Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка практика 3 курс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
41.65 Кб
Скачать

Підведення підсумків навчальної практики

Під час практики студенти відвідують екскурсії, практичні заняття, лекції юристів-практиків. Крім цього, здійснюють самостійну навчально-пошукову роботу та виконують індивідуальні завдання, які систематично перевіряють керівники практики.

Після закінчення терміну практики студенти звітують про виконання програми практики та індивідуально завдання. Формою звітності студента за результатами проходження практики є письмовий звіт, який включає Загальну (описову) частину та індивідуальне завдання.

Оформлюється звіт за вимогами, визначеними відповідною цикловою комісією та викладеними у програмі практики.

Після підготовки, доопрацювання та остаточного погодження з керівником практики звіт підшивається і подається на захист.

Захист звіту проходить у формі заліку, який приймається комісією в перші дні після завершення проходження практики.

Критерії оцінювання звіту:

«Відмінно» – зміст і оформлення звіту та щоденника практики відповідають стандартам. Характеристика студента є позитивною. Студент дав повні та точні відповіді на всі запитання членів комісії щодо програми практики і виконаної індивідуальної роботи.

«Добре» (від 70 до 89 балів) – наявні несуттєві зауваження щодо змісту та оформлення звіту й щоденника практики. Характеристика студента є позитивною. У відповідях на запитання членів комісії щодо програми практики студент допустив окремі неточності, хоч загалом має тверді знання.

«Задовільно» (від 60 до 69 балів) недбале оформлення роботи і щоденника практики. Переважну більшість питань програми практики у звіті висвітлено, однак мають місце окремі розрахункові й логічні помилки. Характеристика студента в цілому є позитивною. Відповідаючи на запитання членів комісії, студент почувався невпевнено, збивався, припускався помилок, виявив поверхові знання.

«Незадовільно» (до 59 балів включно) – таку оцінку виставляють студентові, якщо у звіті висвітлено не всі питання або роботу підготовлено не самостійно. Характеристика студента у частині ставлення до практики і трудової дисципліни є негативною. На запитання членів комісії студент не міг дати задовільних відповідей.

Результати заліку за практику вносяться до заліково-екзаменаційної відомості та залікову книжку і враховуються стипендіальною комісією при призначення стипендії разом з оцінками за результатами підсумкового контролю.

Підсумки практики обговорюються на засідання циклової комісії та на адміністративних або педагогічних радах коледжу, не рідше одного разу протягом навчального року.

Студент, який не виконав програму практики без поважних причин, відраховується з навчального закладу.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ОФОРМЛЕННЮ ЗВІТУ ПО ПРАКТИЦІ

Звіт поєднує загальну частину та індивідуальне завдання. І має містити: вступ, відомості про виконання студентом усіх розділів програми практики та індивідуальних завдань, висновки, список використаних джерел, додатки.

Текстова частина повинна бути надрукована українською мовою на одній стороні стандартного аркушу білого паперу формату А4 (210х297мм), залишаючи такі розміри полів: лівого – 30мм, правого - 10мм, верхнього – 20мм, нижнього – 20мм.

Набираючи текст, використовують параметри:

  • тип шрифту – «Times New Roman»;

  • розмір шрифту – 14;

  • колір шрифту – чорний;

  • міжрядковий інтервал – 1,5;

  • вирівнювання – за шириною;

  • відступ першого рядка (абзац) – 1см.;

  • шрифт основного тексту роботи оформлюється начертанням «звичайний», а назви розділів «великими не жирним».

Загальний обсяг звіту (без титульного листа, списку використаних джерел та додатків) має складати 20-22 аркушів.

Нумерація сторінок повинна бути послідовною і починатися з титульної сторінки, на якій номер не ставиться. Після титульної сторінки йде зміст, текстова частина, висновки, список використаних джерел, додатки. Номер сторінки проставляється арабськими цифрами в правому верхньому кутку сторінки.

У звіті не повинно бути повторів, відступів від основної теми, переписування з підручників, інструкцій.

При посиланні або цитуванні використаної літератури необхідно дотримуватись абсолютної точності і відповідності тексту джерела. На інформацію, що цитується, дається посилання, яке наводиться у квадратних дужках після відповідної фрази. В дужках ставиться порядковий номер джерела та сторінка (наприклад [7, с. 195]). Порядковий номер джерела наводиться у списку літератури, який розміщується в кінці роботи.

Список використаних джерел складається таким чином: першими до списку вносяться Конституція України; закони України; підзаконні акти Верховної Ради України, укази Президента України; рішення та постанови та Кабінету Міністрів України; виступи та доповіді державних діячів; інструкції відповідних відомств, далі література розміщується в алфавітному порядку. При наведенні літературного джерела інформація подається за такою схемою: прізвище та ініціали авторів, назва джерела, назва видавництва, рік видання, кількість сторінок (наприклад: Назаренко П.В. Збірник зразків процесуальних документів. Практичний посібник. - К. : КНТ. 2012. – 307с.).

У вступі (2-3 сторінки) обґрунтовується актуальність проходження практики згідно з програмою, формулюється мета та завдання, які ставить перед собою студент-практикант та визначаються об’єкти дослідження та джерела інформації.

У текстовій частині (обсягом 12-15 сторінок), поділену на розділи: загальна частина та індивідуальні завдання. В загальній частині студент виконує опис та аналіз діяльності визначеного програмою практики органу, визначає функції, завдання та повноваження структурних підрозділів; права та посадові обов’язки окремих осіб. Індивідуальні завдання виконуються послідовно до кожної з частин практики і підшиваються згідно плану практики.

Висновки (обсягом до 2-х сторінок) за результатами проходження практики студент проводить в кінці звіту з обов’язковим вказуванням його досягнень, проінформованості, набутих навиків та вмінь. Висновки повинні відповідати поставленим у вступі завданням.

Додаток 1.