Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PLANI_SEMINARS_KIKh_ZANYaT.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
144.38 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 9 Строки (терміни) здійснення та захисту цивільних прав

  1. Поняття і значення строків в цивільному праві.

  2. Види строків.

  3. Зупинка перебігу і перерва строку позовної давності.

Практичні завдання

№ 1

Пронько у присутності своїх приятелів - Кібця та Сушка 1 червня 2008 року позичив у Федорчука 7 000 грн. на місяць, проте борг вчасно не повернув. 4 лютого2009 року він переказав поштою 5 000 грн., повідомивши, що решту поверне пізніше. Федорчук декілька разів нагадував йому про борг, а в березні 2009 року звернувся з позовом до суду.

Яке рішення буде дано судом?

№ 2

Трест уклав договір з м'ясокомбінатом про постачання м'яса, передбачивши, що вимоги про стягнення штрафу і неустойки приймаються до розгляду протягом перших трьох місяців. У подальшому м'ясокомбінат відхилив позови з мотивів пропущення термінів позовної давності.

Дайте оцінку умовам договору.

№ 3

Грищук у 2004 році позичив у Рябоконя на весілля кришталевий посуд, але повернути не встиг, бо останній на весіллі затіяв бійку і був засуджений на три роки до позбавлення волі. Піс­ля відбуття покарання Рябоконь ще два роки працював на півночі. Коли у 2009 році він повернувся додому, Грищук повернув йому посуд, але вже через тиждень звернувся в суд з позовом, мотивуючи його тим, що Рябоконь втратив право на речі у зв'язку із закінченням терміну позовної давності для пред'явлення позову.

Як вирішити справу?

№ 4

Володарський від'їжджаючи в лютому 2007 р. у тривале зарубіжне відрядження, передав своєму сусідові Піскуну на зберігання деякі домашні речі: телевізор, холодильник, ліжко, шафу та інше. Відносини сторін при цьому були врегульовані договором зберігання, укладеним на 2 роки. Повернувшись у квітні 2008 р. з відрядження, Володарський попросив Піскуна повернути передані йому речі, але отримав відмову. Піскун пояснив, що Володарський пропустив строк позовної давності на витребування речей, який закінчився, на думку Піскуна, в лютому 2009 року.

Який засіб захисту порушених прав доцільно застосувати? Яке рішення повинен винести суд?

№ 5

21 лютого 2008 року був вбитий Заболотний, на утриманні якого були дружина та малолітній син. Дружина звернулась до слідчих органів із заявою про визнання її потерпілою. Слідчий відмовив їй на тій підставі, що справа припинена до виявлення підозрюваного. 4 травня 2009 року слідство по справі було відновлено, а 23 вересня цього ж року громадянка Заболотна звернулася з вимогою до Гудзенка, який був притягнений до кримінальної відповідальності за вбивство Заболотного, про відшкодування шкоди, починаючи з 21 лютого 2008 року. Суд, посилаючись на пропуск позовної давності, виніс рішення про вирахування платежів з дати подачі позову ( 23 вересня 2009 року). В поданні прокурора щодо рішення суду ставилося питання про відміну його як такого, що суперечить законодавству України.

Як визначаються строки давності при залишенні без розгляду позову, заявленого в кримінальній справі?

Семінарське заняття № 10 Представництво і довіреність

  1. Поняття і види представництва.

  2. Види довіреності, форма і строк дії. Передоручення.

Практичні завдання

№ 1

П'янков вніс до ощадного банку вклад у сумі 11 000 грн. Через рік після цього він одружився та видав дружині довіреність на розпорядження вкладом. Після закінчення терміну довіреності вона була подовжена ще на три роки. У зв'язку з хворобою П'янков поїхав з місця постійного проживання і попрохав дружину взяти йому з ощадної книжки 3000 грн. П'янкова К.П.- дружина - отримавши всю суму вкладу, перевела 3000 грн. чоло­віку, а решту внесла у той же Ощадбанк, оформивши вклад на своє ім'я. Через декілька днів після цих подій П'янкова К.П. померла. На її особистому рахунку в Ощадбанку єдиною спадкоємицею вкладу була вказана її донька від першого шлюбу, яка і представила вимогу про видачу всієї суми вкладу.

П’янков звернувся до суду і прохав підтвердити його право на вклад, так як жінка діяла тільки як його представник і власницею вкладу стати не могла.

Вирішіть справу.

№ 2

Авдєєва за довіреністю, яка була надіслана їй поштою її братом Євдокимовим В.С., власником будинку, уклала договір із трестом столових і ресторанів про передачу тресту цього будинку в оренду, а після закінчення терміну оренди - у власність за узгоджену плату. Трест уплатив орендну плату за весь термін і вартість будинку за страховою оцінкою.

Через тиждень після укладання договору Авдєєва отримала повідомлення, що Євдокимов помер у той же день, коли надіслав їй довіреність. Авдєєва нічого про це не повідомили тресту, а з моменту закінчення терміну оренди вони пред'явили позов про визнання договору недійсним, тому що вона діяла, не маючи на те повноважень.

Вирішить справу.

№ 3

У господарському суді була призначена до розгляду справа про переддоговірний спір між рестораном "Січ", який є юридичною особою, та виробничим об'єднанням молочної промисловості. Від імені ресторану представником виступав директор, який пред'явив службове посвідчення, а від імені об'єднання- начальник юридичного бюро, який представив довіре­ність, що була підписана генеральним директором об'єднання.

Яка підстава виникнення представництва директора ресторану і начальника юридичного бюро? Який вид представництва наявний у даному випадку?

№ 4

Товарознавець центрального універмагу відповідно до довіреності, підписаної директором, був направлений як представник на міжобласний ярмарок оптового продажу товарів для відбору зразків швацьких виробів дитячого асортименту та укладання договору постачання. Виконавши завдання, він, крім того, за своєю ініціативою уклав договір із взуттєвим комбінатом, на підставі якого універмагу було відвантажено взуття на суму 560 тис. грн. Універмаг відмовився від прийому продукції та її оплати, так як уже має укладений договір на постачання взуття з іншим підприємством.

Які повноваження за умовами завдання? Чи має право на відмову від прийому та оплати продукції універмаг?

№ 5

Робітнику ресторану "Чайка" була видана довіреність без дати видачі, підписана директором, на отримання в серпні ц. р. товарно-матеріальних цінностей зі складу торговельно-закупівельної бази. Завідуючий складом цієї бази відмовився видати товар робітнику ресторану, пояснивши, що довіреність оформлена неправильно.

Назвіть види довіреності. Хто повинен підписувати довіреність, видану для отриманго товарно-матеріальних цінностей

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]