Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Butova_A_P_Gavrilenko_V_M_Koshchavka_I_V.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.36 Mб
Скачать

2.1 Загальні положення

У закладах готельно - ресторанного господарства підтримуються параметри мікроклімату, які відповідають комфортним умовам перебування в них людей, що приймають їжу, відпочивають або працюють. СНиП 2.04.05-91 зміна №1 Держбуд України від 1998 р. регламентує ці параметри і рекомендує приймати їх у залежності від роботи, що виконується і кліматичних умов відповідно до табл. 1.1.

Таблиця 1.1.

Припустимі норми температури, відносної вологості та швидкості руху повітря в зоні житлових, громадських і адміністративно-побутових приміщень

Період року

Температура, оС

Відносна вологість повітря, %, не

більше

Швидкість руху повітря, м/с, не більше

Теплий

не більше 28

65

0,5

Холодний або перехідний (міжсезонний)

18-22

65

0,2

Примітки:

1. Норми встановлені для приміщень, у яких люди знаходяться більш двох годин безупинно.

2. При розрахунку опалення, температура повітря в приміщеннях встановлюється по нормах проектування будинків різного призначення. У групах приміщень, обладнаних приладами обліку й індивідуальними автоматичними терморегуляторами, розрахункова температура може бути встановлена за вимогою замовника в діапазоні припустимих значень.

3. Температура повітря приміщень для теплого періоду зазначена для районів з розрахунковою температурою зовнішнього повітря (параметри А) до 25°С. Для інших районів температура повітря в приміщеннях повинна бути не більше ніж на 3 оС вище розрахункової температури зовнішнього повітря (параметри А), приймається з додатку А.

Розрахунок опалення зводиться до визначення втрат тепла через огородження, а також розрахунку і підбору нагрівальних приладів.

2.2 Практична частина

2.2.1 Визначення втрат тепла через огородження

У холодний період року, тепло в середині будинку втрачається через зовнішні огородження. Щоб в приміщеннях закладу ресторанного господарства були комфортні умови для відпочинку або роботи, необхідно так розрахувати систему опалення, щоб максимально компенсувати втрати тепла через зовнішні огородження. Для спрощення розрахунків вихідні дані і результати зводимо до табл. 1.2.

Таблиця 1.2.

Розрахунок тепловтрат та підбір опалювальних приладів

Найменування приміщень

Найменування й орієнтація

огороджень

Розміри огороджень, м

Площа огородження, м2

Розрахункова температура

внутрішнього повітря, 0С

Розрахункова температура

зовнішнього повітря, 0С

Різниця температур внутрішнього і зовнішнього повітря, 0С

Опір теплопередачі огородження , 2 0С)/ Вт

Добавлені коефіцієнти,

 

Теплова потужність системи опалення, кВт

Кількість опалювальних приладів, шт

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Позначення й орієнтація огороджень заносяться в графу 2 наступними умовними позначками:

зовнішня стіна, орієнтована на північ – з.с. Північ.

подвійне вікно, орієнтоване на південь – д.в. Південь

одинарне вікно, орієнтоване на захід – о.в. Захід

перекриття горищне або безгорищне – Пт

підлога на ґрунті – Пл.

1. Розрахункова теплова потужність системи опалення визначається за формулою (СНиП 2.04.05-91. Зміна №1 від 1.10 98р.):

Q=Q1∙b1∙b2+Q2-Q3 , (1.1)

де Q - розрахункова теплова потужність, кВт;

Q1 - розрахункові теплові втрати будинку, кВт;

b1- коефіцієнт, що враховує додатковий тепловий потік встановлених опалювальних приладів за рахунок округлення, b1 приймають у межах 1,02÷1,14;

b2 – коефіцієнт, що враховує додаткові втрати тепла опалювальними приладами, розташованими в зовнішніх огородженнях при відсутності теплозахисних екранів, приймається з табл. 2.2.

Таблиця 1.3.

Коефіцієнти, що враховують додаткові втрати тепла опалювальними

приладами, розташованими в зовнішніх огородженнях

Опалювальний прилад

Коефіцієнт b2 при встановленні приладу

Біля зовнішньої стіни в будівлях

у засклення світлового пройму

житлових и

громадських

виробничих

Радіатор чавунний

1,010

1,02

1,07

Конвектор з

кожухом

1,010

1,02

1,05

Конвектор без кожуху

1,015

1,03

1,07

Q2 – втрати тепла трубопроводами, що проходять у неопалювальних приміщеннях, кВт;

Q3 – тепловий потік, що регулярно надходить від висвітлення, устаткування і людей, його слід враховувати в цілому на систему опалення будинку. Для житлових будинків величину Q3 необхідно приймати з розрахунку 0,01 кВт на 1 м2 загальної площі.

При розрахунках теплової потужності систем опалення виробничих будинків, необхідно додатково враховувати витрати теплоти на нагрівання матеріалів, устаткування і транспортних засобів.

2. Визначення розрахункових теплових втрат Q1, ведеться за формулою:

Q1=(Qa + Qв), (1.2)

де Qa – тепловий потік через конструкції, що обгороджують, кВт;

Qв – втрати теплоти на нагрівання вентиляційного повітря, кВт.

Величини Qа і Qв розраховуються для кожного опалювального приміщення.

3. Тепловий потік Qa, розраховується для кожного елемента конструкції, що обгороджує приміщення (стін, вікон, покриття), визначається з виразу:

Qa=(1/Rо)∙S∙(tв-tз)∙(1+)∙n∙10-3 , (1.3)

де S – розрахункова площа конструкції, що обгороджує, м2;

tв– розрахункова температура внутрішнього повітря, прийнята з додатку Б, відповідно до вимог норм проектування будинків різного призначення, з врахуванням її зростання в залежності від висоти приміщення, оС;

tз – розрахункова температура зовнішнього повітря, °С, прийнята згідно з додатком А, або температура повітря суміжного приміщення, якщо його температура більш ніж на 3°С відрізняється від температури приміщення, для якого розраховуються тепловтрати;

п – коефіцієнт, прийнятий у залежності від положення зовнішньої поверхні конструкції що обгороджує, до зовнішнього повітря та зумовлений вимогами СНиП, приймається з додатку В.

–коефіцієнт, що враховує додаткові втрати тепла:

а) для зовнішніх вертикальних і похилих огороджень, орієнтованих на напрямки, з яких в січні дує вітер зі швидкістю, що не перевищує 4,5 м/с з повторюваністю не менш 15% згідно СНиП 2.01.01-82, приймається у розмірі 0,05; при швидкості вітру до 5 м/с – 0,10; при швидкості 5 м/с і більше – 0,15 (додаток А1);

в) для зовнішніх вертикальних і похилих огороджень багатоповерхових будинків у розмірі: 0,20 – для першого і другого поверхів; 0,15 – для третього; 0,10 – для четвертого поверху будинків з числом поверхів 16 і більше. Для 10-15-ти поверхових будинків додаткові втрати необхідно враховувати в розмірі: 0,10 для першого і другого поверхів і 0,05 – для третього поверху.

Rо – опір теплопередачі конструкції, що обгороджує, (м2оС)/Вт. Визначається за СНиП II-3-79*** (крім підлоги на ґрунті) з врахуванням нормативів мінімального термічного опору огороджень, встановлених Наказом Міністерства будівництва й архітектури України від 27.12.93р. №247. Мінімальну величину опору теплопередачі зовнішнього огородження, необхідну для даного кліматичного району, визначають з формули:

Rтр.= Rв∙(tв- tз)n/to***, (1.4)

де to – припустима різниця температур між внутрішнім повітрям і внутрішньою поверхнею огородження (приймається: для зовнішніх стін – 6оС, для безгорищного або горищного перекриття – 4,5оС, для поверхні підлоги – 2,5оС);

***Визначені по формулі 1.4 опори теплопередач, виходять в 2-2,5 рази менші, ніж нормативи, встановлені Міністерством будівництва й архітектури України (додатки Д-Е).

Справа в тому, що введення даних нормативів було викликано надмірними витратами на опалення будинків різного призначення. Відомо, що втрати тепла будинком залежать від теплозахисних властивостей стін, покрить і інших огороджень. Тому, чим більше товщина огороджень, тим менше втрати тепла і дешевше опалення. І, навпаки, із зменшенням товщини огородження, зростають витрати на опалення будинків. З появою ефективних теплоізоляційних матеріалів з'явилася можливість значно збільшити теплозахисні властивості огороджень. Комбінуючи ефективні утеплювачі з традиційними матеріалами, істотно не змінюючи товщини огороджень, удається знизити втрати тепла і значно зменшити витрати на опалення будинків. Тому в сучасному будівництві застосовуються, як правило, комбіновані огородження які складаються з різних матеріалів. Слід приймати конструкції, опір теплопередачі яких не менше нормативних (додаток Г). Наприклад, цегляні стіни включають у свою товщу поропласти (додаток Е-Ж).

Ro = Rв+ Rn + Rз , (1.5)

де Rв – опір теплосприянню від внутрішнього повітря до внутрішньої поверхні огородження, Rв =0,155 (м20С)/Вт;

Rз – опір тепловіддачі від зовнішньої поверхні огородження до зовнішнього повітря Rз = 0,058 (м20С)/Вт;

Rn – розрахунковий опір теплопередачі даної конструкції, (м20С)/Вт.

Опір теплопередачі даної конструкції Rп, (м2·0С)/Вт, необхідно визначати як суму опорів теплопередачі, послідовно розташованих однорідних шарів:

Rп = R1 + R2 + … + Rк + R(повітр. шару), (1.6)

де R1, R2 …..., Rк – термічний опір (опір теплопередачі) окремих шарів конструкції, що обгороджує, наприклад, штукатурки, цегляної кладки, керамічного облицювання і т.д.

, (1.7)

де δ1, δ2, δn, – товщина однорідного шару огородження, м;

λ1, λ2, λn – коефіцієнт теплопровідності однорідного шару огородження Вт/м·оС, визначається з додатку З.

Для визначення втрат тепла через вікна для розрахунку використовують значення опору теплопередачі з додатку І.

Для підлоги на ґрунті і стін, що розташовані нижче рівня землі, опір теплопередачі слід визначати по зонах, що рівнобіжні зовнішнім стінам шириною 2 м за формулою:

Rп= Rс+, (1.8)

де Rс – опір теплопередачі, (м2 0С)/Вт, приймається рівним 2,1 для I зони; 4,3 для ІІ зони; 8,6 – для ІІІ зони; 14,2 для площі підлоги, що залишилася;

–товщина утеплюючого шару, м, що враховується при коефіцієнті теплопровідності утеплювача 1,2 Вт/м2 (додаток Ж).

4. Втрати тепла Qв, кВт, визначаються для кожного опалювального приміщення, що має одне або більшу кількість вікон або балконних дверей у зовнішніх стінах. Втрати Qв розраховуються виходячи з необхідності забезпечення підігріву опалювальними приладами зовнішнього повітря в обсязі однократного повітрообміну за годину з виразу:

Qв = 0,337Sпh(tв -tн)10-3 , (1.9)

де Sп - площа підлоги приміщення, м2;

h – висота приміщення від підлоги до стелі, м.

Приміщення, в яких обсяг витяжки вентиляції перевищує однократний повітрообмін у годину (додаток Б), повинні, як правило, проектуватися з припливною вентиляцією підігрітим повітрям. При обґрунтуванні допускається забезпечувати підігрів зовнішнього повітря опалювальними приладами в окремих приміщеннях при обсязі вентиляційного повітря, що не перевищує двох обмінів у годину.

У приміщеннях, для яких нормами проектування будинків встановлений обсяг витяжки менш однократного повітрообміну в годину, величину Qв слід розраховувати як витрату тепла на нагрівання повітря в обсязі нормованого повітрообміну від температури tз до температури tв.

Втрати тепла Qв на нагрівання зовнішнього повітря, що проникає у вхідні вестибулі (холи) і сходові клітки через зовнішні двері, які відкриваються в холодний період року, при відсутності повітряно-теплових завіс, необхідно розраховувати за формулою:

Qв =0,7B(H+0,8P)(tв – tз)10-3, (1.10)

де H - висота будинку, м;

Р - кількість людей, що знаходяться в будинку, чол;

В - коефіцієнт, що враховує кількість вхідних тамбурів. При одному тамбурі (дві двері) В = 1,0; при двох тамбурах (три двері) В = 0,6.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]