернути увагу на тонесенькі лінії -звукові доріжки-жолобки. Запитати дітей: Чи ми зможемо без програвача прочи­тати записану на платівці музику? (- ні, не зможемо).

Розглянувши малюнки на сторінках 10, 11, підвести до висновку, що запис музики за допомогою нот - є для нас найкращим, є незамінним. Так само, як незамінними є літери (-щоб записувати та прочитувати слова), як незамінними є цифри (-щоб записувати та прочитувати числа).

Прочитати дітям уривок із казки Олександра Пушкіна про три чуда (про білочку, яка гризе золоті горішки; про тридцять три богатирі; про Царівну-Лебідь).

Послухавши з дітьми фрагмент з опери "Казка про царя Салтана", запитати: Які почуття передає музика? Про кого, про які події вона розповідає? Чи могли б музиканти виконати цей твір, якби не мали нотного запису?

Урок 10

-Тема уроку: "Музичні звуки та їх властивості".

Слухання музики. В,Косенко "Дощик".

Спів. Поспівка "По базару йшов Баран" (сі2).

Гра на уявному ксилофоні. Поспівка "Цап у цирку працював" (с. 13).

Орієнтовний зміст.

Провести розспівування за принципом вокальної "луни".

Нагадати дітям, що музичні звуки можна виконувати голосно, а можна тихо; можна із наростанням гучності (ніби наближаючись до слухача), а можна із послабленням. Сказати, що музиканти придумали спеціальні назви для позначення відтінків гучності. Дві назви відтінків гучності ми вже чули (/, р), бо вони складають разом ім'я добре відомого нам музичного інструмента. Фортепіано (п./оПе, ріапо = голосно, тихо).

З'ясувати: У кого вищий голос - у Олі чи її дідуся?, у маленької скрипочки, чи величезного контрабаса? Пояснити дітям причину, чому короткі, тоненькі струни скрипки звучать високо, а довгі, товсті струни контрабаса низько {- різна частота коливань).

Розгадавши ребус на сторінці 26, пригадати третю властивість звуків - їх тривалість (звуки довгі та короткі). Написати на дошці чвертку, дві восьмі та чотири шістнадцятки. Показуючи указкою на ноту чи групку нот, читати їх складами ритму. Щоб діти встигали зорієнтуватись, указку переводити з ноти на ноту із певним випередженням.

Розповісти про четверту властивість звуків - їх тембр (звукове забарвлення). Саме за тембром ми відрізняємо голос мами від голосу бабусі, голос тата від голосу дідуся. Різняться тембрами й голоси музичних інструментів (хай діти, заплющивши очі, вгадають на чому ви грали / сопілка, барабан, фортепіано).

Урок 11 Дата-Тема уроку: "Композитор-виконавець-елухач".

Слухання музики. В.Косенко "Пасторальна".

Спів. Українська народна пісня "Ой ходить сон" (с.46).

Музична забава. "Скільки дольок у такті?" (с,34).

Орієнтовний зміст.

Запитати: Якщо хтось із нас, друзі, придумає пісню (і слова, і мелодію), то як ми його назвемо? (- ми його назвемо автором пісні).

Як називається людина, яка пише вірші? {-поет). Як називається людина, яка уміє придумувати та записувати музику? {-композитор).

З'ясувати: Хто такий слухач? Хто такий виконавець? Які бувають виконавці? {-співаки, інструменталісти [скрипалі, трубачі, піаністи й т.іп.]).

Розповісти про диригента - музиканта, який виконує музику за допомогою інших музикантів [оркестрантів, хористів].

Вголос порозмірковувати: Яка різниця між професійним музикантом та музи-кантом-аматором? Де працює музикант-виконавець? {-у філармонії, у театрі). Де може працювати музикант-педагог? {-у школі, в училищі, в інституті, в консер­ваторії, в музичній академії).

Послухавши "Пасторальну" Віктора Косенка, заспівавши "Ой ходить сон" та загравши на уявному фортепіано декілька поспівок, спільно зробити висновок про музичну діяльність дітей на уроці (- ми є слухачами; ми є виконавцями [співаками та інструменталістами]).

Запитати: Які почутгя передає музика, яку ми слухали та виконували на уроці?

Урок 12 –

Тема уроку: " Знайомство із музикою И.-С.Баха".

Слухання музики. И.-С.Бах "Волинка", "Менует". -Спів. Білоруська народна пісня "Савка та Гришка" (с.54). Музична забава. "Літачок" (с.35).