Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ WordPad.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
9.6 Mб
Скачать

Вексель .

Вексель засвідчує нічим необумовлене зобов'язання векселедавця або іншого вказаного у ньому платника виплатити векселедержателю по настанні передбаченого терміну обумовлену суму.

Вексель - це грошовий документ зі строго певним набором реквізитів . Це означає , що векселем є тільки той документ , який містить всі необхідні реквізити векселя , сформульовані відповідно до Положення про переказний і простий вексель від 24 червня 1991 року.

Предметом вексельного зобов'язання можуть бути тільки гроші. Векселі поділяються на 2 види : прості і перекладні . Простий вексель означає зобов'язання векселедавця сплатити у зазначений термін обумовлену суму векселедержателю або того , кого він назве . Більш широко використовується перекладний вексель ( тратта ) - це документ, що регулює вексельні відносини трьох сторін: кредитора ( трасанта) , боржника ( трасата ) і одержувача платежу ( ремітента ) .

Перекладної вексель містить такі реквізити:

· Вексельні мітки ;

· Вексельна сума ;

· Найменування одержувача платежу ;

· Місце платежу ;

· Вказівка ​​місця і дати складання ;

· Підпис векселедавця .

До обов'язкових реквізитів простого векселя відносяться:

· Найменування « векселі » , включене в текст документа і написане мовою документа ;

· Зобов'язання оплатити певну суму грошей ;

· Зазначення строку платежу;

· Зазначення місця платежу ;

· Найменування одержувача платежу , якій або наказу якої він повинен бути здійснений .

Вексель може бути переданий за індосаментом . Індосамент - це передавальний напис на зворотному боці векселя. Індосамент фіксує перехід права вимоги за векселем від однієї особи до іншого. Не допускається передача частини суми векселя , тобто частковий індосамент . Індосант відповідає за акцепт (акцепт - згода оплатити вексель на користь векселедержателя , що пред'явив вексель до оплати) і платіж . Однак , він може і зняти з себе відповідальність , якщо вексель индоссируется з застереженням « без обороту на мене».

Індосаменти можуть бути наступних видів:

· Інкасових індосамент - це передавальний напис на користь якогось банку , уполномочивающая останній отримати платіж за векселем .

· Бланковий індосамент - відрізняється від інших тим , що в ньому не міститься індосанта і такий вексель є представницькими .

· Іменний індосамент . Фіксує перехід права власності на вексель від однієї особи до іншого.

· Заставний індосамент - робиться в тому випадку , коли векселедержатель передає кредитору вексель під заставу виданого кредиту .

Платіж за векселем може бути забезпечений повністю або в частині вексельної суми через аваль - гарантії за вексельним зобов'язанням . Аваліст відповідає за оплату векселя перед будь-яким законним векселедержателем . Аваліст і особа, за яку він доручається , несуть солідарну відповідальність ( солідарна відповідальність - це повна відповідальність кожного зобов'язаного за векселем особи перед законним векселедержателем ) за платіж за векселем . У разі , якщо особа, за яку було дано поручительство , не в змозі оплатити вексель , обов'язок платити за векселем покладається на аваліста . Найчастіше в практиці авалістами виступають банки , що дають поручительства за осіб , фінансове становище яких знаходиться під їх контролем.

Чек.

Чек - це письмове доручення чекодавця банку сплатити чекотримача зазначену в ньому суму грошей. За російським законодавством чек виписується на термін до 10 днів і погашається тільки в грошовій формі за умови пред'явлення в банк.

Обов'язкові реквізити:

· Найменування «Чек»;

· Доручення банку виплатити чекодавцю зазначену у чеку грошову суму;

· Найменування платника за чеком та номера рахунку, з якого повинен бути здійснений платіж;

· Підпис чекодавця;

· Вказівка ​​валюти платежу;

· Дата і місце складання чека.

Чек має кілька видів:

· Іменний чек - виписується на конкретну особу.

· Ордерний чек - виписується на конкретну особу, але можлива подальша передача чека шляхом передавального підпису-індосаменту.

· Представницькою чек - виписується на пред'явника і може передаватися від однієї особи до іншої шляхом простого врученню.

· Розрахунковий чек - по ньому дозволена оплата готівкою.

· Грошовий чек - призначений для отримання готівкових грошей в банку.