Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1 ХАРАКТЕРИСТИКА ВАТ.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
465.41 Кб
Скачать

Розділ 1 характеристика ват „азот”

    1. Загальна характеристика ват „Азот”

Повне найменування підприємства Відкрите Акціонерне Товариство „Азот”. Мета діяльності Відкритого акціонерного товариства „Азот” виробництво та реалізація конкурентноспроможної високоякісної продукції: мінеральних добрив, капролактаму тощо для задоволення потреб замовників, акціонерів, партнерів товариства та суспільства. Керівництво товариства та спеціалісти в межах їх компетенції вважають своїм обов’язком постійно підтримувати і контролювати необхідний рівень питань якості продукції, охорони навколишнього середовища та безпеки праці.

Черкаське відкрите акціонерне товариство «Азот» - одне з найбільших підприємств в Україні по виробництву мінеральних добрив, іонообмінних смол, капролактаму і іншої хімічної продукції. Спільними зусиллями акціонерів, менеджменту і трудового колективу створено сучасне підприємство, що динамічно розвивається, економічно сильне і соціально привабливе.

Майно товариства складають основні засоби та оборотні кошти, а також інші цінності. Їх варто відображати в балансі товариства.

Юридична адреса ВАТ „Азот”: 18014, місто Черкаси, вул. Першотравнева, 72.

На «Азоті» трудиться близько 4,5 тисяч фахівців, руками яких випускається високоякісна продукція, що має підвищений попит не тільки в СНД, а і в багатьох країнах Європи, Південно-східної Азії і Латинської Америки. Прикладаючи максимум зусиль для реалізації бизнес-задач, які стоять перед підприємством, керівництво «Азоту» у той ж час відповідальний відноситься до програми забезпечення і підтримки вітчизняного сільгоспвиробника, щорічно поставляючи аграріям мінеральні добрива за фіксованими цінами. На період посівний колектив АТ мобілізує всі ресурси на забезпечення урядових Меморандумів, завантажуючи виробничі потужності більш ніж на 110 відсотків.

Основні моменти розвитку ВАТ „Азот” можна розглянути у таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Розвиток ВАТ „Азот” за період 1962 року по 2010 рік.

1962 годУтверждение Постановлением Совета Министров УССР № 923 проектного задания на строительство завода г. Черкассы.1963 годУтверждение название предприятия « Черкасский химический комбинат» Постановлением Совета Министров УССР № 559.1964 годПуск в эксплуатацию установки по производству аммиачной воды мощностью 252 тыс. тонн в год.1965 годВвод в эксплуатацию первой очереди производства аммиака мощностью 108 тыс. тонн в год (А-1).1970 годВвод в действие второй очереди аммиачного производства мощностью 400 тыс. тонн в год (А-3).1972-73 годПуск мощностей 3 очереди аммиачного производства мощностью 400 тыс. тонн в год (А-4)1978 годВвод в действие отделения по производству аммиака чистого для анализа (ЧДА) в цехе А-1 первой очереди строительства мощностью 5 тыс. тонн в год1980 годПуск в эксплуатацию 2 очереди карбамида (цех М-2) мощностью 330 тыс. тонн в год1985 годУвеличение мощности производства аммиачной селитры (цех М-ЗА) до 970 тыс. тонн в год.1990 годВывод из эксплуатации цеха по производству карбамида мощностью 360 тыс. тонн в год (М-1).1998 годВывод из эксплуатации мощностей 3 очереди аммиачного производства мощностью 400 тыс. тонн в год (цех А-4).2001 годПуск в эксплуатацию установки по производству жидкого диоксида углерода в цеху М-6 мощностью 12 тыс.тонн в год.2004- 2006 гг.Внедрение РСУ на агрегатах производства неконцентрированной азотной кислоты.2007 годУвеличение мощности до 510 тыс. т в год (прежняя - 450 тыс. т год) производства аммиака IV очереди после 1-ого этапа реконструкции.2008 годЗавершение 2-ого этапа реконструкции производства аммиака IV очереди с увеличением мощности до 562 700 т в год (1 700 т сутки).2009 годУвеличение мощности производства К АС до 500 тыс т в год.2010 годПланируется реконструкция производства карбамида III очереди до 1 600 т в сутки.

Отже, загалом за даними таблиці 1.1. бачимо, що підприємство ВАТ „Азот” розвивається доволі стабільно та добре.

Продукція Черкаського «Азоту» відповідає постійно зростаючим світовим стандартам якості і це наочний результат модернізації заводу. На початку 2005 року система управління якістю ВАТ «Азот» одержала сертифікат відповідності вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2001. Впровадження нової системи менеджменту дозволяє підприємству одержати переваги не тільки в економічному плані, але і поліпшити репутацію і імідж, підвищити відповідальність персоналу.

Впродовж останніх трьох років виконана величезна поетапна робота по впровадженню інформаційних технологій. Система ИТ - Підприємство на сьогоднішній день дає можливість управляти потоками фінансової, економічної, аналітичної інформації, оперативно одержувати повні і достовірні дані для ухвалення правильних управлінських рішень.

Підприємство в числі перших почало роботу по адаптації (термін адаптації до 2012 року) в нових умовах Європейського Закону REACH, основний принцип якого полягає в тому, що «немає реєстрації хімічних речовин – немає і ринку ЄС». Регламент замінює цілий ряд директив і національних законів ЄС щодо регулювання обороту хімікатів в Європі.

На підприємстві приступили до реалізації обширної програми по удосконаленню естетики і культури виробництва, яка охоплює всі структурні підрозділи.

Окрім розвитку виробництва і освоєння нових технологій, завод велика увага приділяє природоохоронним заходам. У 2002 році був зданий в експлуатацію модернізований очисний колектор заводу, що відповідає всім сучасним екологічним нормам. Зараз заводські очисні споруди забезпечують не тільки завод, але і потреби комунальних служб міста. Щорічно на модернізацію природоохоронних об'єктів і їх зміст підприємство витрачає більше 6 мільйонів гривень.

Один з пріоритетних напрямів керівництва заводу – забезпечення гідного рівня соціальної захищеності співробітників. Середньомісячний дохід одного працівника ВАТ «Азот» щорічно збільшується в середньому на 20 відсотків. Підприємство є співзасновником добродійного фонду «Рідний Дім», що реалізовує програми допомоги дітям-сиротам, дітям-інвалідам, дітям з малозабезпечених і неповних сімей.

Надійний партнер, один з лідерів внутрішнього ринку, успішний експортер, інноваційна компанія з сучасним менеджментом і відповідальною соціальною політикою – все це Черкаський «Азот» сьогодні.