Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив WinRAR / Лабораторна робота №6.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
111.62 Кб
Скачать
  1. Форматування колонок.

MS Word дозволяє швидко оформити текст у вигляді колонок. Для цього необхідно виконати команду “Формат \ Колонки”, після чого з'явиться діалогове вікно “Колонки”, в якому потрібно задати кількість колонок, їх тип та ширину відступів. Перед використанням даної команди, спочатку потрібно набрати текст та виділити його.

  1. Масштабування сторінок.

Сторінки можна переглядати із різним ступенем збільшення (від 10% до 500%), можна також встановити режим одночасного відображення декількох сторінок. Для швидкої зміни масштабу відображення сторінки використовується відповідне поле “Масштаб” із списком вибору на стандартній панелі інструментів. Потрібний масштаб можна вибрати із списку, або ввести безпосередньо з клавіатури. Окрім того список масштабів містить також наступні опції:

  • “По ширине страницы” – масштаб автоматично встановлюється таким чином, щоб область тексту займала всю ширину сторінки;

  • “По ширине текста” – масштаб автоматично встановлюється так, щоб сторінка відображалася на всю ширину;

  • “Две страницы” – масштаб автоматично встановлюється так, щоб завжди на екрані відображалися дві сторінки документа.

Також для встановлення потрібного масштабу та для визначення кількості видимих сторінок використовується діалогове вікно “Масштаб”, котре активізується командою “Вид \ Масштаб”.

  1. Задання параметрів сторінок.

MS Word дозволяє працювати з наступними параметрами сторінок:

  • розмір і орієнтація;

  • поля;

  • колонтитули;

  • нумерація сторінок;

  • нумерація рядків;

  • колонки.

Сторінки та розділи. Якщо документ має складатися з сторінок, що мають різні параметри, то такий документ потрібно розбити на декілька розділів. Кожен розділ в даному випадку матиме власні параметри сторінок. Для вставки в документ нового розділу спочатку необхідно помістити курсор в місце документу, з якого планується початок нового розділу, Виконати команду “Вставка \ Разрыв”, після чого необхідно вибрати одне із запропонованих значень опції “Новый раздел”.

Поля сторінки. Для встановлення відступів від країв листа паперу використовується вкладка “Поля” діалогового вікна “Параметры страницы”, яке активізується командою “Файл \ Параметры страницы”.

Розміри сторінок. Задання розмірів сторінки виконується в діалоговому вікні “Параметры страницы”. Для його активізації виконується команда “Файл \ Параметры страницы”, а потім відкривається вкладка “Размер бумаги”. Можна вибрати потрібний розмір із запропонованого списку “Размер бумаги”, або ввести у відповідні поля введення потрібну ширину і висоту листа паперу. На даній вкладці також задається орієнтація сторінки: книжкова або альбомна.

  1. Колонтитули.

    Колонтитулом називається текстовий або графічний елемент, що друкується в нижній або верхній частині сторінки документу. Перехід в режим редагування колонтитулів здійснюється за допомогою команди “Колонтитулы”. Далі можна на власний розсуд додавати в колонтитул текст, дату, нумерацію і т. п.

Для виходу з режиму створення колонтитула досить виконати подвійне натискання лівої клавіші миші за межами колонтитула.