Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
re / Анализ / Цикл лекций / ANALIZ / ukr / 11-12-укр.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
82.43 Кб
Скачать
  1. Показники оборотності оборотних коштів

Під оборотністю оборотних коштів розуміється тривалість проходження ними окремих стадій виробництва і звертання. Починаючи з першої фази кругобіга набуття виробничих запасів і до останньої – реалізації готової продукції і надходження грошей на розрахунковий рахунок підприємства.

Для оцінки використання оборотних коштів застосовуються наступні показники:

  • тривалість одного звороту в днях обчислюється як відношення середньої остачі оборотних коштів до однодневной суми виручка від реалізації продукції. Це відношення показує через скільки днів вертаються на підприємство його оборотні кошти в формі виручка за реалізовану продукцію;

  • коефіцієнт оборотності – число звороту засобів за звітний період. Він визначається діленням суми реалізації продукції на середню остачу оборотних коштів або числа днів в звітному періоді на тривалість 1 звороту;

  • съем продукції з 1 гривні оборотних коштів – кількість продукції (в натуральному або грошовому вимірі) припадає на 1 гривню оборотних коштів. Для дорог і відділень він може бути исчислен шляхом ділення доходів по основній діяльності або наведених тн-км на середню остачу оборотних коштів.

Для характеристики зміни швидкості обороту показники оборотності оборотних коштів зіставляють з показниками за попередній рік.

Відносна економія оборотних коштів в результаті прискорення їхньої оборотності або додаткове притягнення в результаті уповільнення їхньої оборотності можуть бути визначені так:

,

де - виручка від реалізації за звітний період;

- число днів в звітному періоді;

- тривалість звороту в звітному періоді;

- тривалість звороту в базисному періоді.

Основними факторами прискорення оборотності оборотних коштів є:

В сфері виробництва – механізація і автоматизація виробництва, впровадження нової техніки і ін., в результаті здійснення яких скорочується тривалість виробничого циклу; зниження материалоемкости; збільшення випуску продукції без притягнення додаткових коштів;

В сфері постачань і збуту – скорочення часу перебування матеріалів в шляху від постачальника до споживача; зниження виробничих запасів за рахунок наднормативних і не потрібних; додержання договору поставки, ритмичности постачань; своєчасне відвантаження продукції споживачам;

В сфері розрахунку – додержання строків пред'явлення платіжних документів, ліквідація дебіторської заборгованості, попередження імобілізації оборотних коштів.

Тема 12. Аналіз дебіторської і кредиторської заборгованості

Розглядувані питання:

  1. Задачі аналізу.

  2. Дебіторська заборгованість.

  3. Кредиторська заборгованість.

  1. Задачі аналізу

Наряду з власними і позиченими коштами в кожному підприємстві в звороті знаходяться тимчасово залучені ресурси інших підприємств, що подають кредиторську заборгованість. В те же час частина засобів даного підприємства відволі в інші підприємства і числлєся в вигляді дебіторської заборгованості.

В госпрозрахункових підприємствах залізниць дебіторська і кредиторська заборгованість поділяється умовно на зовнішню при розрахунку з підприємствами і організаціями, не вхідними в склад залізниць, і внутрішню – між органами залізниць.

При аналізі треба відрізняти нормальну заборгованість, обумовлену діючою системою розрахунків від заборгованості, обумовленою порушеннями термінів платежу.

Наявність останньої означає позаплановий перерозподіл оборотних коштів між підприємствами.

  1. Дебіторська заборгованість

Задача аналізу – визначити її реальність і вплив на фінансовий стан підприємства.

Передусім виявляється зміна заборгованості в розглядуваному звітному періоді проти минулого звітного періоду.

При оцінці дебіторської заборгованості розрізняють:

  • нормальне відтягнення коштів в розрахунки, передбачені нормами часу на зворот документів і термінами розрахунку за відпущену продукцію, виконані роботи і послуги;

  • відтягнення грошей, викликане порушенням планової дисципліни, термінів оплати документів або безгосподарністю.

Перевищення фактичної заборгованості над сумою нормальної фіксується як відтягнення грошей з звороту і відноситься до імобілізації.

Особливістю аналізу дебіторської заборгованості є вимога встановити по всім виглядам заборгованості її реальність. Безнадійна заборгованість списується на збитки.

Збільшення Зоборгованості по відшкодуванню шкоди від втрати і псування ТМЦ зумовлює необхідність підсилення контролю за їхньою схоронністю.

  1. Кредиторська заборгованість

Кредиторська заборгованість – один з фінансових ресурсів, створений притягненням засобів інших організацій, а також деякої частини зарплати робітничих і що служать нарахованої, але тимчасово ще не сплаченої.

Щоб оцінити стан розрахунків з дебіторами і кредиторами, необхідно скласти розрахунковий баланс, в що включаються, з одного боку, всі вигляди засобів, тимчасово залучених в зворот підприємства в позаплановому порядку, з іншого боку, суми що відволіуть з підприємства.

Порівнюючи розміри дебіторської і кредиторської заборгованості визначають має чи підприємство перевищення дебіторської заборгованості над кредиторською або, навпаки, сальдо кредиторської заборгованості.

Сальдо дебіторської заборгованості означає, що не тільки вся кредиторська заборгованість перейшла до дебіторів, але і частина власних оборотних коштів в розмірі сальдо вилучена з господарського звороту і передана дебіторам.

Сальдо кредиторської заборгованості показує, що підприємство використає в свойому звороті засоби інших організацій в розмірі перевищення кредиторської заборгованості над дебіторською.

Для з'ясування можливості своєчасного її погашення слідує зіставити загальний розмір заборгованості з наявністю грошових засобів і майбутними платежами покупців і інших дебіторів. При Цьому слідує врахувати, що для погашення кредиторської заборгованості можуть бути використані не всі грошові засоби, наявні на розрахунковому рахунку підприємства, а за мінусом невикористаних остачі засобів по фондам спеціального призначення.

Щоквартально, при складанні балансу підприємства, складаються і підписуються акти звіряння дебіторської і кредиторської заборгованості між підприємствами і організаціями.

Соседние файлы в папке ukr