Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

УМПС 2

.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
237.06 Кб
Скачать

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №1

СПІЛКУВАННЯ І КОМУНІКАЦІЯ

Теоретичні питання:

1. Поняття про спілкування і комунікацію.

2. Функції спілкування.

3. Види і форми спілкування.

4. Етапи спілкування

5. Мова, мовлення і спілкування.

6. Невербальні засоби спілкування.

7. Ґендерні аспекти спілкування.

8. Поняття ділового спілкування.

Вправа 1. На основі поданого тексту визначити особливості ділового спілкування.

В основі спілкування є „діло”, з приводу якого виникає і розвивається взаємодія.. У літературі є різні описи його специфіки, але в основному підкреслюється, що його визначальним змістом виступає соціально значуща спільна діяльність.

Ділове спілкування – це процес взаємозв’язку і взаємодії, в якому відбувається обмін діяльністю, інформацією і досвідом, спрямований на досягнення певного результату, вирішення конкретної проблеми або реалізації. Конкретної мети. Особливості ділового спілкування полягають у тому, що: 1) партнер у діловому спілкуванні завжди виступає як особистість, що є значущою для суб’єкта (колега, клієнт, начальник, підлеглий); 2) люди, що спілкуються, мають глибоке розуміння конкретної справи, яка є предметом обговорення; 3) основним завдання спілкування для них є продуктивна співпраця.

Під час ділового спілкування легше встановлюється контакт між людьми, якщо вони говорять „однією мовою” і прагнуть до продуктивного співробітництва. При цьому засадами їхнього спілкування є етичні норми та ритуальні правила ділових взаємин, знання і уміння, пов’язані з обміном інформацією, а вони керуються тими самими механізмами спілкування (З посібника).

Вправа 2. Прочитати текст, з’ясувати відмінність між термінами „мова”, „мовлення”, „спілкування”. Записати свої визначення цих термінів.

Формою існування мови, свідченням її життєздатності є мовлення, тобто використання цієї мови між людьми в комунікативних актах у всіх сферах громадського та особистого життя.

Перестаючи бути засобом спілкування, мова стає мертвою. Душею мови, її „алгеброю” є граматика. На відміну від словника, граматика характеризується більшою непроникливістю для чужомовних впливів.

Мова – головне знаряддя соціалізації, тобто перетворення біологічної істоти в соціальну, у члена певного суспільства. Мова бере участь у творенні людини („Мова і нація”)

Вправа 3. Письмово розкрити зміст одного з прислів’їв.

1. Говорити і не думати – це те саме, що стріляти і не цілити.

2. Шабля ранить тіло, а слово – душу.

3. Умієш говорити – умій слухати.

Вправа 4. Про який емоційний стан свідчать подані нижче мімічні ознаки?

  1. відкритий рот, кутики губ опущені, очі розкриті і блищать, брови зближені до перенісся;

  2. рот закритий, кутики губ підняті, очі примружені, брови підняті догори;

  3. рот відкритий, широко розкриті очі, обличчя статичне.

Вправа 5. Розкрити значення висловів:

Хочеш пізнати людину – дивись їй у вічі.

Очі – дзеркало душі.

Вправа 6. Визначити, які невербальні засоби відображені у поданих нижче фразеологізмах.

Зразок: Розводити руками (жест).

Розводити руками; один на один; кривити губи; кивати головою; тикати пальцем.

Вправа 7. Пояснити ненормативність слів і словосполучень. Записати нормативні варіанти.

Зустрівся з Михайлом Федоренко; бажаю усього самого кращого; на слідуючій неділі; відношення у колективі; вибачте мене.

Вправа 8. Укласти словничок іншомовних запозичень, без яких не обійтися у вашому фаховому спілкуванні.

Вправа 9. Укласти словничок іншомовних слів, вживання котрих не зумовлене доконечною фаховою потребою, бо в рідній мові є повноцінні відповідники.

Вправа 10. Укласти словничок сленгізмів, якими найбільше послуговуються студенти вашого ВНЗ.

Вправа 11. Пояснити, чи обов’язково слід уживати іншомовні слова у поданих словосполученнях. Запропонувати до них власне українські відповідники.

Пролонгація договору - ...

Аграрний менеджмент - ...

Встановлено ліміт - ...

Квота на сільськогосподарську продукцію - ...

Переконливі аргументи - ...

Конструкція машин - ...

Адаптація до нових умов - ...

Бартерна операція - ...

Компенсувати кошти - ...

Досягти консенсусу - ...

Виплачувати дотації - ...

Дефіцит товарів - ...

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №2

РИТОРИКА І МИСТЕЦТВО ПРЕЗЕНТАЦІЇ

Теоретичні питання:

1. Риторика як важлива складова мистецтва спілкування.

2. Публічний виступ як важливий засіб комунікації переконання.

3. Структура публічного виступу.

4. Мистецтво аргументації.

Вправа 1. Підготувати промову з теми „Український молодіжний сленг”, застосовуючи тактики контрактивного аналізу, вказівки на перспективу, обґрунтованих оцінок.

Вправа 2. Скласти риторичну промову, мета якої – переконати слухачів, що дотримання правил етикету створює імідж інтелігентної людини. Для аргументації використати вислови відомих людей:

1. Манери – не дрібниці, вони – плід шляхетної душі і чесності розуму (А.Теннісон).

2. Вихованість – єдине, що може привернути до тебе людей з першого погляду, бо щоб розпізнати в тебе великі здібності, потрібно більше часу (Ф.Честерфільд).

3. Не проминіть ніколи людину, не привітавши її, і добре слово їй мовте („Повчання дітям” Володимира Мономаха).

4. Хто принижує оточуючих, той ніколи не буде великий сам (Й.-Г.Зейме).

5. Добірність у звертанні краще від добірності форм; вона надасть більше насолоди, ніж картини і статуї; це найвитонченіше з усіх образотворчих мистецтв (Р.Емерсон).

6. Етикет – це розум для тих, хто його немає (Ф.Вольтер).

Вправа 3. Прочитати поради чеського письменника і соціолога Іржі Томана та виписати основні. Користуючись цими порадами, підготувати коротку розповідь про цікаву подію з вашого життя. Записати план, визначити деталі, про які піде мова в розповіді, підготувати короткий коментар до них. Записати і відредагувати текст.

Якщо ви поставили собі за мету навчитися гарно говорити, то мусите дбати про упорядкування своєї мови незалежно від того, чи йдеться про дискусію, чи про обговорення важливих справ, чи про товариську бесіду.

В якій же послідовності треба викладати інформацію (думки, події, факти)? Під час розповіді про якісь події найчастіше застосовується послідовність у часі. Якщо ви розповідаєте про якусь пригоду, то викладаєте окремі її події так, як вони насправді відбувалися: одна за одною. З погляду слухачів таке упорядкування розповіді має недолік: у більшості випадків вона починається буденно й нецікаво. Цікавими бувають, як правило, середина розповіді та її кінець.

Якщо ви хочете зацікавити слухачів своєю розповіддю, то випускайте з неї всі неістотні подробиці. Швидко, але не порушуючи послідовність, наближайтеся до розв’язки.

Упорядковуючи розповідь про події в драматичному дусі аж до самої розв’язки, не слід порушувати стислість викладу.

Якщо ви маєте на меті розповісти слухачам щось таке, чого вони досі не знають, то в процесі викладу треба йти від простого до складнішого, або від відомого до невідомого. Добре підібраний приклад чи порівняння значно полегшить розуміння змісту.

Якщо ви свідомі того, що досі ще не опанували вміння гарно розповідати, то вам необхідно тренуватися в упорядкуванні головних думок повідомлення або складанні плану розповіді перед тим, як іти в товариство, де ви будете говорити. Подумайте, в якій послідовності краще викласти окремі епізоди. І пам’ятайте, що будь-яка розповідь виграє, якщо вона стисла.

Вправа 4. Перекласти фразеологізми українською мовою, пояснити їхнє значення. З трьома (на вибір) скласти речення з відокремленими додатками, означеннями, обставинами. Яку функцію виконують фразеологізми в мовленні?

Краеугольный камень, крылатые слова, без изюминки, притча во языцех, ярмарка тщеславия, бразды правления, попасть впросак, держать ухо востро, зеленая улица, убить время.

Вправа 5. Сформулювати поради недосвідченому промовцеві „Як готуватися до виступу з науковою доповіддю”.

Вправа 6. Ускладнити речення відокремленими членами з метою розширення інформації.

1. Думки філософа Г.Сковороди про „сродну працю” актуальні дотепер. 2. Граматика характеризується більшою непроникливістю для чужомовних впливів. 3. Мова бере участь у творенні людини. 4. Освіта України на сучасному етапі розвитку виходить на якісно новий щабель. 5. Кожен мовець повинен виробити звичку свідомо аналізувати свою мову. 6. Важливе значення має тон, інтонація, темп мовлення.

Вправа 7. Поставити необхідні розділові знаки, пояснити їхнє значення.

1. Говорити багато й добре є дар гострого розуму говорити мало й добре є властивістю мудрого говорити багато й погано означає дурня говорити мало й погано є ознакою безумного (Ф.Ларошфуко). 2. Оратором достойним уваги є той хто користується словом для думок а думкою для істини й доброчесності (Ф.Фенелон). 3. Держави встановлюючи певні відносини між собою мають спілкуватися на користь своєму престижу та національній гідності з урахуванням таких принципів поваги до суверенітету рівності територіальної цілісності і невтручання у внутрішні справи одна одної (З підр.). 4. Істинне красномовство на думку Ф.Ларошфуко це вміння сказати все що треба і не більше ніж треба (З підр.).

Вправа 8. Перефразувати звороти з дієприкметниками, уникаючи кальки.

Зникаючий вид, скисаючи молоко, вимірюючий прилад, підбадьорюючи тон, потрясаючий ефект,, заспокоюючий засіб, рухаючи сила, наступаючий рік, виконуючий обов’язки, колекціонуючий марки, оточуючі слова, бесідуючи пара, гальмуючий прилад, зростаючий тиск, танцюючі діти, водоплаваючі птахи.

Вправа 9. Дібрати і записати 3-4 аргументи на підтвердження наступних думок:

1. Людина відчуває свій обов’язок лише тоді, коли вона вільна (А.Бергсон).

2. Свобода – це воля до особистої відповідальності (Ф.Ніцше).

3. Світ належить тим, хто вміє хотіти (Д.Донцов).

Вправа 10. Дібрати й записати 3-4 аргументи на підтвердження думок:

Мати вищу освіту – сьогодні престижно.

Поступливість – риса слабкої людини.

Добра, якісна освіта сьогодні в ціні.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №3

РИТОРИКА І МИСТЕЦТВО ПРЕЗЕНТАЦІЇ

Теоретичні питання:

1. Презентація як різновид публічного мовлення.

2. Види презентацій.

3. Структурні компоненти презентації.

4. Основні причину успіху чи неуспіху презентації.

Вправа 1. Підготувати і виголосити 3-хвилинну інформаційну промову „Мовні засоби переконання”, послуговуючись прийомами створення проблемної ситуації, незначного відступу від теми, висунення несподівано нових гіпотез, припущень.

Вправа 2. Записати словосполучення, добираючи можливі синоніми до виділених слів.

Надзвичайне враження, надзвичайні здібності, надзвичайний обід, надзвичайно гарний, надзвичайно схвильований, надзвичайно гарячий.

Вправа 3. Підготувати кілька виступів на одну тему, але різних за метою, наприклад, інформаційний виступ, рекламний, критичний. Пояснити різницю між цими виступами.

Вправа 4. Записати типові орфоепічні, граматичні, лексичні, стилістичні помилки, які допускають у своєму мовленні суспільні діячі, політики.

Вправа 5. Користуючись посібником Томан І. Мистецтво говорити: Пер. з чес. – 2-ге вид. – К.: Політвидав України, 1989, підготуватись до виступу за обраною темою.

1. Передусім зміст та етика розмови. Голос і слух – посередники у встановленні зв’язків з навколишнім світом.

2. Вибір слів. Упорядкування мови.

3. Поза, жести, міміка людини під час мовлення. Встановлення контактів.

4. Як привернути й утримати увагу слухачів. Особистість мовця.

5. Чого треба уникати. Навчіться розуміти мову без слів.

6. Вміння переконувати.

7. Мета розмови. Стосунки між людьми у світлі досягнень психології.

8. Початок, головна частина й закінчення виступу. На першому місці – слухачі.

9. Виклад. Стиль і мовний рівень виступу. Власне виступ.

Вправа 6. Скласти цитатний план до теми „Мовленнєва комунікація у фаховій діяльності”. Подумати, в якій послідовності варто розташувати вислови видатних людей.

Вправа 7. Підготувати усне повідомлення, дібравши потрібний матеріал для розкриття запропонованої теми з тексту наукового стилю. Скористатися наступними порадами:

1. Скласти план (складний) майбутнього повідомлення.

2. Вибрати з тексту матеріал, який допоможе розкрити тему вашого повідомлення.

3. Продумати композицію висловлювання (тип мовлення чи поєднання різних типів).

4. Дібрати слова та речення для зв’язку частин виступу.

5. Виписати слова-терміни, пояснити їхнє значення.

Вправа 8. Поширити речення відокремленими конструкціями і простежити, які смислові й стилістичні відтінки при цьому з’являються.

Нині традиційне уявлення про грамотну людину з мовного погляду поволі змінюється, розширюється. Немало з нас уже відчули на собі, що тепер замало писати без орфографічних, пунктуаційних, граматичних помилок, замало поєднувати логічність із образністю викладу, навіть замало мати тонке відчуття слова, стилю. Все більш актуальним стає вміння писати і говорити природною, не зрусифікованою українською мовою (З журн.).

Вправа 9. Пояснити значення слів. З п’ятьма скласти речення публіцистичного стилю.

Креативний, картатий, крислатий, звитяжний, маргінальний, дескриптивний, Наративний, розлогий.

Вправа 10. Підготувати презентацію професії, яку ви опановуєте в університеті. Скористатися навідними питаннями:

1. Чим приваблює обрана професія?

2. Що вам відомо про цей фах? (Історичний екскурс).

3. Наскільки ваша спеціальність є важливою, актуальною сьогодні? Які вона має перспективи?

4. Які ділові, моральні якості допоможуть вам у професійній діяльності?

5. Ким ви бачите себе у майбутньому?

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №4

РИТОРИКА І МИСТЕЦТВО ПРЕЗЕНТАЦІЇ

Теоретичні питання:

1. Культура сприймання публічного виступу.

2. Слухання, його види.

3. Техніка активного слухання.

4. Види запитань.

Вправа 1. Підготувати повідомлення на тему „Закони логіки”, скориставшись навчальним посібником Мацько Л.І., Мацько О.М. Риторика. – К.: Вища школа, 2003. – С.118-126. Записати різни типи запитань: провокаційне запитання, запитання-думка, уточнююче запитання, запит на додаткову інформацію, вбудовані запитання.

Вправа 2. Підготувати виступи, у яких ви могли б використати наступні цитати:

1. Неук має велику перевагу перед освіченою людиною: він завжди задоволений собою (Наполеон).

2. Ніколи не думайте, що ви вже все знаєте. І хоч би як високо не оцінили вас, завжди майте мужність сказати про себе: я – неук (І.Павлов).

3. Любов виникла з любові, і коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю (Г.Сковорода).

Вправа 3. Проілюструвати прикладами істинність або хибність наведеного твердження.

Звичка постійно хитрувати – ознака обмеженості розуму, і майже завжди трапляється так, що той, хто вдається до хитрощів, аби прикрити себе в одному місці, відкривається в іншому (Ф.Ларошфуко).

Вправа 4. Підготувати агітаційну промову, мета якої – переконати однокурсників у необхідності досконалого знання управлінцями, юристами, перекладачами, журналістами державної мови.

Вправа 5. З’ясувати, які правила спілкування випливають із вислову відомого російського письменника Л.М.Толстого: „Люди вчаться, як говорити, а головна наука – як і коли мовчати”. Сформулювати ці правила і навести відповідного змісту українські прислів’я.

Вправа 6. Заповнити таблицю за зразком, поданим у першому рядку.

Складові техніки мовлення

Критерії оцінки мовлення оратора

Позитивні

Негативні

1.

Дихання

безшумне, спокійне, вільне, рівномірне, через ніс

натужне, шумне, через рот, позачергове вдихання

2.

Голос

3.

Дикція

4.

Темп

5.

Пауза

6.

Інтонація

7.

Наголос

Вправа 7. Розкрити дужки, побудувати словосполучення з підрядним зв’язком керування. За потреби вживати прийменники.

Додержати (слово), оволодіти (ситуація), опанувати (професія), називати (ім’я), радіти (успіхи), звернутися (адреса), надсилати (адреса), мешкати (адреса), спілкуватися (Інтернет), згідно (закон), півтора (рік)

Вправа 8. Прокоментувати відомий вислів і з’ясувати роль і функції запитань у спілкуванні.

Уміння ставити розумні запитання вже ж важливою й необхідною ознакою розуму чи проникливості (І.Кант).

Вправа 9. До поданих словосполучень дібрати слова-синоніми.

Ставити питання, давати оцінку, надавати інформацію, узяти в борг, приймати рішення, надати допомогу, велика кількість варіантів, підвести риску, узяти зобов’язання, вести контроль, нести відповідальність.

Вправа 10. Прокоментувати пораду видатного англійського філософа Ф.Бекона щодо доцільності запитань. Перекладіть текст українською мовою і сформулювати відповідну рекомендацію співрозмовникам.

Тот, кто задает много вопросов, много узнает и много получает. В особенности, если его вопросы касаются предметов, хорошо известных тем лицам, кого он спрашивает, ибо тем самым он предоставляет им случай доставить себе удовольствие в разговоре, а сам постоянно обогащает свой ум знаниями. Однако его вопросы не должны быть слишком трудными, дабы разговор не походил на экзамен. Он также должен поступать так, чтобы и всем остальным людям была предоставлена возможность говорить в свою очередь.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №5

КУЛЬТУРА УСНОГО ФАХОВОГО СПІЛКУВАННЯ

Теоретичні питання:

  1. Особливості усного спілкування.

  2. Індивідуальні та колективні форми фахового спілкування:

а) діалог;

б) монолог;

в) полілог.

Вправа 1. Усно змоделювати ситуацію: Вам треба подякувати старшому за віком колезі за послугу. Як це краще зробити?

Вправа 2. Змоделювати діалоги:

а) осіб, одна з яких висловлює пропозицію, інша – відмову;

б) діалог, в якому висловлюється незадоволення вчинком колеги з можливими відповідями на висловлені зауваження;

в) для поздоровлення колеги (начальника, підлеглого) з ювілеєм.

Вправа 3. Записати стереотипні висловлювання, як використовуються:

а) для розради людини, її заспокоєння;

б) для привітання старшої за віком людини;

в) при зверненні до незнайомої особи.

Вправа 4. Змоделювати бесіду (на вибір):

а) між студентом і директором інституту;

б) між керівником установи і підлеглим;

в) між роботодавцем і особою, яка прийшла на співбесіду.

Вправа 5. Представити доповідача на засіданні.

Вправа 6. Пояснити, як Ви розумієте подане нижче східне прислів’я.

Треба слухати не лише вухами, а й розумом. Аби не бути подібним до осла, який, несучи вантаж, знає тільки його тягар, але не відрізняє золото, що дзвенить, від дров, які стукотять.

Вправа 7. Прочитати пари речень. Виправити помилки, які зробив комп’ютер в українському варіанті.

  1. Багато державних заснувань було представлено на цій виставці (Много государственных учреждений было представлено на этой выставке).

  2. Учора урочисто відзначили підставу суспільства (Вчера торжественно отметили основание общества).

  3. Шкода, що все так утворилось (Жаль, что все так получилось).

  4. Ці процеси посилилися після висновку мирної угоди (Эти процессы усилились после заключения мирного соглашения).

  5. Він мав гарне утворення (Он имел хорошее образование).

  6. Ці обмеження згодом наймалися (Эти ограничения со временем снимались).

  7. В цю справу вкладалися значні засоби (В это дело были вложены значительные средства).

  8. Первісно-общинний будуй – найдавніший будуй на Землі (Первобытно-общинный строй – самый древний строй на Земле).

  9. Нам не вирішувалося довго гуляти ввечері (Нам не разрешалось долго гулять вечером).

  10. Цей документ надає право звістки педагогічну діяльність (Этот документ дает право вести педагогическую деятельность).

Вправа 8. Продовжити перелік реплік і висловлювань, що стимулюють розумову активність під час бесіди.

  • Дуже цікава думка (ідея)...

  • Правильно, але потрібно конкретизувати...

Вправа 9. Провести гру „Захоплення ініціативи в діалозі”. Два учасника сідають у центрі кола. Один із них починає діалог на професійну тему, а другий повинен переключити співрозмовника на свою тему. Робити це треба ввічливо, але наполегливо.

Вправа 10. Вибрати із дужок правильний варіант слова; обґрунтувати свій вибір.

Під час бесіди слід контролювати психологічний стан як свій, так (і, й) співрозмовника. Якщо хтось (із, з, зі) учасників спілкування збуджується, то варто дати йому можливість заспокоїтися, (і, й) тільки після цього продовжувати бесіду. Результат бесіди не завжди може задовольнити обох співрозмовників, бо наслідком обговорення може стати (й, і) „так, (і, й) „ні”. Наприкінці бесіди доцільно висловити сподівання на подальше співробітництво, подати себе так, щоб залишити (в, у) співрозмовника добру згадку про себе. Прощаючись, бажано поводитися так, щоб між співрозмовниками виникло почуття „ми”.

Звичайно, процес перебігу бесіди залежить від індивідуальних особливостей співрозмовників, їх (у, в)міння взаємодіяти відповідно до етичних вимог (й, і) психологічних механізмів спілкування та відповідної установки на результат бесіди (й, і) співрозмовника. Тому для ефективного ведення ділової бесіди важливо розвивати (у, в) собі такі риси: комунікативні (зокрема, віру в себе, ввічливість, життєрадісність, позитивне ставлення до критики, тактовність); робочі (зокрема, старанність, ініціативність, добру пам’ять, адаптивність, правдивість) (З підручника).

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №6

КУЛЬТУРА УСНОГО ФАХОВОГО СПІЛКУВАННЯ

Теоретичні питання:

1. Функції та види бесід:

а) за метою спілкування;

б) за кількістю учасників.

2. Співбесіда з роботодавцем:

а) підготовка до співбесіди;

б) поведінка під час співбесіди.

Вправа 1. Виписати з поданого тексті прийоми встановлення контакту із співрозмовником. Якими прийомами ви найчастіше послуговуєтеся?

Є кілька загальновизнаних прийомів, які допомагають встановити контакт із співрозмовником і привернути увагу до себе:

  • прийом „ім’я людини найкраща мелодія для неї”;

  • прийом „дзеркало ставлення” – щирість, посмішка, виявлена повага;

  • використання компліментів співрозмовникові на тлі анти компліменту собі;

  • прийом уважного і терплячого слухача;

  • прийом „інтерес до особистого життя співрозмовника, його проблем, почуттів, переживань”” (Г.Чайка).

Вправа 2. Використовуючи названі у попередній вправі прийоми, змоделювати бесіду із викладачем на професійну тему.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]