Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11.Ферменти.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
166.91 Кб
Скачать

1. Загальні властивості ферментів.

Ферментативні процеси у харчовій продукції протікають як під дією власних ферментів харчової сировини, так і під дією ферментів мікроорганізмів. Так, наприклад, визрівання м’яса пов’язане з дією внутрішньоклітинних ферментів – катепсинів, скисання молока – з ферментами лактобактерій.

Виробництво багатьох харчових продуктів у наш час базується на застосуванні різних ферментних препаратів, джерелом яких є, насамперед, мікроорганізми, а також тканини тварин та рослинна сировина. Сучасне виробництво харчових продуктів неможливо уявити без застосування досягнень біохімії, мікробіології, біотехнології.

Ферменти – біологічні каталізатори білкової природи, які значно (у 108-1020 разів) прискорюють швидкість реакції. Який же механізм дії ферментів?

  1. Фермент – білок, який має третинну і четвертинну структуру, завдяки чому володіє специфічністю дії – каталізує лише певні реакції. Виділяють абсолютну специфічність, якщо ферменти діють лише на один субстрат, групову специфічність – на субстрати з певними структурними особливостями, специфічність стосовно певних типів реакцій, коли дія ферменту спрямована на певний тип зв’язку і стереохімічну специфічність (одна стереохімічна форма субстрату). Специфічність дії ферментів ґрунтується на комплементарності просторової конфігурації активного центру ферменту і субстрату.

  2. Фермент утворює з субстратом фермент-субстратний комплекс, який забезпечує більш низьку енергію активації, зближує і орієнтує молекули у просторі за принципом «молекулярних щипців». На наступній стадії цей комплекс розпадається і вільний фермент знову може взаємодіяти з новою молекулою субстрату.

  3. Ферменти – лабільні каталізатори, їх активність залежить від рН середовища, температури, концентрації субстрату і ферменту, наявності активаторів та інгібіторів.

  4. Багато ферментів складаються з двох частин: білкової – апоферменту і зв’язаної з ним небілкової – коферменту (кофактора). Хімічна природа, функції, механізм дії коферменту різні, наприклад ними можуть бути вітаміни (В1, В6, Н), нуклеотиди (НАД, ФАД) та інші сполуки.

Ферментні препарати, на відміну від чистого фермента містять комплекс білків, близьких до основного фермента за молекулярною масою і властивостями. Вони характеризуються певними одиницями активності, запропонованими комісією з ферментів Міжнародного Біохімічного Союзу.

  1. Стандартна одиниця ферменту – кількість ферменту, яка каталізує перетворення 1мкмоля субстрату за 1хв при заданих умовах;

  2. Молекулярна активність це число молекул субстрату, яке за 1хв перетворює 1 молекула ферменту за оптимальної концентрації субстрату;

  3. Катал – каталітична активність фермента, здатна здійснювати реакцію зі швидкістю 1 моль/с. Стандартна одиниця фермента 1Е = 16, 67 нкатал.

  4. Питома активність – число стандартних одиниць (Е) фермента, яке приходиться на 1 мг білка у ферментному преператі.

Класифікація і номенклатура ферментів базується на тому, яку реакцію каталізує певний фермент. За цією ознакою вони поділяються на 6 класів.

Систематична назва ферментів включає назву субстрату, на який дію фермент, тип реакції і має закінчення «аза». Наприклад, алкогольдегідрогеназа.

Крім того, комісією Міжнародного Біохімічного Союзу були збережені тривіальні назви, тому виникла подвійна система назви ферментів.

Кожному ферменту дається чотиризначний код: перше число – клас, друге – підклас, третє – підпідклас, четверте – порядковий номер фермента. Наприклад, код 3.2.2.1. означає, що фермент належить до 3 класу гідролаз, 2 підкласу карбогідраз, 1 підпідкласу поліаз, четверта цифра – 1 – означає конкретний фермент α-амілаза

Сучасна міжнародна класифікація ферментів поділяє їх на 6 класів.

1 – оксидоредуктази: каталізують окисно-відновні реакції, здійснюють приєднання кисню, відщеплення водню, перенесення електронів.

2 – трансферази переносять групи атомів (аміногрупи, фосфатні) з однієї сполуки на іншу.

3 – гідролази розщеплюють складні сполуки за участю води

(RR1 + HOH → R – OH + R1 – H).

4 – ліази відщеплюють певні групи від субстрату з утворенням подвійних зв’язків (відщеплюють воду, вуглекислий газ, аміак та ін.).

5 – ізомерази каталізують внутрішньомолекулярне перенесення хімічних груп.

6 – лігази (синтетази) каталізують реакції синтезу.

Велике значення у харчовій промисловості при переробці сировини відіграють, насамперед, ферменти третього класу – гідролази, а також першого – оксидоредуктази.

Таблиця

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]