Скачиваний:
42
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
295.42 Кб
Скачать

Таблиця 4.3 аналіз ліквідності агрокомбінату «зірка»

Показники

На початок року

На кінець року

Відхилення (+, –)

Розрахунок

Рівень показника

Розрахунок

Рівень показника

Коефіцієнт платоспроможності

2,3

0,8

–1,5

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

5,6

1,8

–3,8

Коефіцієнт швидкої ліквідності

12,8

6,2

–6,6

Коефіцієнт критичної ліквідності

16,6

7,8

–8,8

Коефіцієнт покриття

25,1

10,7

–14,4

Коефіцієнт співвідношення оборотних і загальних активів

0,21

0,25

+0,04

Як видно з даних таблиці, на початок і на кінець року підприємство має досить високий рівень усіх показників ліквідності, але спостерігається їх зниження у динаміці. Насамперед це пояснюється досить невеликою питомою вагою поточних пасивів у валют і балансу — низькою кредиторською заборгованістю порівняно із власним капіталом і відсутністю короткострокових і довгострокових кредитів банку та інших видів позикового капіталу.

Динаміку показників ліквідності за 2001 р. унаочнює рис. 4.2.

Рис. 4.2 Динаміка показників ліквідності:

1 — коефіцієнт платоспроможності; 2 — коефіцієнт абсолютної ліквідності; 3 — коефіцієнт швидкої ліквідності; 4 — коефіцієнт критичної ліквідності; 5 — коефіцієнт покриття; 6 — коефіцієнт співвідношення оборотних і загальних активів

Важливим етапом аналізу є формування висновків, інтерпретація показників ліквідності. Тому такі показники досліджуються в динаміці, порівняно із іншими аналогічними господарствами, із середніми по групі однотипових господарств.

Для поглибленого аналізу широко застосовується дослідження відношення виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середніх поточних пасивів: у чисельнику можна взяти дебетовий оборот за поточним рахунком за період, що вивчається у знаменнику — середні залишки поточних пасивів за цей самий період (середньоарифметична).

У теорії і практиці ринкової економіки використовується й низка інших показників — коефіцієнти самофінансування, достатності грошових коштів, капіталізації грошових коштів, які детально описані в економічній літературі [68, c. 104, 105].

Для оцінювання перспективної платоспроможності вивчається також структура капіталу — джерел формування засобів підприємства.

222

Соседние файлы в папке Lahtionova