Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вимоги до тексту.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
26.62 Кб
Скачать

2.4 Друк арабських і римських цифр

Позначення одиниць слід указувати після числових значень величин і розміщувати в рядок із ними (не переносити на наступний рядок). Між останньою цифрою числа й позначенням одиниці слід залишати пробіл. Багатозначні числа розбиваються на класи по три цифри справа наліво і відокремлюються одна від одної проміжком в один знак. Чотиризначні числа не поділяються на класи. Наприклад: 1513; 1997.

Не розбивають на групи цифри в числах, що позначають номер (після знака номера), в марках машин, механізмів, у позначеннях нормативних документів. Цифри, як арабські, так i римські, відокремлюються від слів проміжком. Винятком є букви, що входять до складу словесно-цифрових позначень, які пишуться разом або через дефіс. Наприклад: будинок 7б; до справи 34Б; стереопрогравач «Діана П406С».

Порядкові числівники мають відмінкові закінчення, які пишуться через дефіс. Наприклад: 1-ша лінія; 3-тє видання.. Якщо записаний цілий ряд порядкових числiвникiв, то відмінкове закінчення ставлять тільки після останньої цифри. Наприклад: 1, 2 i 3-й томи. Порядкові числівники, що позначаються римськими цифрами, пишуться без вiдмiнкових закінчень. Наприклад: II ґатунок; I курс. Складні прикметники, першою частиною яких є числівник‚ що позначається цифрою, пишуть без вiдмiнкових закінчень через дефіс. Наприклад: 2-ступеневий; 5-поверховий. Десяткові дроби, як і цілі числа , поділяють пробілами на групи по три знаки в кожній, але після коми в зворотному напрямі порівняно з цілими, наприклад: 25, 128 137; 3, 887 93; 42, 140 1. Прості дроби пишуться через косу риску в одну лінію. Промiжка між чисельником i знаменником не роблять. Наприклад: 4/5; 2/3; 1/4. У змішаних дробах ціле число вiддiляють від дробової частини інтервалом в один знак. Наприклад: 1 2/3. Римські цифри від слів відокремлюють проміжком. Наприклад:

ХХ століття. Показники степеня та індекси пишуть разом із цифрою: 10²; 25³.

2.5 Кількісні і порядкові числівники

Числівник це частина мови, що позначає кількість предметів або їх порядок при лічбі і відповідає на питання скільки? котрий? (сьомий, тисяча п’ятсот, півтори).

2.6 Розряди числівників за значенням

Числівники поділяються на:

1.

кількісні - порядкові

у складі кількісних:

· власне кількісні;

· збірні;

· дробові;

· неозначено- кількісні

2.

прості - складні - складені

2.7 Кількісні числівники

Кількісні числівники – позначають кількість предметів і відповідають на питання скільки? Виділяються власне кількісні, дробові, збірні, неозначено-кількісні числівники:

Власне кількісні – числівники називають ціле число або визначену кількість предметів, що не поділені на частини.

числівники

приклади

власне кількісні

десять, три, два, двадцять, сто

Дробові – числівники називають дробове число або певну кількість як частину від цілого:

числівники

приклади

дробові

шість восьмих, дві третіх, сім цілих і сім десятих

Дробовим числівником називається також числівник, який називає дробову величину в сполученні з цілим числом (три цілих і дві десятих, дванадцять дві цілих і одна третя). До дробових числівників також належать числівники півтора і півтораста.

Збірні – числівники визначають кількість предметів як сукупність:

числівники

приклади

збірні

двоє, четверо, одинадцятеро

Кількість збірних числівників обмежена це слова від двоє до десятеро, від одинадцятеро до двадцятеро, а також тридцятеро, обоє, обидва, двійко, трійко, четвірко, п’ятірко. Збірні числівники не можуть бути складеними.

Неозначено кількісні – числівники називають точно не визначену кількість предметів:

числівники

приклади

неозначено- кількісні

кільканадцять, чимало, багато, декілька, мало, кількасот