Скачиваний:
24
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.07 Mб
Скачать

ся як на обнародувані твори, так і не обнародувані. Авторське право не поширюється на ідеї, методи, процеси, системи, способи, концепції, принципи, відкриття, факти. Авторське право на твір не пов’язане з правом власності на матеріальний об’єкт, в якому твір виражено.

ОБ’ЄКТИ СУМІЖНИХ ПРАВ

Виконання, фонограми та програми мовлення.

ОБ’ЄКТИ, ЩО НЕ ОХОРОНЯЮТЬСЯ

Не є об’єктами авторського права: офіційні документи

(закони, постанови, рішення тощо), а також їх офіційні переклади; офіційні символи і знаки (прапори, герби, ордени, грошові знаки тощо); витвори народної творчості; повідомлення про новини дня або повідомлення про поточні події, що мають характер звичайної інформації; результати, одержані за допомогою технічних засобів, призначених для виробництва певного роду, безздійсненнятворчоїдіяльності, безпосередньоспрямованоїна створенняіндивідуальноготвору.

ОБ’ЄКТИ, ЩО НЕ ОХОРОНЯЮТЬСЯ ЯК ВИНАХОДИ (КОРИСНІ МОДЕЛІ)

Згідно із Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» не можуть одержати правову охорону: відкриття, наукові теорії і математичні методи; методи організації і управління господарством; умовні позначення, розклади, правила; методи здійснення розумових операцій; алгоритми і програми для обчислювальних машин; проекти і схеми планування споруд, будинків, територій; рішення, що стосуються лише зовнішнього вигляду виробів, направлені на задоволення естетичних потреб; топографії ІМС; сорти рослин і породи тварин тощо.

139

ОБ’ЄКТИ, ЩО НЕ ОХОРОНЯЮТЬСЯ ЯК ПРОМИСЛОВІ ЗРАЗКИ

Згідно з Законом України «Про охорону прав на промислові зразки» не можуть одержати правову охорону:

об’єкти архітектури (крім малих архітектурних форм), промислові, гідротехнічні та інші стаціонарні споруди;

друкована продукція як така;

об’єкти нестійкої форми з рідких, газоподібних, сипких або подібних їм речовин тощо.

ОБ’ЄКТИ, ЩО ОХОРОНЯЮТЬСЯ АВТОРСЬКИМ ПРАВОМ

Національні закони і міжнародні конвенції охороняють твори літератури, науки і мистецтва. Під охороною наукових творів розуміється захист їх «літературної» або «художньої» форми, а не власне наукових ідей. Коло зазначених творів дуже широке, і національні закони визначають їх в надто широкій формі. Такі загальні визначення нерідко супроводжуються примірними переліками творів.

ОБМЕЖЕННЯ АВТОРСЬКОГО ПРАВА

Відповідно до авторсько-правових законів авторам протягом життя, а також їх спадкоємцям і правонаступникам надана виключна можливість користуватися доходами від авторської праці. Автори, будучи впевненими в тому, що їх твори одержать охорону на певний строк, будуть прагнути створити якомога більше творів, збагачуючи тим самим інтелектуальний потенціал своєї країни. Прагнення законодавців розширяти доступ до творів викликало обмеження строків охорони. Авторське право надає захист майновим правам лише на певний період часу. Початок

140

строку охорони, як і його тривалість, неоднакова в різних державах.

ОБСЯГ ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ

Згідно з чинним законодавством України обсяг правової охорони визначається:

для винаходу (корисної моделі) — формулою винаходу (корисної моделі);

для промислового зразка — сукупністю ознак промислового зразка, зображених на фотографіях виробу (його макеті, малюнку);

для сорту рослин — описом сорту;

для топографії IMC — зображенням топографії IMC на матеріальному носії.

ОПУБЛІКУВАННЯ ЗАПИСУ ВИКОНАННЯ АБО ФОНОГРАМИ

Пропозиція примірників запису виконання або фонограми публіці за згодою правоволодільця і за умови, що примірники пропонуються публіці в достатній кількості.

ОСОБИСТІ НЕМАЙНОВІ ПРАВА АВТОРА

Авторові належать такі особисті немайнові права: право авторства; право на авторське ім’я; право протидіяти будь-якому перекрученню або іншій зміні твору чи будь-якому іншому посяганню на твір, що може зашкодити честі та репутації автора твору; право на обнародування твору.

141

ОСОБИСТІ НЕМАЙНОВІ ПРАВА ВИКОНАВЦІВ

Незалежно від майнових прав виконавця і навіть у разі їх передачі виконавець стосовно своїх незаписаних усних виконань і виконань, записаних на фонограми, має право вимагати бути визнаним як виконавець своїх виконань, крім тих випадків, коли ненадання такого права диктується способом використання виконання, і заперечувати проти будь-якого перекручення, спотворення або іншої зміни своїх виконань, які можуть завдати шкоди його репутації.

ОХОРОНА

У галузі авторського і суміжних прав розуміється як надання за законом прав авторам та іншим правоволодільцям, виконавцям, виробникам фонограм та організаціям мовлення чи заборона певних неправомірних дій щодо захисту справедливих інтересів вищезгаданих осіб стосовно їх творів, виконань, фонограм і радіотелепрограм, особливо їх використання іншими особами. Надання правової охорони означає також реалізацію згаданих прав за допомогою відповідних санкцій, судових рішень проти незаконних дій, які зачіпають законні інтереси суб’єктів авторського права і суміжних прав.

П

ПАТЕНТ

Патент — це юридично-технічний документ, що видається уповноваженим компетентним державним органом і яким держава засвідчує виключне право власника на створений ним об’єкт промислової власності (винахід, корисну модель, промисловий зразок, сорт рослин). Це юри-

142

дичний документ, оскільки закріплює за власником патенту визначені законом права. Водночас це технічний документ, оскільки він дає технічний опис об’єкта. Патент засвідчує від імені держави:

що заявлена пропозиція є охороноспроможним об’єктом;

встановлення права авторства на об’єкт;

визнання права власності на об’єкт;

визнання пріоритету на об’єкт.

Патенти, видані на один об’єкт у різних країнах, є незалежними. Тобто видача патенту в одній країні не зобов’язує інші країни видавати патенти на той самий об’єкт. Припинення дії патенту в одній країні не тягне за собою припинення дії патенту на цей об’єкт в іншій країні. Патент завжди має територіальний характер, тобто видається і діє відповідно до вимог національного (регіонального) законодавства.

Патент надає його власнику виключне право на використання об’єкта на власний розсуд, тобто патентовласник має право використовувати об’єкт у межах, встановлених законодавством, давати дозвіл на використання об’єкта (видавати ліцензію) будь-якій третій особі, а також забороняти будь-якій третій особі використовувати об’єкт без дозволу патентовласника (крім випадків, передбачених законодавчими актами). Патентовласник має право на власний розсуд розпоряджатися об’єктом, тобто укладати будь-які цивільно-правові угоди з відчуження прав на зазначені об’єкти (продажу, міни, дарування, передачі у спадщину, відмови тощо), з передачі прав на зазначені об’єкти під заставу.

В Україні права, що засвідчуються патентом, діють від дати публікації відомостей про його видачу і не зачіпають будь-які інші особисті майнові чи немайнові права винахідника (автора).

143

Строк дії патенту:

-на винахід — 20 років з дати подання заявки;

-на корисну модель — 5 років з дати подання заявки і може бути продовжений за клопотанням власника, але не більш ніж на 3 роки;

-на промисловий зразок — 10 років з дати подання заявки і може бути продовжений за клопотанням власника, але не більш ніж на 5 років;

-на сорт рослин — 20 років з дати подання заявки (для винограду і плодових культур — 30 років) і може бути продовжений, але не більш ніж на 10 років.

ПАУШАЛЬНИЙ ПЛАТІЖ

Паушальний платіж – це виплата ліцензійної винагороди у вигляді визначеної, чітко зафіксованої суми, що встановлюється виходячи з оцінки очікуваного прибутку від використання ліцензії і виплачується одноразово або за декілька разів, наприклад, при набутті чинності ліцензійним договором, передачі ліцензіату технічної документації та після випуску перших зразків продукції.

ПЕРЕХІД ТВОРІВ ДО СУСПІЛЬНОГО НАДБАННЯ

Закінчення строку дії авторського права на твори означає їх перехід до суспільного надбання. Твори, які ніколи не охоронялися на території певної країни, також вважаються суспільним надбанням. Твори, які стали суспільним надбанням, можуть вільно використовуватися будь-якою особою без виплати авторської винагороди. При цьому повинні зберігатися право авторства, право на ім’я, право протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору, а також будь-якому іншому

144

посяганню на твір, що може завдати шкоди честі та репутації автора.

ПІРАТСТВО

Відтворення опублікованих творів або фонограм будь-яким способом для публічного розповсюдження, а також ретрансляція радіотелепередач без відповідного дозволу.

ПЛАТІЖ НА БАЗІ РОЯЛТІ

Виплата ліцензійної винагороди шляхом періодичних відрахувань, які встановлюються у вигляді фіксованих ставок (у відсотках) на базі розрахунку фактичного економічного результату від вкористання ліцензії (база роялті) і виплачуються ліцензіатом через певні проміжки часу.

Як база роялті можуть бути використані такі показ-

ники:

продажна ціна продукції, виготовленої за ліцензією;

поточні витрати на виробництво продукції за ліцензією;

прибуток, отриманий в результаті використання об’єкта ліцензії;

обсяги виробництва продукції за ліцензією тощо.

ПОЗОВ

Подана в судовому або арбітражному порядку вимога, що випливає з належного позивачеві права в силу договору або інших передбачених законом підстав.

145

ПОНЯТТЯ АВТОРСЬКОГО ПРАВА

Авторське право в об’єктивному розумінні становить сукупність правових норм, які регулюють відносини щодо створення і використання творів літератури, науки і мистецтва. Авторське право в суб’єктивному розумінні — це ті особисті немайнові та майнові права, які належать особам, що створили твори літератури, науки і мистецтва.

ПОНЯТТЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

У більшості країн світу власність розуміється як суспільні відносини, що історично склалися, стосовно присвоєння або розподілу матеріальних об’єктів. Під інтелектуальною власністю сучасні національні законодавства і міжнародні угоди вважають сукупність виключних прав як особистого немайнового, так і майнового характеру на результати інтелектуальної та творчої діяльності, а також на деякі інші прирівняні до них об’єкти, конкретний перелік яких встановлюється законодавством відповідної країни з урахуванням прийнятих міжнародних зобов’язань.

ПРАВА АВТОРА

Відповідно до авторсько-правового законодавства всі наявні компоненти авторського права на твір, що стосуються різних способів або аспектів використання твору. Вони визначають дії, від яких правоволоділець повинен бути захищений. Здійснюючи ці права, він може використовувати твір сам або давати на те дозвіл іншим особам. Крім власне майнових і особистих немайнових прав, існують також права, що відносяться до обох цих категорій, наприклад, права на переробку і на переклад, що відображають моральні інтереси, пов’язані з цілісністю оригінального твору, і майнові інтереси, що стосуються використання твору у видозмінених формах.

146

ПРАВА ВИКОНАВЦЯ

Виконавцю стосовно його виконання належать такі виключні права: право на ім’я; право на захист виконання від будь-якого спотворення або іншого посягання, здатного завдати шкоди честі і гідності виконавця (право на захист репутації); право на використання виконання в будьякій формі, включаючи право на одержання винагороди за кожний вид використання виконання. Виключне право на використання виконання означає право здійснювати або дозволяти здійснювати наступні дії: передавати в ефір або сповіщувати для загального відома по кабелю виконання, якщо використовуване для такої передачі виконання не було раніше передано в ефір або не здійснюється з використанням запису; записувати раніше не записане виконання; відтворювати запис виконання; передавати в ефір або по кабелю запис виконання, якщо первинно цей запис був здійснений не з комерційною метою; розповсюджувати оригінал або примірники виконання, записаного на фонограму, шляхом продажу або іншої передачі права власності; здавати в прокат оригінал або примірники записаного на фонограму виконання; сповіщувати для загального відома виконання, записане на фонограму, по проводах або засобами бездротового зв’язку таким чином, щоб представники публіки могли здійснювати до них доступ з будь-якого місця і в будь-який час за їх власним вибором. Виключне право виконавця не поширюється на випадки, коли: первісний запис виконання був здійснений за згодою виконавця; відтворення виконання здійснюється з тією ж метою, на яку була одержана згода виконавця при запису виконання; відтворення виконання здійснюється з тією ж метою, з якою був здійснений запис відповідно до обмежень прав виконавців, передбачених законом. Дозволи на здійснення зазначених дій видаються виконавцем, а при виконанні колективом виконавців — керівником такого

147

колективу шляхом укладення письмового договору з користувачем. Дозволи на наступні передачі виконання, здійснення запису для передачі і відтворення такого запису організаціями ефірного або кабельного мовлення не вимагаються, якщо вони передбачені договором виконавця з організацією ефірного або кабельного мовлення. Розмір винагороди виконавцю за таке використання також встановлюється в цьому договорі. Укладення договору між виконавцем і виробником аудіовізуального твору на створення аудіовізуального твору тягне за собою надання виконавцем виробникові зазначених вище прав. Надання виконавцем таких прав обмежується використанням аудіовізуального твору, і, якщо в договорі не встановлено інше, не включає прав на окреме використання звуку або зображення, зафіксованих в аудіовізуальному творі.

ПРАВО АВТОРСТВА

Одне з особистих немайнових прав автора, що є основоположним у комплексі прав, якими він володіє. До змісту права авторства входить право особи не тільки вважатися творцем створеного твору, а й вимагати посилання на автора при його використанні. Право авторства зберігається в особи незалежно від форми, призначення і цінності твору. Право авторства не залежить від випуску твору у світ.

ПРАВОВОЛОДІЛЕЦЬ

Особа, якій належить авторське право на твір. За більшістю національно-правових законодавств первинним правоволодільцем є автор, який одержує авторське право за законом при створенні твору. Правоволодільцями можуть також бути спадкоємці автора в результаті спадкування. Виключні майновіправанатвірможутьбутипереданізадоговором.

148

Соседние файлы в папке Attachments_olgha@meta.ua_