Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
re / Дзюба / отчетность Практика 2013.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
946.69 Кб
Скачать

Іі. Елементи операційних витрат

Стаття

Код рядка

При застосуванні рахунків класів 8 і 9

Матеріальні затрати

230

Обороти по дебету рахунку 80 "Витрати на

оплату праці"

Або оборот за кореспонденцією рахунків: Дт 23, 91, 92, 93, 94 у кореспонденції із Кт 20, 22, 24, 25, 27

Витрати на оплату праці

240

Обороти по дебету рахунку 81"Матеріальні витрати"

Або оборот за кореспонденцією рахунків: Дт 23, 91, 92, 93, 94 у кореспонденції із Кт 66, 47

Відрахування на соціальні заходи

250

Обороти по дебету рахунку 82 "Відрахування на

соціальні заходи"

Або оборот за кореспонденцією рахунків: Дт 23, 91, 92, 93, 94 у кореспонденції із Кт 65, 47

Амортизація

260

Обороти по дебету рахунку 83 "Амортизація"

Або оборот за кореспонденцією рахунків: Дт 23, 91, 92, 93, 94 у кореспонденції із Кт 13

Інші операційні витрати

270

Обороти по дебету рахунку 84 "Інші операційні витрати"

Або оборот за кореспонденцією рахунків: Дт 94 у кореспонденції із Кт різних рахунків (крім вище врахованих)

Разом

280

Рядок 280 = Рядок 230 + рядок 240 + рядок 250 + рядок 260 + рядок 270

Методичні вказівки до складання форми звіту про рух грошових коштів

1. Порядок заповнення звіту в частині операційної діяльності

Наказом Міністерства фінансів України від 10.06.2010 р. за № 382 внесено зміни до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку „Звіт про рух грошових коштів”, щодо формування показників розділу 1 Рух коштів у результаті операційної діяльності.

Рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визначається за сумою надходжень від операційної діяльності та сумою витрачання на операційну діяльність грошових коштів за даними записів їх руху на рахунках бухгалтерського обліку.

У статті „Надходження від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) ” відображаються грошові надходження від основної діяльності, тобто від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з урахуванням непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору тощо).

У статті „Надходження від погашення векселів одержаних” відображаються грошові надходження від погашення векселів одержаних, від їх продажу.

У статті „Надходження від покупців і замовників авансів” відображається сума одержаної попередньої оплати та авансових надходжень грошовими коштами від покупців і замовників під наступну поставку продукції (товарів, робіт, послуг).

У статті „Надходження від повернення авансів” відображаються повернуті підприємству постачальниками і підрядниками суми попередньої оплати та авансових надходжень грошовими коштами.

У статті „Надходження від установ банків відсотків за поточними рахунками” відображається сума одержаних підприємством відсотків (процентів) за залишками коштів на його поточних рахунках за договорами банківського рахунку.

У статті „Надходження від бюджету податку на додану вартість” відображаються відшкодовані підприємству з бюджету суми податкового кредиту з цього податку шляхом зарахування грошових коштів на рахунки в установах банків.

У статті „Надходження від повернення інших податків і зборів (обов'язкових платежів)” відображаються одержані з бюджету на рахунки підприємства в установах банків суми інших податків і зборів (обов'язкових платежів), крім податку на додану вартість.

У статті „Надходження від отримання субсидій, дотацій” відображаються отримані з бюджетів та позабюджетних фондів суми субсидій, дотацій.

У статті „Надходження від цільового фінансування” відображаються одержані для здійснення видатків на операційну діяльність підприємства інші асигнування з бюджету і кошти цільового фінансування від інших осіб (благодійників).

У статті „Надходження від боржників неустойки (штрафів, пені)” відображаються одержані підприємством грошовими коштами економічні санкції за порушення законодавства та умов договорів.

У статті „Інші надходження” відображаються інші надходження грошових коштів від операційної діяльності, не включені до попередніх статей звіту про рух грошових коштів у результаті операційної діяльності, зокрема від реалізації оборотних активів, включаючи іноземну валюту, надходження від діяльності обслуговуючих господарств, від операційної оренди активів.

У статті „Витрачання на оплату товарів (робіт, послуг)” відображаються грошові кошти, сплачені постачальникам і підрядникам за одержані товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи і надані послуги.

У статті „Витрачання на оплату авансів” відображаються суми попередньої оплати та авансових платежів постачальникам та підрядникам за товарно-матеріальні цінності (роботи, послуги), що будуть поставлені (виконані, надані).

У статті „Витрачання на оплату повернення авансів” відображається сума попередньої оплати та авансових платежів, яку підприємство повернуло покупцям і замовникам.

У статті „Витрачання на оплату працівникам” відображаються витрачені грошові кошти на виплати працівникам заробітної плати, допомоги, винагород.

У статті „Витрачання на оплату витрат на відрядження” відображається сума витрачених грошових коштів на службові відрядження.

У статті „Витрачання на оплату зобов'язань з податку на додану вартість” відображається сума сплаченого до бюджету податку на додану вартість.

У статті „Витрачання на оплату зобов'язань з податку на прибуток” відображається сума сплаченого до бюджету податку на прибуток за умови, що податок конкретно не ототожнюється з фінансовою або інвестиційною діяльністю.

У статті „Витрачання на оплату відрахувань на соціальні заходи” відображається сума сплачених внесків із загальнообов'язкового державного пенсійного і соціального страхування.

У статті „Витрачання на оплату зобов'язань з інших податків і зборів (обов'язкових платежів)” відображається сума сплачених податків і зборів (обов'язкових платежів) (крім податку на додану вартість, податку на прибуток, зобов'язань із загальнообов'язкового державного пенсійного і соціального страхування).

У статті „Витрачання на оплату цільових внесків” відображається сума сплачених цільових та благодійних внесків.

У статті „Інші витрачання” наводиться сума використаних грошових коштів на інші напрями операційної діяльності, що не включена до попередніх статей звіту про рух грошових коштів, зокрема собівартість реалізованої іноземної валюти.

У статті „Чистий рух коштів до надзвичайних подій” відображається різниця між сумами грошових надходжень та грошових видатків, відображених відповідно до пунктів 12-26 цього Положення (стандарту).

У статті „Вплив зміни валютних курсів на залишок коштів” відображається сума збільшення або зменшення (наводиться у дужках) залишку грошових коштів у результаті перерахунку іноземної валюти при зміні валютних курсів протягом звітного періоду.

Соседние файлы в папке Дзюба