Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
47Маркетингов_досл_дженняМВК_ЗС_14МГ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
91.14 Кб
Скачать

Тема 7. Метод експертних оцінок в маркетингових дослідженнях

Використання методу експертних оцінок в маркетингу як дослідницького та прогностичного методу.

Технологія проведення досліджень з використанням методу експертних оцінок: формування експертних груп; вибір та обгрунтування процедур роботи експертів; вибір методів обробки результатів експертного опитування.

Основні процедури роботи експертів: "мозковий штурм", "обличчям до обличчя", разове експертне опитування, "дельфійська техніка".

Тема 8. Експеримент в маркетингових дослідженнях

Сутність експерименту як методу здобування маркетингової інформації. Сфери використання експерименту в маркетингових дослідженнях.

Типи та різновиди експериментів. Технології проведення та етапи експерименту. Використання експериментів у дослідженнях ефективності реклами. Пробний маркетинг як різновид експерименту.

Тема 9. Спеціальні маркетингові дослідні методи

Класифікація спеціальних маркетингових дослідних методів та їх особливості. Методики, побудовані на використанні методів аналізу документів та спостереження: desk research; case study; аудит торгових точок; mystery shopping та ін.

Панельні дослідження: їхнє призначення та різновиди. Торговельні панелі в маркетингових дослідженнях та їхнє призначення. Споживацькі (щоденникові) панелі та сфери їхнього використання. Методика проведення споживацької панелі.

Омнібуси як спеціальна методика вивчення ринку і споживачів у маркетинговому дослідженні. Моніторинг як методика проведення маркетингового дослідження ринку.

Хол-тест як спеціальна методика вивчення реального попиту на товари безпосередньо на ринках та специфіка проведення хол-тестів. Призначення та специфіка проведення хоум-тестів. Фокус-група: специфіка, методика проведення фокус-груп.

Тема 10. Проблеми репрезентативності інформації та вибірки в маркетингових дослідженнях

Різновиди маркетингових досліджень: загальні, локальні та вибіркові. Специфіка вибіркового дослідження. Поняття генеральної та вибіркової сукупностей, репрезентативності. Проблеми забезпечення якісної та кількісної репрезентації в маркетингових дослідженнях. Маркетингові дослідження, що не потребують забезпечення репрезентативності інформації.

Типи вибірки: стихійна, імовірнісна та квотна. Різновиди вибірки: одноступенева, багатоступенева, комбінована, серійна, районована. Обсяг та похибки вибірки.

Тема 11. Вимірювання та аналіз інформації в маркетинговому дослідженні

Проблеми вимірювання в соціології та маркетингу. Використання квантифікації для вимірювання якісних показників. Проблеми ранжування. Шкалування як найважливіший метод вимірювання якісних характеристик в маркетингових дослідженнях. Основні різновиди шкал: найменування, порядку, інтервальні, відносин. Спеціальні шкали: Богардуса, Лайкерта, Осгуда.

Обробка інформації маркетингового дослідження. Ручна та машинна обробка. Використання комп'ютерів для обробки інформації маркетингового дослідження. Програма обробки ОСА. Аналіз інформації маркетингового дослідження.