Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
69.82 Кб
Скачать

29. Укр. Козацтво проти хана. . Петро Конашевич-Сагайдачний.

Під час морських походів проти турків здобув славу блискучого полководця П. Конашевич (бл. 1577-1622), якого в 1610, а також на початку 1620-х декілька разів обирали гетьманом Війська Запорізького. У 1618р. він приєднався до анти турецької Ліги міліції християнства, яка виникла в Європі. Попросив прийняти козаків на російську службу. У 1620 р. сагайдачний забезпечив охорону єрусалимського патріарха Феофана, який висвятив у київські митрополити Іова Борецького і п’яти єпископів.

30. Козацько-селянські повстання в Україні 20-30-х років XVII ст. Незважаючи на те, що козацькі повстання завершилися поразкою, вони мали важливе значення для розгортання національно-визвольної боротьби укр.. народу. Козаки вперше зі зброєю в руках виступили на захист православ’я. проти польського панування еа українських землях. Повстання сприяло накопиченню досвіду боротьби, у свідомості народу вкорінювалося розуміння необхідності боротьби за національне визволення.

31. Причини та початок національної революції українського народу XVII ст.

Формувння української ранньоновітньої нації, яка у межах Речі Посполитої фактично не мала шансів на повноцінний розвиток, Перетворення українського козацтва на провідну політичну силу, яка в наслідок загострення протиріч між інтересами України і великодержавними амбіціямиПольщі відігравала роль суспільного детонатора,

Посилення соціально-економічного гноблення селян, міщан, козаків. Початком нац.-виз. Револ. Стала нац.-виз війна. Утворення укр.. коз. Держави.

32. Характерні риси, періодизація.

І період (лютий 1648 – серпень 1657рр.) Національно-визвольна війна. Утворення Укр. Коз.дер., ІІ період (вересень 1657 – червень 1663р.). Громадянська війна та поділ козацької України на два гетьманства.. ІІІ період ( червень 1663 – вересень 1676рр.) Боротьба за возєднання козацької України. Поразка боротьби. Розподіл українських земель між сусідніми державами. Рушійними силами визвольної війни було козацтво, селянство, міщанство, частина укр.. духівництва.

33. Богдан Хмельницький. Він підняв укр.. народ на боротьбу проти польсько-шляхетського гноблення і став будівничим Української козацької держави. Він був першим українським політиком, який зумів не лише очолити боротьбу за національну незалежність, а й обєднати для досягнення цієї мети всі стани українського суспільства. За нього був в основному завершений процес формування української держави – Війська Запорозького. Талановитий полководець, блискучий дипломат.

34. Українська козацька держава.

Нова держава успадкувала від Війська Запорозького не лише назву, а й основні засади політичного устрою. Вищим органом влади в державі була Генеральна рада,Гетьман був головою і правителем держави і обирався безстроково. Адміністративно-територіальний устрій Української козацької держави складався з полків, які поділялися на сотні.

35. Українсько-московський договір 1654 року. Уклавши цей договір, Україна здобула собі сильного союзника в боротьбі з Річчю Посполитою.

37. Основні напрями державної політики гетьмана Івана Виговського. На посаді гетьмана здійснив антимосковську політику. Уклав гадяцьку угоду з Річчю Посполитою , що різко зменшила підтримку гетьмана серед козацтва. У жовтні 1659р. зрікся булави і виїхав до Польщі.

38. Козацька Україна в період гетьманування Юрія Хмельницького (1659-1663 рр.).Під тиском обставин підписав договори, що обмежували державні права України – Переяславські статті 1659р. з Московською державою і Слободищенський трактат 1660р. з Річчю Посполитою. Не зміг обєднати Україну під своєю владою.

39. Чорна рада 1663 р. На Правобережжі в січні 1663р. козацька рада в Чигирині обрала гетьманом Павла Тетерю, на Лівобережжі 27 червня 1663р. рада в околицях Ніжина обрала гетьманом івана Брюховецького: уклав із Московською державою Батуринські статті 1663р. Був першим з українських гетьманів, хто перший здійснив візит до Москви й підписав там нові Московські статті , що значно обмежували права гетьманщини. П. Тетеря намагався обєднати під своєю владою Лівобережну та Правобережну Україну за умови збереження над нею зверхності польського короля