Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник по экологии для ПГС.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

239

Міністерство освіти і науки україни

ДОНБАСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Навчальний курс з дисципліни

Основи екології”

для дистанційної форми навчання при підготовці

випускників з базовою вищою освітою за напрямком “Будівництво”

Макіївка 2004

УДК 577.4:502.574

Основи екології: Підручник/Автор Т.В. Петренко.-Макіївка:ДонДАБА,2004.-240с.

В підручнику розглядаються основи загальної екології, основні закони функціонування екосистем, питання глобальної екології, прикладні та технологічні аспекти екології, а також принципи збереження природи в процесах будівництва. Підручник розрахований на студентів будівельних спеціальностей: «Промислове та цівільне будівництво»; «Будівництво доріг та аеродромів»; «Міське будівництво та господарство»; «Архітектура будівель та споруд».

ВСТУП

Не одне десятиріччя не тільки вчених, а й усю світову громадськість не перестають непокоїти симптоми неблагополуччя у відношеннях між людством та природою Землі. Господарча діяльність людей, яка стала за виразом академіка В.И. Вернадського “геологічною силою”, зрівнялася за розмахом та інтенсивністю із стихійними силами. Господарча діяльність людини на планеті, хоч вона є раціональною і в основному несе благо, в той же час набуває риси стихійного лиха, яке спроможне призвести до деградації атмосфери, до розповсюдження згубних нафтових плівок на великій поверхні Світового океану, до повного забруднення річок та озер, до утворення антропогенних пустель на місці степів та лісів.

Екологічне майбутнє тривожить нас давно. Проте якщо в 70-ті роки спостерігалася всього лише зростаюча стурбованість станом природного середовища, то в 80-ті роки стало зрозумілим, що людині невистачає глибоких екологічних знань, щоб розумно діяти в системі природи в нових вимірах, що виникли внаслідок гіпертрофованого роста промисловості та міст, зростання засобів зв’язку та коммунікації. Від тривоги до жадоби знань, до освоєння теорії – гарний шлях. Відповіді на зростаючи питання починає підказувати сама природа, характер опіру якій людській діяльності виявився досить повчальним. Виявилося, що фронтально та генерально наступати на природу неможливо, що сама мала ланка, що була вийнята з екологічного ланцюга часто рве весь ланцюг, що природні цінності – це також і життєво важливі людські цінності, що ці цінності потребують збереження та накопичення, що природа не може бути без кінця поглинати відходи цивілізації.

Будь яке виробництво, тим більш зростаюче, потребує енергетичних витрат. І людство знов і знов звертається до Сонця, як це завжди робила і робить жива природа Землі: Сонце – це енергетична основа усіх її харчових пірамід ; Земля, цей гигантський космічний корабель, розкинула ще більш гигантські панелі “сонячних батарей” – світ рослин з їх фотосиснтетичним принципом засвоєння сонячної енергії і з їх зеленою поверхнею, що дорівнює площі Юпітеру. Проектується та впроваджується масове збирання сонячного тепла і світла на Землі за допомогою батарей та рефлекторів, а також енергії вітру, геотермальної енергії з глибин планети.

Із розвитком цивілізації та науково-технічного прогресу, бурхливим зростанням кількості населення на Землі, обсягів виробництва та його відходів проблема стосунків між природою та людиною дедалі загострюється. Екологічна криза грізно нависла над усім світом. Теперешній стан природного середовища України є критичним, коли вже неможливе його самовідновлення та самоочищення, і взагалі в цьому столітті наша Земля може обернутися на безлюдну пустелю, а ресурсів біосфери вистачить всього лише на кілька десятиріч.

Ліквідація глобальної екологічної кризи є сьогодні найважливішим завданням людства. Для його вирішення насамперед необхідна організація всебічної екологічної освіти, виховання екологічної свідомості всього населення Землі. З позицій цього підходу до проблеми має бути організовано екологічну освіту студентів усіх спеціальностей з використанням матеріалів майже всіх дисциплін, з урахуванням взаємозв’язків, що відбуваються в біосфері.

Особливо гостро стоїть питання екологічної освіти студентів будівельних спеціальностей, тому що величезна шкода природі від розростання міст до багатомільйонних мегаполісів стала відомою відносно недавно порівняно з іншими видами антропогенного впливу, наприклад, вирубкою лісів, розорюванням степів, знищенням окремих видів рослин та тварин. В світі нині вже понад 160 міст з мільйонним населенням, які дуже негативно впливають на природу в радіусі багатьох десятків кілометрів: отруюють атмосферу величезною кількістю пило-газових забруднень від промислових об’єктів, котлоагрегатів, що працюють для обігрівання житлових та службових будівель, автотранспорту. При цьому виводяться з користування тисячи гектарів навколишніх земель з-за будівництва житлових масивів, промислових комплексів, доріг та аеродромів.

Цей курс саме і розрахований на екологічну підготовку студентів будівельних спеціальностей.