Скачиваний:
24
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.07 Mб
Скачать

ПРАВО НА ІМ’Я

Одне з особистих немайнових прав автора, що надається з метою індивідуалізації осіб, які створюють твори літератури, науки і мистецтва. Автор може випустити у світ твір під власним іменем, під псевдонімом або анонімно. Автор реалізує право на ім’я у випадках використання його твору, коли вступає в договірні стосунки з іншими особами й організаціями. Автор має право вимагати зазначення свого імені кожного разу при виданні, публічному виконанні, передачі по радіо, цитуванні та іншому використанні свого твору. Право на ім’я включає в себе можливість вимагати, щоб ім’я автора (псевдонім) не спотворювалося при його зазначенні особами, які використовують твір.

ПРАВОПОРУШЕННЯ

Порушення законних прав іншої особи.

ПРІОРИТЕТ

Першість у часі в здійсненні будь-якої діяльності. Положення стосовно права пріоритету містяться в

ст. 4 Паризької конвенції по охороні промислової власності. Право пріоритету означає, що на основі формальної заявки, зареєстрованої заявником в одній із держав-учасниць Конвенції, такий заявник або його правонаступник може протягом установленого строку (6 або 12 місяців) клопотати про надання охорони у всіх інших державах-учасницях. При цьому пізніше подані заявки того ж заявника будуть розглядатися як такі, що були подані у той же день, що і перша (більш рання) заявка. Тобто, наступні заявки користуються пріоритетним статусом по відношенню до всіх заявок стосовно того ж об’єкта, і які були зареєстровані після дати подання першої заявки. Такі заявки також кори-

149

стуються пріоритетним статусом стосовно всіх дій, здійснених після цієї дати, які за звичайних умов могли позбавити заявника його прав або заявлений об’єкт — патентоспроможності.

Право пріоритету надає великі практичні переваги заявнику, який бажає отримати охорону в декількох державах. Від заявника не вимагається подавати всі заявки у своїй країні і за кордоном одночасно, тому він має в своєму розпорядженні час для вирішення питання, в яких країнах заявляти охорону.

Пріоритет заявки на видачу охоронного документа встановлюється за датою, коли заявка надійшла до відомства. За наявності спору щодо пріоритету двох або більше заявок на один об’єкт пріоритет визначається за датою реєстрації матеріалів у відомстві, а якщо заявки надійшли в один день — за датою здачі заявки на пошту.

ПРЕДМЕТ АВТОРСЬКОГО ДОГОВОРУ

Предметом авторського договору є твір науки, лі-

тератури і мистецтва, відносно створення і використання якого сторони вступають у договірні відносини. Не можуть бути предметом авторського договору: права на використання твору, невідомі на момент укладення договору; права на використання творів, які автор може створити в майбутньому.

ПРИМІРНИК ТВОРУ

Копія твору, виготовлена в будь-якій матеріальній фо-

рмі.

150

ПРОМИСЛОВА ВЛАСНІСТЬ

Промислова власність — це вид інтелектуальної власності, який охоплює права на такі об’єкти промислової власності, як винаходи, корисні моделі, промислові зразки, товарні знаки, знаки обслуговування, фірмові найменування та зазначення про походження чи найменування місця походження товарів, а також припинення недобросовісної конкуренції, передбачені Паризькою конвенцією по охороні промислової власності (див. «Паризька конвенція по охороні промислової власності»). Промислова власність розуміється в найбільш широкому значенні і розповсюджується на промисловість, торгівлю, сільське господарство, добувну промисловість, на всі продукти промислового чи природного походження, наприклад: вино, зерно, тютюновий лист, фрукти, худобу, копалини, мінеральні води, пиво, квіти, борошно.

ПРОМИСЛОВИЙ ЗРАЗОК

Законом України «Про охорону прав на промислові зразки» промисловий зразок визначається як результат творчої діяльності людини у галузі художнього конструювання.

ПУБЛІКАЦІЯ

Твір, надрукований у періодичному виданні, виданні, що продовжується, неперіодичному збірнику або у вигляді самостійного видання; акт опублікування твору.

ПУБЛІЧНЕ ВИКОНАННЯ

Подання творів, виконань, фонограм, передач організацій мовлення шляхом декламації, гри, співу, танцю та іншим способом як безпосередньо (у живому виконанні), так і

151

за допомогою будь-яких пристроїв і процесів (за винятком передачі в ефір чи по проводах) у місцях, де присутні чи можуть бути присутніми особи, які не належать до звичайного кола сім’ї або близьких знайомих сім’ї, незалежно від того, чи присутні в одному місці і в один і той же час або в різних місцях і в різний час.

ПУБЛІЧНЕ СПОВІЩЕННЯ

Така передача в ефір чи по проводах зображень і/або звуків творів, виконань, фонограм, передач організацій мовлення, коли зазначені зображення чи звуки можуть бути сприйняті особами, які не належать до звичайного кола сім’ї чи близьких знайомих сім’ї, у місцях, віддаленість яких від місця початку передачі є такою, що без зазначеної передачі зображення чи звуки не можуть бути сприйняті у вказаному місці або місцях, незалежно від того, чи можуть зазначені особи приймати зображення чи звуки в одному місці і в один і той же час або в різних місцях і в різний час.

ПУБЛІЧНЕ СПОВІЩЕННЯ ТВОРУ

Усівидисповіщеннядлязагальноговідоматворуавтора.

Р

РАЦІОНАЛІЗАТОР

Раціоналізатор — це автор раціоналізаторської пропозиції; особа, творчою працею якої створена раціоналізаторська пропозиція, що визнана як така підприємством, організацією, установою, міністерством, відомством.

152

РЕТРАНСЛЯЦІЯ

Одночасна трансляція радіопередачі, яка приймається з іншого джерела, або нова, з певним інтервалом, передача записаної програми, що вийшла в ефір, яка передавалася чи прийнята раніше. Дозвіл на передачу твору по радіо не обов’язково поширюється на ретрансляцію твору.

РОБОТОДАВЕЦЬ

Керівник підприємства, установи, організації або уповноважений ними орган, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, та фізична особа, яка використовує найману працю.

РОЗПОВСЮДЖЕННЯ

Публічне розповсюдження твору будь-яким способом. Цей термін також включає в себе радіотелемовлення, передачу по кабелю, виконання та інші способи сповiщення для загального відома.

С

СОРТ РОСЛИН

Згідно із Законом України «Про охорону прав на сорти рослин» сорт рослин визначається як штучно відібрана сукупність рослин у межах одного і того ж ботанічного таксону з притаманними їм біологічними ознаками і властивостями, що характеризують їх спадковість, яка має хоча б одну відмінність від відомих сукупностей рослин того ж ботанічного таксону і може вважатися єдиною з точки зору придатності для відтворення сорту. Категорія сорту — клон, лінія, гібрид, популяція.

153

СПАДКОЄМЦІ

Увипадкусмертіавтора(співавтора) йогоправапереходятьдоспадкоємцівнастрокдіїавторськогоправа, щозалишився. Спадкування може здійснюватися за законом і за заповітом. У свідоцтві про право спадкування повинно бути зазначено, що успадковані й авторські права. Оскільки заповіт досить рідкісне явище, авторські права здебільшого переходять до спадкоємців за законом. Спадкоємцями першої черги за законом є дружина померлого, його діти (зокрема й усиновлені) та батьки. Всі вони успадковуютьправаурівнихчастинах.

СПІВАВТОР

Один з авторів (членів авторського колективу) твору, створеного спільно кількома (багатьма) авторами (авторським колективом).

СПІВАВТОРСТВО

Авторське право на твір, створений спільною творчою працею двох або більше осіб (співавторство), належить співавторам спільно, незалежно від того, чи становить такий твір одне нерозривне ціле або складається із частин, кожна з яких має самостійне значення. Взаємовідносини співавторів можуть визначатися угодою між ними. Частина твору визнається такою, що має самостійне значення, якщо вона може бути використана незалежно від інших частин твору. Кожний із співавторів має право використовувати створену ним частину твору, яка має самостійне значення, на власний розсуд, якщо інше не передбачено угодою між ними. Право на використання твору в цілому належить співавторам спільно. Винагорода за використання твору належить співавторам у рівних частинах, якщовугодінепередбаченоінше.

154

СПОВІЩЕННЯ

Інформація, результат спостереження, знання про існування факту або стан справ, засіб одержання знань. Сповіщенням вважається будь-який факт, що зверне увагу будь-якої людини. Поняття стосується інформації, що відноситься до певного факту, який сповіщується певній особі уповноваженою на те особою. Інформація про факт може міститися також у певному джерелі. Особа вважається такою, що знає факт, якщо вона знає факт, має підстави знати його, зобов’язана знати факт або була сповіщена про факт. Сповіщення про авторське право виконує такі функції: попереджує володільців авторського права про те, що відсутність сповіщення буде підставою для віднесення твору до суспільного надбання; інформація публіки про те, що твір охороняється авторським правом; ідентифікація володільця авторського права; визначення дати публікації твору.

СТРОК ОХОРОНИ

Час, протягом якого авторське право на твори визнається законом (строк дії авторського права). Закінчення строку охорони означає припинення авторського права і перехід творудосуспільногонадбання.

СУБ’ЄКТИ АВТОРСЬКОГО ПРАВА

Суб’єктами авторського права є особи, яким належить суб’єктивне авторське право стосовно твору. Виникнення суб’єктивних авторських прав у громадянина не залежить від віку, стану здоров’я, майнового стану, місця створення і випуску твору у світ тощо. Володільцями суб’єктивних авторських прав можуть бути громадяни певної країни та іноземці, їх спадкоємці, інші правонаступники. Права на твір для кожної категорії суб’єктів вини-

155

кають у зв’язку з різними юридичними фактами — створенням твору, переходом авторських прав за спадкуванням, авторським договором тощо. Суб’єктивні авторські права виникають у автора в результаті факту створення твору. Його права в юридичній літературі прийнято називати первинними.

СУБ’ЄКТ ПРАВА

Суб’єкт права — це громадянин або юридична особа, яка згідно з чинним законодавством має цивільну дієздатність і правоздатність, тобто здатність мати права і приймати на себе юридичні зобов’язання. Суб’єктом права може бути також держава.

Т

ТВІР

Результат творчої діяльності автора, продукт людського розуму.

ТВІР АУДІОВІЗУАЛЬНИЙ

Твір, який складається з набору пов’язаних між собою зображень, що створюють відчуття руху, із супроводжуючим звучанням або без нього, який можна бачити, а за наявності супроводжуючого звучання — чути. До аудіовізуальних творів належать кінематографічні та інші твори, виражені засобами, аналогічними кінематографії, — такі як телевізійні та інші способи фіксації зображень із супроводжуючим звучанням на магнітних плівках, платівках, дисках тощо.

156

ТВІР КОЛЕКТИВНИЙ

Літературний, науковий або мистецький твір, створений спільною працею двох або більше осіб. Авторське право на колективний твір належить співавторам спільно, незалежно від того, чи становить він одне нерозривне ціле (спільний твір), чи складається з частин, кожна з яких має також і самостійне значення.

ТВІР ЛІТЕРАТУРНИЙ

Будь-який оригінальний письмовий твір белетристичного, наукового, технічного або практичного характеру, незалежно від його цінності чи призначення.

ТВІР МИСТЕЦТВА

До творів мистецтва відносяться твори живопису, скульптури, графіки, декоративного мистецтва, архітектури, фотографії.

ТВІР НАУКОВИЙ

Твір, у якому всі питання розглядаються відповідно до наукового підходу. В авторсько-правових законодавствах загальне посилання на наукові твори часто розуміється як таке, що означає всі види творів, крім художніх або белетристичних, наприклад, такі, як твори з питань техніки, довідники, науково-популярні твори або практичні посібники. При цьому наукові твори, що охороняються авторським правом, не включаютьнауковівинаходи, відкриття, науковідослідження.

157

ТВІР ОБНАРОДУВАНИЙ

Твір, що став доступним для публіки будь-яким способом його обнародування. Обнародуваний твір не обов’язково є опублікованим твором.

ТВІР СПІЛЬНИЙ

До спільних творів (творів, створених у співавторстві) відносяться твори, створені двома або більше авторами шляхом безпосереднього співробітництва або внесення до його створення творчого вкладу, який можна відокремити і розглядати як окремий твір. До таких належать му- зично-драматичні твори, музичні твори з текстом, посібники, написані кількома авторами, комп’ютерні програми, створені спільно. Авторські права співавторів такого твору регламентуються особливими нормами авторського законодавства. Спільні твори не слід змішувати зі складеними або колективними чи зі збірниками.

ТВОРИ

Оригінальні витвори інтелектуальної творчості, виражені у відтворюваній формі, що мають право на охорону авторським правом. Більшість авторсько-правових законодавств розрізняють літературні, художні та наукові твори. За авторським правом охороняються й твори, які мають мало спiльного з літературою, мистецтвом чи наукою, суто практичні посібники, технічні креслення або комп’ютерні програми. Виключення з загального правила здійснюються в авторсько-правових законодавствах шляхом вичерпного переліку. Так, з охорони авторським правом виключаються закони та офіційні рішення або просто новини дня. Витвори розумової праці, не втілені в будь-яку об’єктивну форму вираження, наприклад ідеї або методи, не є творами.

158

Соседние файлы в папке Attachments_olgha@meta.ua_