Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2014 Чинники працевлаштування Конспект.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
293.89 Кб
Скачать

1. Про відділ кар’єри Донецького коледжу технологій та дизайну Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського

Адміністрація Донецького коледжу технологій та дизайну опікується питаннями працевлаштування своїх випускників і їх зростанням кар’єрними сходинками. З метою координації роботи щодо сприяння працевлаштуванню випускників в коледжі створено відділ кар’єри.

Студентам і випускникам важливо знати з якими питаннями можна звернутись у відділ кар’єри, які проблеми тут допоможуть вирішити.

Відділ кар’єри створено у 2013 році. До його складу входять підрозділ з організації виробничої практики студентів і підрозділ, що займається працевлаштуванням випускників.

Спеціалісти відділу кар’єри здійснюють пошук вільних вакансій шляхом встановлення прямих контактів з роботодавцями, співпраці з державними центрами зайнятості, через Інтернет, проглядаючи сайти, які займаються працевлаштуванням.

Відділом кар’єри зроблена велика робота з накопичення інформації про підприємства, які є потенційними роботодавцями для випускників університету. Це державні установи, торгівельні та виробничі підприємства різної форми власності, банківські установи та інші фінансово-кредитні організації.

Студенти мають знати, що відділ кар’єри постійно поповнює веб–портал на сайті коледжу www.dktd.donduet.edu.ua , який носить інформаційний характер про банк існуючих вакансій та інформація від роботодавців.

Систематично організовуються ділові зустрічі майбутніх випускників з представниками підприємств-роботодавців.

Студенти мають можливість ознайомитись з роботодавцями, проглядаючи презентаційні папки, що містяться на стенді відділу кар’єри.

Спеціалісти відділу кар’єри для створення узагальненого прогнозу щодо ринку праці в регіоні відстежують кар’єру своїх випускників, підтримують постійні безперервні зв’язки з випускниками.

Випускники у відділі кар’єри мають можливість ознайомитись з вимогами до спеціалістів в умовах сучасного ринку праці, усвідомити основні етапи процесу працевлаштування, одержати інформацію про можливе працевлаштування, вибрати оптимальний варіант, навчитися технології впевненої поведінки при співбесіді з роботодавцем і ефективно презентувати себе як кандидата, навчитися мистецтву адаптації на робочому місці.

Для студентів відділ кар’єри проводить наступну роботу:

  • підтримує контакти з роботодавцями, яких цікавлять молоді спеціалісти з начальною вищою освітою;

  • інформує про будь-яку можливість щодо працевлаштування - вакансії, стажування, презентації, День кар’єри і т.д.

  • консультує з питань складання особистого резюме студентами;;

  • здійснює інформаційну підтримку веб - сторінки відділу кар’єри на сайті коледжу.

З роботодавцями відділ підтримує стосунки наступним чином:

  • здійснює цільовий пошук персоналу згідно конкретних вимог;

  • організовує «Дні кар’єри» де здійснюються презентації організацій, фірм, підприємств, тощо;

  • формує інформаційні пакети про підприємства.

2. Правові аспекти працевлаштування випускників

Знання законодавчої бази щодо працевлаштування молодих спеціалістів має велике значення для випускників вищих навчальних закладів. Права та обов’язки випускників у сфері застосування праці розкриваються і конкретизуються спеціальними законами «Про зайнятість населення», «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 р. №992 «Про Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням», та інші.

Порядок працевлаштування випускників, які навчались за державним замовленням, детально регламентовано постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.96 р. № 992 «Про порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням». Вона регламентує правовідносини щодо працевлаштування, окреслюючи визначення поняття «молодий спеціаліст”», права і обов’язки замовників і випускників, безпосередній порядок працевлаштування випускників, які навчались за державним замовленням, соціальні гарантії і компенсації.

За ініціативою відділу кар’єри відповідно до ст.56 Закону України «Про вищу освіту» та на виконання рішення колегії МОНУ від 23.02.2006 р. протокол № 2/1-4 «Підвищення ефективності вищої освіти – визначальний чинник зростання соціально економічного потенціалу держави» в коледжі запроваджено укладення тристоронніх (додаток 2). Студенти, які навчаються за рахунок коштів державного бюджету, зобов’язані укладати такі договори.

Студенти повинні знати, що порядок працевлаштування випускників, які закінчили вищі навчальні заклади за рахунок коштів відповідних юридичних і фізичних осіб, визначається угодами між ним (додаток 3, 4). Випускники, які закінчили вищі навчальні заклади за власний рахунок, мають право обирати місце працевлаштування за власним бажанням (додаток 3).

Право випускників щодо гарантованого надання першого робочого місця шляхом надання дотації роботодавцю закріплено Законом України «Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем з наданням дотації роботодавцю» та право на гарантоване надання першого робочого місця за рахунок броні, передбачене Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення працевлаштування молоді».

Зверніть увагу, що відповідно до ст.3 Закону дотація надається роботодавцю у разі прийняття на роботу за направленням Державної служби зайнятості молоді, якій надається перше робоче місце за отриманою відповідною професією, строком на два роки та за умови відсутності в ньому протягом останніх шести місяців скорочення чисельності працюючих за професією, за якою працевлаштовується молодий спеціаліст.

Випускники і студенти вищих навчальних закладів, випускники та учні професійних навчально-виховних закладів мають право звертатися за працевлаштуванням до центру (відділу, сектора) зв'язку з виробництвом навчального закладу - під час навчання, так і після закінчення навчального закладу.

Згідно діючого законодавства працевлаштування випускників на підприємствах здійснюється на основі відповідних договорів, заявок або запитів. Випускнику надається картка працевлаштування, на підставі якої відділ кадрів видає направлення на роботу.

Довідка про дозвіл на самостійне працевлаштування видається навчальними закладами, які не займаються працевлаштуванням своїх випускників.

13 січня 2009 року вступив у дію Закон України від 25.12.08 №799-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення».

Законом внесені зміни в ряд законів України, якими у своїй роботі керується служба зайнятості («Про зайнятість населення», «Про загальнообов'язкове державне страхування на випадок безробіття», «Про розміри внесків на деякі види загальнообов'язкового соціального страхування», «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про державну податкову службу в Україні»).

Дані зміни спрямовані на зниження соціальної напруги в суспільстві, фінансову підтримку підприємств, збереження кваліфікованих робочих кадрів і фахівців, забезпечення раціональної витрати засобів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, запобігання зловживань із боку несумлінних громадян в умовах фінансової й економічної криз.

Починаючи з 13.01.09 особи, що виконують роботу за договорами цивільно-правового характеру, підлягають загальнообов'язковому державному страхуванню на випадок безробіття. Таким чином, після 13.01.09 період виконання робіт за такими договорами входить у страховий стаж працівника, що враховується при призначенні йому допомоги по безробіттю у випадку звернення його в центр зайнятості за сприянням у працевлаштуванні. Крім того, у даної категорії працівників тепер немає необхідності добровільно реєструватися в центрах зайнятості як платників страхових внесків на випадок безробіття.