Скачиваний:
81
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
604.16 Кб
Скачать

15.1. Мета й завдання аудиту витрат і собівартості продукції

Метою ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності є на­дання інформації користувачам для прийняття рішень повної, правдивої і неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності й рух грошових коштів підприємства.

Інформацію про результати діяльності підприємство надає користувачам через оприлюднення звіту за ф. 2 "Звіт про фінансові результати", в якому інформація по­дається з погляду видів діяльності: надзвичайної і звичайної. Інформація зі звичай­ної діяльності у звіті подається за підвидами: операційна, інвестиційна та фінансо­ва. На рис. 15.1 подано класифікацію витрат залежно від видів діяльності.

У свою чергу, операційна діяльність поділяється на основну та іншу операційну діяльність.

Основна операційна діяльність — це діяльність, пов'язана з виробництвом або ре­алізацією продукції (товарів, робіт, послуг), яка є головною метою створення під­приємства і забезпечує основну частину його доходів.

Інша операційна діяльність — це діяльність, пов'язана з реалізацією інших обо­ротних активів, іноземної валюти, з операційною орендою і т. ін., тобто діяльність, що не належить до основної, інвестиційної та фінансової.

Інвестиційна діяльність — це діяльність, пов'язана з придбанням і реалізацією тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою ча­стиною еквівалентів грошових коштів.

Операційна діяльність

Фінансова діяльність

Інша діяльність

Надзвичайна діяльність

Звичайна діяльність

Рис. 15.1. Класифікація витрат залежно від видів діяльності

Фінансова діяльність — це діяльність, яка приводить до зміни розміру і складу власного і позикового капіталу підприємства.

Звіт про фінансові результати окремо подає інформацію про витрати періоду, на­дає інформацію про результати діяльності (прибуток, збиток) та про проведені ви­трати за елементами.

Користувачам важливо мати достовірну, повну, неупереджену інформацію про всі дії і події суб'єкта господарювання, які належать до витрат підприємства, в т. ч. витрат на виробництво та витрат періоду, про собівартість готової продукції. Для ко­ристувачів інформація про витрати і собівартість продукції є досить важливою, тому що:

  • це ціноутворюючий фактор;

  • суттєвий чинник прибутковості чи збитковості діяльності суб'єкта господа­рювання;

  • це фактор, який впливає на оподаткування суб'єкта господарювання;

  • є соціальним фактором, що впливає, з одного боку, на задоволення соціаль­них потреб працівників через заробітну плату, премії тощо, з іншого — через ціни на покупну продукцію для задоволення потреб населення.

Метою аудиту витрат і собівартості продукції є складання аудитором виснов­ку про те, чи відповідає інформація, відображена у фінансовій звітності щодо ви­трат і собівартості реалізованої продукції, в усіх суттєвих аспектах нормативним документам, які регламентують порядок обліку, підготовки і подання фінансо­вих звітів.

Щоб скласти об'єктивну думку щодо інформації про витрати суб'єкта господа­рювання, випуск продукції та її собівартості, аудитору необхідно:

  • одержати обґрунтовану гарантію того, що інформація в бухгалтерській доку­ментації та інших джерелах даних із питань перевірки достовірна і достатня;

  • вирішити, чи правильно відтворена в обліку і звітності відповідна інфор­мація.

3 цією метою аудитор повинен здійснити:

  • перевірку наявності й правильності оформлення первинних документів, що є підставою для записів із формування собівартості продукції (робіт, послуг);

  • перевірку правильності віднесення витрат до складу собівартості продукції (робіт, послуг);

  • оцінку стану синтетичного й аналітичного обліку витрат на виробництво, що входять до собівартості продукції (робіт, послуг);

  • перевірку правильності оприбуткування готової продукції;

  • перевірку повноти правильності й достовірності відображення операцій із формування собівартості продукції (робіт, послуг) в обліку та звітності;

  • оцінку правильності формування собівартості продукції (робіт, послуг) за об'єктами калькулювання витрат;

  • перевірку правильності відображення в обліку і звітності собівартості реалі­зованої продукції.

Отже, метою аудиту витрат на виробництво і собівартість виробленої та реалізо­ваної продукції є складання аудитором висновку про те, чи відповідає інформація, відображена у звітності та бухгалтерському обліку, в усіх суттєвих аспектах норма­тивним документам, які регламентують порядок бухгалтерського обліку та складан­ня фінансової звітності, оскільки гарантом достовірності цієї інформації є аудитор­ський висновок.

Соседние файлы в папке Кулаковська