Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 4.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
118.32 Кб
Скачать

Визначення формату елементу управління numericupdown в windows forms

Існує можливість налаштування відображення значень в елементі управління Windows Forms NumericUpDown. Властивість DecimalPlaces визначає кількість знаків після десяткової коми, по замовчуванню використовується нульове значення. Властивість ThousandsSeparator визначає, чи буде вставлений роздільник між кожними трьома десятковими знаками; по замовчуванню використовується значення false. В тому випадку, якщо властивості Hexadecimal присвоєно значення true, цей елемент управління може відображувати значення в шістнадцядковому форматі замість десяткового; по замовчуванню використовується значення false.

Для задання формату числового значення:

  • Відображатиметься десяткове значення, присвоєне властивості DecimalPlaces цілочисельне значення, а властивості ThousandsSeparator — значення true або false.

NumericUpDown1.DecimalPlaces = 2

NumericUpDown1.ThousandsSeparator = True

або

  • відображуватимете шістнадцяткове число, присвоївши властивості Hexadecimal значення true.

NumericUpDown1.Hexadecimal = True

Загальні відомості про елемент управління tabcontrol (windows forms)

Елемент управління Windows Forms TabControl використовується для відображення декількох вкладок, аналогічних роздільникам в записнику або міткам в наборі тек картотечного блоку. Вкладки можуть містити малюнки і інші елементи управління. Елемент управління вкладок можна використовувати для створення багатосторінкових діалогових вікон, на кшталт тих, що відображуються в багато компонентах інтерфейсу операційної системи Windows, наприклад у властивостях екрану панелі управління. Крім того, TabControl можна використовувати для створення сторінок властивостей, службовців для групування зв’язаних властивостей.

Найбільш важливою властивістю елементу управління TabControl є властивість TabPages, що містить окремі вкладки. Кожна вкладка є об'єктом TabPage. Якщо перейти на вкладку, викликається подія Click для відповідного об'єкту TabPage.

Зміна зовнішнього вигляду елементу управління tabcontrol в windows forms

Зовнішній вигляд вкладок у формах Windows Forms може бути змінений за допомогою властивостей елементу управління TabControl і об’єктів TabPage, що представляють окремі вкладки у складі елементу управління. Налаштування цих властивостей дозволяє відображувати малюнки на вкладках, розташовувати вкладки вертикально, розміщувати їх в декілька рядів, а також включати і вимикати вкладки програмними засобами.

Створення декількох рядів вкладок:

  1. Додати необхідну кількість сторінок-вкладок.

  2. Присвоїти властивості Multiline елементу TabControl значення true.

  3. Якщо вкладки ще не відображують в декілька рядів, зменшити значення властивості Width елементу управління TabControl так, щоб воно стало менше загальної ширини всіх вкладок.

Для розташування вкладок уздовж краю елементу управління треба присвоїти властивості Alignment елементу управління TabControl значення Left або Right.

Для включення і виключення вкладок програмними засобами використовують властивості Enabled об'єкту TabPage зі значення true або false: TabPage1.Enabled = False

Додавання і видалення вкладок за допомогою елементу управління tabcontrol в windows forms. Блокування доступу до вкладок

По замовчуванню елемент управління TabControl містить два елементи управління TabPage. Доступ до цих вкладок можливий за допомогою властивості TabPages.

Щоб додати вкладки програмними засобами, необхідно:

  • використати метод Add властивості TabPages:

Dim myTabPage As New TabPage()

myTabPage.Text = "TabPage" & (TabControl1.TabPages.Count + 1)

TabControl1.TabPages.Add(myTabPage)

У деяких ситуаціях буває необхідно обмежити доступ до даних, доступних в додатку Windows Forms. Наприклад, при відображенні даних на вкладках може виникнути необхідність заборонити гостьовим користувачам і користувачам нижнього рівня доступ до вмісту однієї з вкладок.

Щоб відключити сторінки вкладок програмними засобами, треба:

  • Написати код для обробки події SelectedIndexChanged елементу управління вкладок. Дана подія відбувається при перемиканні користувача на чергову вкладку.

  • Перевірити облікові дані користувача. Перш, ніж дозволити користувачеві переглядати вкладку, можна, залежно від наданих відомостей, перевірити ім'я користувача, з яким він увійшов до системи, або інших облікових даних.

  • Якщо облікові дані відповідають вимогам, відображувати потрібну вкладку. Якщо облікові дані не відповідають вимогам, відображати діалогове вікно або інший елемент призначеного для користувача інтерфейсу, що містить повідомлення про відсутність необхідних прав доступу, і задати сторінкам вкладок значення властивості «Включене» рівним false.

Якщо сторінок вкладок більше двох, можна відображувати вкладку, що відрізняється від початкової.

У наведеному нижче прикладі замість перевірки облікових даних використовується елемент управління CheckBox, оскільки умови доступу до вкладки змінюватимуться залежно від додатка. Якщо при розпізнаванні події SelectedIndexChanged перевірка облікових даних пройшла успішно (тобто прапорець встановлений) і вибрана вкладка TabPage2 (у даному прикладі — вкладка з конфіденційними даними), то вкладка TabPage2 відображується. Інакше відображується вкладка TabPage3 і відкривається вікно з повідомленням про відсутність необхідних прав доступу. Нижченаведений код передбачає наявність форми, в якій є елемент управління CheckBox (CredentialCheck) і елемент управління TabControl з трьома сторінками вкладок.

Private Sub TabControl1_SelectedIndexChanged(ByVal sender As Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles TabControl1.SelectedIndexChanged

' Check Credentials Here

If CredentialCheck.Checked = True And _

TabControl1.SelectedTab Is TabPage2 Then

TabControl1.SelectedTab = TabPage2

ElseIf CredentialCheck.Checked = False _

And TabControl1.SelectedTab Is TabPage2 Then

MessageBox.Show _

("Unable to load tab. You have insufficient access privileges.")

TabControl1.SelectedTab = TabPage3

End If

End Sub