Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
69.82 Кб
Скачать

19. Галицьке і Волинське князівства та їх об’єднання за князювання Романа Мстиславича.

Уславився переможними проти половців 1197-1198. 1201, 1204рр. У 1199р. встановив свою владу у Галичі , об’єднавши гал.. і вол.,

20. Роль Данила Галицького у зміцненні Української держави. Данило розпочав боротьбу за приєднання до своїх володінь Києва. Влаштовував походи проти татар. Проводив анти монгольську політику, яка зазнала краху. Йому не вдалося звільнити свою державу від Золотої орди.

21. Галицько-Волинська держава за наступників Данила Романовича. Після смерті князя Данила в 1264р. з правління його наступників почався поступовий занепад Галицько – Волинського князівства. За правління синів Данила – Шварно, Лева і Мстислава князівство при формальному збереженні єдності фактично розпалося на три частини. Єдність Галиць-Волинської держави відновлювалася за правління наступника Лева – князя Юрія І Львовича. Юрій І став називатися «королем Русі і князем Володимирії». Наступником Юрія стали його сини Андрій та Лев ІІ . Вони поділили державу на сфери впливу, але правили спільно, й тому її розпаду не відбулося.

22. Входження українських земель до складу Великого князівства Литовського. Одними із перших на українські землі рушили литовські князі. . Українські землі перебували в складі Великого князівства Литовського впродовж кількох століть.За цей час ставлення литовської влади до місцевого населення зазнало суттєвих змін.. Після утворення Речі Посполитої (1569р.) українські землі опинилися під польською владою, що спричинило форсоване окатоличення і посилення полонізації українського населення.

23. Кревська унія 1385 р. Позитивним наслідком кревської унії було те , що вона дозволила Польщі та Литві обєднати свої зусилля в боротьбі з Тевтонським орденом, який панував на Балтійському узбережжі та зупинити його просування на Схід і, зокрема, на словянські землі. Негативним наслідком унії було посилення польського впливу і початок насадження католицизму на українських землях. Намагаючись зміцнити політичну єдність своєї держави і централізувати управління, Вітовт ліквідує південно-західні руські князівства і передає їх під управління своїм намісникам. У 1409 р. Вітовт втрутився в династичні суперечки в Золотій Орді й сприяв утвердженню в ній Тохтамиша. У результатті перемоги Литви й Польщі над Тевтонським орденом становище Вітовта ще більше зміцнилося. 1413 Городельська унія.

24. Люблінська унія. В українських землях , що перейшли від Литви до Польщі, зберігалися давні кордониі судовий устрій, продовжувало діяти законодавство за Литовськими статутами . Українські магнати і шляхта отримали виняткове право на посади в місцевих урядах, незалежно від віросповідання. . Більшість укр.. земель було об’єднано в межах однієї держави., зросли захід. Європ. Культурні впливи., через Польщу на українські землі поширилися нові форми соціального та правового життя., укр… населення стало зазнавати релігійних утисків., покатоличення.

25. Берестейська церковна унія. Головним наслідком Берестейської унії1596р. для українського суспільства було виникнення гострого протистояння на релігійному грунті. Захист православної віри став тією вимогою, яка активізувала національно-визвольну боротьбу українського народу наприкінці 16-17ст.

27. Виникнення українського козацтва. У 15 ст. виникає козацтвоВійськовим і організаційним центром низових козаків стала Запорозька Січ. Були певні умови прийняття на січ

28. Козацько-селянські повстання 90-х років XVI ст. Причини: загострення соціальних суперечностей внаслідок посилення кріпацтва і національного гноблення., розгортання експансії польської шляхти на відносно вільні українські землі , колонізовані «уходниками» та запорожцями., намагання влади взяти під контроль укр.. козацтво. Козацьке повстання було придушено , а козаків проголошено ворогами народуі прийняв рішення «винищувати їх до останку».