Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПО сем 3.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
21.52 Кб
Скачать

3. Верховний Суд України, порядок його обрання, склад та повноваження

Верховний Суд України згідно зі статтею 125 Конституції України є найвищим органом у системі судів загальної юрисдикції. Він переглядає в апеляційному та касаційному порядку справи, розглянуті загальними судами. Крім того, він розглядає справи за нововиявленими обставинами. Згідно зі статтею 35 Кримінально-процесуального кодексу України Верховному Суду України як суду першої інстанції підсудні кримінальні справи особливої складності або такі, що мають виняткове громадське значення.

Кількісний склад Верховного Суду встановлюється Верховною Радою (на 1994 рік він нараховував 85 суддів1).

До повноважень Верховного Суду належить:

· у межах своїх повноважень розглядає справи як суд першої інстанції у касаційному порядку, порядку нагляду і в зв’язку з нововиявленими обставинами;

· вивчає і узагальнює судову практику;

· аналізує судову статистику;

· дає керівні роз’яснення Пленуму Верховного Суду України, судам з питань застосування законодавства, що виникають при розгляді судових справ;

· здійснює контроль за виконанням судами України керівних роз’яснень Пленуму Верховного Cуду;

· вирішує в межах своїх повноважень питання, що випливають з міжнародних договорів України та здійснює інші повноваження;

· має право прийняти до свого розгляду будь-яку справу, підсудну вищестоящому суду або передати на розгляд відповідного суду України.

Верховний Суд України діє у складі:

· Пленуму Верховного Суду;

· судової колегії з кримінальних справ;

· судової колегії з цивільних справ;

· військової колегії.

Крім того, для розгляду організаційних питань створюється Президія Верховного Суду.

Пленум Верховного Суду України діє у складі:

· Голови Верховного Суду;

· заступників Голови Верховного Суду;

· членів Верховного Суду;

У разі необхідності вирішення питань, віднесених до його відання, Пленум скликається Головою Верховного Суду України не рідше одного разу на три місяці. Про час засідання Пленуму та питання, що виносяться на його розгляд, судді Верховного Суду, Генеральний прокурор, міністр юстиції України повідомляються не пізніше ніж за 15 днів до його засідання. Проекти постанов Пленуму з питань дачі судам роз‘яснень щодо застосування законодавства, копії протестів і подань у судових справах надсилаються цим особам не пізніше ніж за 10 днів.

Пленум може бути скликаний позачергово на вимогу однієї третини суддів Верховного Суду України.

Засідання Пленуму є правомочним при наявності не менш ніж двох третин його складу. Постанови Пленуму приймаються відкритим голосуванням більшістю голосів членів Пленуму, що беруть участь у голосуванні. Постанови Пленуму підписуються Головою Верховного Суду та секретарем Пленуму.

Секретар Пленуму затверджується з числа суддів Верховного Суду України. Виконуючи обов’язки члена Верховного Суду, секретар Пленуму здійснює організаційну роботу щодо підготовки засідань Пленуму, забезпечує ведення протоколу та виконує іншу роботу.

Керівні роз’яснення Пленуму Верховного Суду України обов’язкові для судів, посадових осіб та інших органів, що їх використовують.