Скачиваний:
24
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.07 Mб
Скачать

ІНТЕГРАЛЬНА МІКРОСХЕМА (ІМС)

Згідно із Законом України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» інтегральною мікросхемою (IMC) визнається мікроелектронний виріб кінцевої або проміжної форми, призначений для виконання функцій електронної схеми, елементи і з’єднання якого неподільно сформовані в об’ємі і/або на поверхні матеріалу, що становить основу такого виробу, незалежно від способу його виготовлення.

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

У широкому розумінні інтелектуальна власність означає закріплені законом права, які є результатом інтелектуальної діяльності в науковій, літературній, художній і промисловій галузях. За встановленою традицією інтелектуальна власність розподіляється на авторське право і промислову власність. Авторське право закріплює за авторами та іншими творцями інтелектуальних творів (література, музика, мистецтво) певні права, які надають їм можливість дозволяти або забороняти протягом обмеженого періоду часу ті або інші види використання їх творів. У широкому розумінні авторське право включає в себе положення про охорону авторського права, а також охорону суміжних прав (права виконавців, виробників фонограм, організацій мовлення). Промислова власність передбачає охорону винаходу за допомогою патентів, захист певних комерційних інтересів за допомогою законодавства про товарні знаки і знаки обслуговування, а також законодавства про охорону промислових зразків. До поняття промислової власності входить боротьба проти недобросовісної конкуренції. Конвенція, що засновує Всесвітню організацію інтелектуальної власності, підписана в Стокгольмі 14 липня 1967 року, у статті 2 зазначає, що інтелектуальна власність містить права, які відносяться до: літератур-

129

них, художніх і наукових творів; виконавської діяльності артистів, радіо і телевізійних передач; винаходів у всіх галузях людської діяльності; наукових відкриттів; промислових зразків; товарних знаків, знаків обслуговування, фірмових найменувань та комерційних позначень; захисту проти недобросовісної конкуренції, а також всі інші права, які відносяться до інтелектуальної діяльності у виробничій, науковій, літературній і художній галузях.

К

КОНВЕНЦІЯ

Конвенція – міжнародний договір або угода з будьяких спеціальних питань, що встановлює взаємні права та обов’язки держав.

КОНКУРЕНЦІЯ НЕДОБРОСОВІСНА

Недобросовісною конкуренцією є будь-які дії господарюючих суб’єктів, які суперечать правилам та чесним звичаям у підприємницькій діяльності.

Відповідно до міжнародних правових норм, зокрема Паризької конвенції з охорони промислової власності, актами недобросовісної конкуренції вважаються всі дії, що можуть будь-яким чином викликати сплутування стосовно підприємства, продукції або промислової чи торговельної діяльності конкурента; неправдиві твердження при здійсненні комерційної діяльності, що дискредитують підприємство, продукцію або промислову чи торговельну діяльність конкурента; інформація, використання якої при здійсненні комерційної діяльності може ввести в оману стосовно характеру, способу виготовлення, якості та кількості товарів.

130

Відповідно до Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» недобросовісною конкуренцією визнаються такі дії:

неправомірне використання чужих позначень, рекламних матеріалів, упаковки, в тому числі фірмових найменувань, знаків для товарів і послуг;

неправомірне використання товару іншого виробника; копіювання зовнішнього вигляду виробу;

дискредитація господарюючого суб’єкта (підприємця);

купівля-продаж товарів, виконання робіт, надання послуг із примусовим асортиментом;

схилення господарюючого суб’єкта (підприємця) до розірвання договору з конкурентом;

досягнення неправомірних переваг у конкуренції;

розголошення комерційної таємниці;

схилення до розголошення комерційної таємниці;

неправомірне використання комерційної таємниці тощо.

Вчинення зазначених дій тягне за собою накладання Антимонопольним комітетом України штрафів, а також адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність у випадках, передбачених законодавством.

Збитки, заподіяні внаслідок вчинення дій, визначе-

них як недобросовісна конкуренція, підлягають відшкоду-

ванню за позовами заінтересованих осіб у порядку, визначеному цивільним законодавством України.

Відносини, пов’язані з захистом від недобросовісної конкуренції, регулюються законами України «Про захист від недобросовісної конкуренції», «Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності», «Про Антимонопольний

131

комітет України», «Про зовнішньоекономічну діяльність», іншими нормативно-правовими актами, виданими на підставі законів чи постанов Верховної Ради України.

КОМБІНОВАНІ ПЛАТЕЖІ

Один з видів платежів, який застосовується при виплаті ліцензійної винагороди шляхом поєднання одноразових платежів з періодичними на базі роялті. У цьому випадку комерційні умови ліцензійного договору, що визначаються на базі роялті, передбачають виплату ліцензіатом на початковому етапі реалізації договору певної фіксованої суми, яка необхідна ліцензіару для компенсації витрат, пов’язаних з підготовкою та передачею технічної документації, а також витрат на рекламу, підготовку договору тощо. Даний вид платежів дозволяє максимально враховувати взаємні інтереси сторін і найчастіше застосовується у міжнародних ліцензійних угодах.

КОНТРАФАКТНІ ПРИМІРНИКИ ТВОРУ

Примірники твору, виготовлені будь-яким способом і в будь-якій формі з порушенням авторського права на твір. Стосовно до аудіовізуальних записів, фонограм або їх примірників виготовлення неправомірних примірників може бути порушенням суміжних прав. Такі примірники, як правило, підлягають конфіскації.

КОРИСНА МОДЕЛЬ

Корисною моделлю є результат творчої діяльності людини в галузі технології, пов’язана з конструктивним використанням пристрою.

Корисні моделі відрізняються від винаходів, головним чином, двома аспектами: по-перше, для корисної мо-

132

делі не вимагається винахідницький рівень; по-друге, максимальний строк охорони, передбачений законодавством, менший за строк охорони винаходів.

Л

ЛІЦЕНЗІЯ

Дозвіл на використання об’єкта інтелектуальної власності, що надається на підставі ліцензійного договору, або адміністративного рішення компетентного державного органу, або рішення суду.

ЛІЦЕНЗІЯ ВИКЛЮЧНА

Виключною є ліцензія, яка надає ліцензіату право на узгоджених умовах і території протягом обумовленого строку використовувати предмет ліцензії на монопольних засадах. При цьому ліцензіар не має права використовувати предмет ліцензії на даній території, а також надавати ліцензії іншим особам.

ЛІЦЕНЗІЯ ВІДКРИТА

Відкритою ліцензією є надання права на використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка, сорту рослини тощо на підставі офіційної заяви власника патенту про готовність надати будь-якій заінтересований особі дозвіл на використання зазначених об’єктів інтелектуальної власності. Особа, яка виявила бажання скористатися дозволом, укладає з власником патенту договір.

Відповідно до чинного законодавства України у разі подання власником патенту такої заяви річний збір (для сортів рослин — річне мито) за підтримання чинності патенту зменшується на 50 %, починаючи з року, наступного

133

за роком публікації заяви в офіційному бюлетені. Власник патенту може відкликати свою заяву у разі, якщо жодна особа не заявила про свій намір використати винахід, корисну модель, промисловий зразок або сорт рослини.

ЛІЦЕНЗІЯ НЕВИКЛЮЧНА

Невиключною є ліцензія, яка надає ліцензіату право на узгоджених умовах і території протягом обумовленого строку використовувати предмет ліцензії. При цьому за ліцензіаром зберігається право використовувати предмет ліцензії, а також надавати ліцензії іншим особам.

ЛІЦЕНЗІЯ ПОВНА

Повна ліцензія — це надання ліцензіаром ліцензіату усіх прав на використання об’єкта промислової власності без обмеження території та на весь строк його дії. На відміну від передачі права власності, яке означає зміну власника об’єкта, при наданні повної ліцензії власник об’єкта залишається тим же.

М

МАЙНОВІ ПРАВА

Суб’єктивні права учасників правовідносин, які пов’язані з володінням, користуванням і розпорядженням майном, а також з тими матеріальними вимогами, які виникають з приводу розподілу цього майна і обміну. Майнові права — права власника, особи, яка здійснює право господарського відання майном, а також зобов’язальні права (наприклад, на відшкодування шкоди), права авторів на винагороду, спадкові права. Майнові права можуть ви-

134

никати з дій та інших юридичних фактів, передбачених цивільним законодавством, а також з дій, які хоч і не передбачені законом, але на підставі загальних засад і змісту цивільного законодавства породжують цивільні права і обов’язки.

Основним майновим правом авторів винаходів, корисних моделей, промислових зразків, топографій ІМС і раціоналізаторських пропозицій є право на винагороду.

Згідно з діючим законодавством України право на одержання патенту має роботодавець, у разі, коли винахід, корисну модель, промисловий зразок створено у зв’язку з виконанням службових обов’язків чи доручення роботодавця, за умови, що трудовим договором (контрактом) не передбачено інше. Роботодавець повинен укласти письмовий договір з винахідником або автором промислового зразка і згідно з його умовами видати винагороду відповідно до економічної цінності винаходу, корисної моделі або промислового зразка та іншої вигоди, одержаної роботодавцем від об’єктів промислової власності.

Згідно із Законом України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» право на реєстрацію топографії IMC і усі права, що з цієї реєстрації випливають, має роботодавець автора топографії IMC або його правонаступник, якщо топографію IMC створено у зв’язку з виконанням службових обов’язків чи за спеціальним дорученням роботодавця, за умови, що трудовим договором (контрактом) не передбачено інше. У разі, коли роботодавець використав своє право на реєстрацію топографії IMC чи на збереження її як конфіденційної інформації, автор має право на винагороду відповідно до економічної цінності топографії та іншої вигоди, яку одержав чи міг би одержати роботодавець чи його правонаступник. Винагорода авторові виплачується у розмірі та на умовах, що визначаються письмовою угодою між автором і роботодавцем,

135

яка укладається не пізніше чотирьох місяців від дати одержання роботодавцем повідомлення.

Відповідно до Цивільного кодексу України автору прийнятої до впровадження раціоналізаторської пропозиції видається свідоцтво, яке засвідчує його авторство. Він має право на винагороду, а також на пільги відповідно до законодавства України. Право отримати свідоцтво на раціоналізаторську пропозицію і винагороду за раціоналізаторську пропозицію переходить за спадкоємством у встановленому законодавством порядку.

МИТО

Митом є платежі, що стягуються за здійснення патентним відомством юридично значущих дій, пов’язаних з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності (винаходи, корисні моделі, промислові зразки, товарні знаки, топографії інтегральних мікросхем, сорти рослин тощо). Як правило, мито сплачується за такі дії: за подання заявки на видачу охоронного документа, за експертизу заявки, за видачу охоронного документа, за підтримання чинності охоронного документа, за продовження дії охоронного документа, за подання клопотань, заперечень тощо. Розміри та порядок сплати мита визначаються національними законодавствами або відповідними міжнародними чи регіональними угодами (Договором про патентну кооперацію, Мадридською угодою про міжнародну реєстрацію знаків, Європейською патентною конвенцією тощо).

МОВЛЕННЯ (ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ)

Передача на відстань звукової і/або вiзуальної інформації за допомогою електромагнітних хвиль, які розповсюджуються пристроями для передачі та приймаються необмеженою кількістю телерадіоприймачів.

136

Н

НЕМАЙНОВІ ПРАВА

Немайнові права — це суб’єктивні права учасників правовідносин, що не мають економічного змісту і забезпечують деякі нематеріальні інтереси особи. Відносяться до категорії абсолютних прав. Наприклад, право автора створеного об’єкта інтелектуальної власності на присвоєння цьому об’єкту його імені. Автор за своїм бажанням може забороняти згадувати своє ім’я в публікаціях відомостей щодо винаходів, корисних моделей, промислових зразків. Немайнові права зберігаються за автором у разі поступки виключних прав на використання об’єкта.

Відповідно до законодавства України винахіднику, автору промислового зразка, топографії ІМС належить право авторства, яке є невідчужуваним особистим правом і охороняється безстроково.

НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ

Нематеріальні активи проявляються через свої економічні властивості. Вони не мають матеріальної суті, забезпечують їх власникам деякі права і привілеї і, як правило, створюють для них деякий прибуток.

Нематеріальні активи за своїм походженням можуть бути класифіковані як такі, що виникають на базі деяких прав, взаємовідношень, груп нематеріальних елементів інтелектуальної власності.

Принципи бухгалтерського обліку обмежують поняття нематеріальних активів тільки тими активами, які є загальновизнаними, мають встановлений законом або визначений контрактом залишковий строк служби і/або є та-

137

кими, що індивідуально переносяться й відокремлюються від самого підприємства.

Відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» нематеріальні активи — це об’єкти інтелектуальної, в тому числі промислової, власності, а також інші аналогічні права, визнані у порядку, встановленому відповідним законодавством, об’єктом права власності платника податку.

НЕПРАВОМІРНА (ПІРАТСЬКА) КОПІЯ

Копія твору чи об’єкта суміжних прав, зроблена без згоди автора або володільця суміжних прав чи особи, яка правомірно представляє їх інтереси.

НОУ-ХАУ

Повністю або частково конфіденційні знання, що включають відомості технічного, економічного, адміністративного, фінансового характеру, використання яких забезпечує певні переваги особі, що їх одержала.

О

ОБ’ЄКТИ АВТОРСЬКОГО ПРАВА

Авторське право поширюється на твори літератури, науки і мистецтва, що є результатом творчої діяльності, незалежно від призначення і цінності твору, а також від способів його вираження. Для визнання твору об’єктом авторського права закон не вимагає завершеності роботи. Це можуть бути схеми, плани, ескізи, використовувані для створення завершеного твору, але твір повинен бути втілений у такій об’єктивній формі, яка б дозволила його відтворювати без участі автора. Авторське право поширюєть-

138

Соседние файлы в папке Attachments_olgha@meta.ua_