Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
философия.docx
Скачиваний:
242
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
140.28 Кб
Скачать

26. Необхідність та випадковість, їх діалектичний зв'язок

Поняття „необхідність” і „випадковість” – важливі категорії діалектичного матеріалізму.

Випадковість так само об’єктивна, як і необхідність.

В процесі розвитку і руху матерії необхідність і випадковість можуть переходити одне в одне, неначе мінятися місцями.

Те, що випадкове в одному відношенні і в одній системі може стати необхідністю в іншому відношенні та в іншій системі.

Діалектика необхідного і випадкового відіграє величезну роль в розвитку суспільства.

Люди по-різному ставляться до необхідності і випадковості в повсякденному житті.

Той, хто заперечує будь-яку роль випадковості в розвитку природи і суспільства, називається фаталістом ( лат. fatale – роковий).

Той же, хто, навпаки, заперечує будь-яку необхідність і визнає, що світ є царством випадковостей, хаосу, називається індетерміністом. (Від лат. in – ні; determinare – визначати).

Фаталізм та індетермінізм спрощено і невірно відображають об’єктивну дійсність. Обидва вони несумісні з діалектичним матеріалізмом, який визнає, що необхідність і випадковість існують об’єктивно.

27. Пізнання як предмет філософського аналізу

1. Скептицизм давньогрецьких фiлософiв (Пiррон, Енесiдем, Секст Емпiрик та iн.). Представники цього напрямку стверджували: iстиннiсть або хибнiсть майже всiх положень однаковою мiрою може бути доведена чи заперечена. Однозначно твердити, що людство здобуває достовiрнi знання, не можна. Скептицизм не заперечує можливості iснування знань, вiн лише пiдкреслює їх видимiсть i вiрогiднiсть, суб'єктивнiсть.

2. Агностицизм Давіда Юма. Англiйський фiлософ Нового часу стверджував, що нашi знання ми отримуємо з досвiду. А в досвiдi ми маємо справу тiльки з вiдчуттями, тому крiм них ми нiчого знати не можемо. Отже, концепції Д. Юма притаманний сумнів щодо заперечення реальності як об'єкта наукового дослiдження.

3. Агностицизм Iммануїла Канта. На вiдмiну вiд Юма, нiмецький фiлософ визнавав iснування матерiальних речей поза нашою свiдомістю, але вважав, що їх сутнiсть мов замкнута у собі. Вона схована вiд нас i пiзнати її неможливо. Для вираження цiєї думки Кант увiв поняття “речi в собi”.

4. Агностицизм Ернста Маха i Ріхарда Авенарiуса. Вони є засновниками напрямку у фiлософiї, який дістав назву “емпiрiокритицизму”. У центрi цiєї фiлософiї стоїть поняття досвiду. Але досвiд емпiрiокритицизм розглядав не як вiдображення об’єктивного свiту, а як внутрiшнiй змiст свiдомостi, людських переживань, якi виникають незалежно вiд впливiв зовнiшнього свiту – як потік вiдчуттiв, очищених вiд субстанцiї, причинностi i взагалi вiд об'єктивної реальностi. На цьому ґрунтi емпiрiокритицизм заперечує достовiрнiсть людських знань, спроможнiсть науки пiзнавати об’єктивну iстину.

5. Агностицизм окремих течiй сучасної фiлософiї. Конвенцiоналiзм вважає, що теорiї i поняття є не вiдображеннями об'єктивного свiту, а наслiдками довiльної угоди, конвенцiї мiж ученими, що укладається за принципами “зручностi” i “економiї мислення”. Елементи конвенцiоналiзму властиві неопозитивізму, прагматизму, операцiоналiзму.

Водночас принципову можливість пізнання сутності речей визнають більшість інших філософських напрямків матеріалістичного та ідеалістичного напрямів. Так, сучасний матеріалізм виступає проти агностицизму в будь-яких його формах i послідовно проводить принцип пізнаванності свiту. Своє твердження про те, що людина може достовірно пізнавати світ, матеріалізм виводить з даних наук і соціально-історичної практики. Той факт, що людина може цілеспрямовано діяти в навколишньому світі, досягати бажаних результатів, ґрунтуючись на певних знаннях, свідчить про достовірність цих знань, а отже – про можливість пізнаванності світу.

Проблему пізнавально-практичного ставлення людини до навколишнього світу вивчає гносеологія (від грец. – гносис – пізнання; логос - учення, наука), або теорія пізнання. Теорія пізнання (гносеологія) – це галузь філософії, що вивчає природу пізнання, закономірності пізнавальної діяльності людини, передумови, засоби та форми пізнання, відношення знання до дійсності, а також умови й критерії його істинності. Досить часто останнім часом цей розділ філософії іменують епістемологія (від грец. епістема – знання; логос – учення, наука), але здебільшого епістемологію розглядають або як теорію знання, або як дослідження лише наукового знання.

Згiдно з сучасною гносеологiєю, джерелом пiзнання, сферою, звiдки воно отримує свiй змiст, є iснуюча незалежно вiд свiдомостi об'єктивна реальнiсть. Пiзнання цiєї реальностi – це процес творчого вiдображення її у свідомості людини. Принцип відображення виражає сутнiсть матерiалiстичного розумiння процесу пiзнання. Знання за своєю природою – це результат вiдображення в мовній формі закономірних зв’язків об’єктивного світу. У сучасній філософії термін “знання” вживається в трьох значеннях: 1) як здатність, навички що-небудь здійснити; 2) як будь-яка пізнавально-значуща інформація; 3) як гносеологічна форма ставлення людини до дійсності, що існує поряд із практичним ставленням.