Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOTOVO - копия.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
70.47 Кб
Скачать

Висновки

Однією з найактуальніших проблем сучасності є взаємодія людини з природою. Важливим аспектом у вирішенні проблеми збереження природних ресурсів є освіта людей в області навколишнього середовища, екологічне виховання всього населення, а особливо підростаючого покоління. Екологічна проблема виростає в проблему перетворення стихійного впливу людей на природу, в свідомо, цілеспрямовано, планомірно розвиваючу взаємодію з нею. Така взаємодія може бути здійснена при наявності в кожній людині достатнього  рівня екологічної культури, екологічної свідомості, формування яких починається з раннього дитинства і продовжується все життя. Метою даної роботи є уточнення сутності поняття «екологічне виховання», а також систему понять, що співвідносяться з цією категорією, довести важливість і необхідність екологічного виховання сучасної молоді, починаючи з молодшого шкільного віку.

В курсовій роботі ми зробили спробу вияснити суть процесів екологічної освіти і виховання, показали особливості їх взаємозв’язку і взаємообумовленості. Внаслідок цієї роботи ми прийшли до висновку, що процеси екологічної освіти і виховання мають свої особливості. Але завдяки тому, що вони займаються розв’язанням однієї і тієї ж мети – формування екологічної культури людини, ми розглядали їх у взаємозв’язку.

У висновку слід зазначити, що існує необхідність у подальшій більш глибокої розробки проблеми екологічного виховання школярів, тому що при проведенні такої роботи вирішуються такі наступні завдання як:

  1. Розвиток екологічної етики учнів, відповідальності в їх відносинах я природою;

  2. Естетичне, моральне виховання, виховання любові до Батьківщини;

  3. Формування почуття співпричетності до свого часу, особистої відповідальності за все, що відбувається навколо.

Отже, екологічне виховання школярів необхідно для гармонійного розвитку школярів і є необхідною формою роботи.

Література

1. Андриянова А. Экологическое образование и воспитание учащихся сельской малокомплектной школы //География в школе. - 2000. - № 3. - С. 53-59.

2. Балашова С. Спостереження за природою як засіб екологічного виховання молодших школярів / С.Балашова // Почат. шк. - 2005. - № 3. - С. 19-21. - Бібліогр.: 1 назв.

3. Батовкина Л. Формирование национального сознания средствами эколого-натуралистического воспитания //Начальная школа. - 1999. - № 5. - С. 56-57.

4. Бондарь Л.С. Внеклассная работа с учащимися в педагогическом наследии

В.А.Сухомлинского //Начальная школа. - 1997. - № 11. - С. 15-16.

5. Вороніна Л.П. Структура діяльності вчителя щодо здійснення екологічного

виховання // Педагогіка. – К.; 1984. – Вип. 23. – С. 76-80.

6. Екологічне виховання учнів початкових класів у позашкільних навчальних закладах: Навч.-метод. посіб. / Пустовіт Г.П.; Ін-т проблем виховання АПН України. - К., 2002. - 240 с.

7. Колонькова О. Технології екологічного виховання / О.Колонькова // Шкіл. світ. - 2003. - Лют.(№ 5). - С. 3.

8. Концепція екологічної освіти України // Інформаційний збірник Міністерства освіти і науки України. – 2002. – № 7. – С. 11.

9. Лабій Ю. Педагогічні основи екологічного виховання / Ю.Лабій // Вертикаль. - 1999. - № 1. - С 10-12.

10. Организация экологического образования в школе. Пособие для работников средней общеобразовательной школы /Под ред. И.Д.Зверева, И.Т. Суравежного. - М.: Просвещение, 1980. - 191 с.

11. Половинко Г. Шляхи підвищення ефективності екологічного виховання школярів / Г.Половинко //Краєзнавство. Географія. Туризм. - 2004. - Квіт. (№ 16). - С. 4-5.

12. Ткачук П. Формирование экологической культуры учащихся. - М.:, 1988. - 32 с.

13. Хафизова Л.М. Экологическое воспитание у младших

школьников. //Начальная школа.-1989, N3, C. 33-34.

14. Христофор А. Сутність і дидактичні можливості екологічного виховання // Початкова школа. – 2007. - № 6. С 9-12.

15. Янчук І. Проблема формування екологічного світогляду учнів /І.Янчук// Завуч. - 2003. - Груд. (№ 34). - С. 6-8.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]