Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив WinRAR / Лабораторна робота №5.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
131.07 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 5 Microsoft Word. Інтерфейс текстового редактора Microsoft Word. Набір та редагування тексту. Збереження інформації у файлах. Налаштування до друку.

Програма MS Word завантажується одним із способів, що надає ОС Windows:

  • на робочому столі активізувати піктограму MS Word.

  • на робочому столі активізувати документ, що створено за допомогою програми MS Word.

  • за допомогою головного меню, виконуючи команду Пуск\ Программы\ MS Word.

Після виконання однієї з цих операцій на екрані монітора з'явиться екранний інтерфейс програми Word. Основними елементами екранного інтерфейсу програми Word є:

  • рядок заголовку;

  • рядок меню програми Word;

  • панелі інструментів;

  • лінійка форматування;

  • робоча область з горизонтальними та вертикальними смугами;

  • рядок стану.

В рядку заголовку міститься назва програми Word і ім'я відкритого документа.

Взагалі меню – це список команд, згрупованих певним чином, в якому можна вибрати потрібну команду для виконання.

Кожен пункт меню має свою назву, яка відображає призначення команд, котрі згруповані в ньому. Активізація потрібного пункту меню здійснюється за допомогою натискання лівої клавіші миші. У відкритому меню команди можливі до виконання в даний момент, забарвлені в темний колір, інші, неможливі до виконання – в сірий.

На панелі інструментів розміщуються кнопки з піктограмами, котрі дублюють виконання команд з пунктів меню. Без додаткового налаштування середовища програми Word, на екран, як правило, виводиться дві панелі інструментів: «Стандартная» і «Форматированная». Щоб виконати будь-яку команду з панелі інструментів досить натиснути потрібну кнопку. У випадку якщо призначення тієї чи іншої кнопки невідома, потрібно навести вказівник миші на кнопку і зачекати 3 … 5 секунди. Після чого з'явиться підказка про функціональне призначення цієї кнопки.

Лінійка форматування призначена для задавання параметрів сторінки (відступів від краю аркуша, абзаців). Для зміни цих параметрів необхідно навести вказівник миші на сірі трикутники, що розміщені безпосередньо на лінійці форматування, натиснути ліву клавішу миші і не відпускаючи її перемістити сірий трикутник в потрібному напрямку.

Робоча область призначена для безпосереднього введення інформації. Позиція в яку буде вводитись інформація позначена в робочій області курсором. Для зручності роботи справа і зліва робочої області розміщено смуги прокручування для швидкого перегляду документа.

Рядок стану розміщений в нижній частині (під робочою областю) екранного інтерфейсу програми Word. В ньому міститься інформація про номер рядка і позиції в рядку, номер сторінки, номер розділу, про загальну кількість сторінок.

В програмі Word активізацію тих чи інших команд можна здійснювати також за допомогою так званих “гарячих клавіш”. Це комбінації клавіш, що дублюють виконання команд, які розміщені в пунктах меню. Наприклад: Ctrl+z – відмінити останню команду, Ctrl+р – друк документа і т.д.

У випадку, коли необхідно згадати комбінацію клавіш, що активізує необхідну команду, потрібно відкрити потрібний пункт меню, і в переліку команд зліва від назв команд, записана комбінація клавіш, яка її виконує.

Таким чином, Word надає користувачу наступні можливості керування роботою:

  • за допомогою меню;

  • за допомогою панелі інструментів;

  • за допомогою “гарячих клавіш”.

В правому верхньому куті рядка заголовка розміщені кнопки системного меню:

  • “згорнути” – має вигляд риски, виконує команду по згортанню вікна Word, воно зникає з екрану, але його піктограма залишається на панелі задач. Щоб відновити роботу з документом досить активізувати його піктограму;

  • “зменшити” (“збільшити”) – має вигляд двох накладених один на одного прямокутників. Дозволяє натисканням, зменшити розмір вікна Word. Повторне натискання цієї кнопки відновлює початковий розмір вікна;

  • “закрити” – має вигляд двох діагональних ліній, що перетинаються, припиняє роботу з Word.