Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція № 2 умови праці нова.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
71.51 Кб
Скачать

Лектромашинный цех депо

Небезпека аварій і травм

Залізничний транспорт відноситься до числа галузей народного господарства, в яких особливо гостро відчувається специфіка праці та його підвищення небезпека. Робочі місця та робочі зони залізничників багатьох професій розташовані в безпосередній близькості від рухомого або готового до руху рухомого складу. Для виконання багатьох технологічних операцій працівники змушені стикатися з рухомим складом. Умови праці ускладнюються ще й тим, що залізниці працюють цілодобово і в будь-який час року і за будь-якої погоди.

Більша частина контингенту залізничників зайнята роботою безпосередньо на коліях перегонів і станцій. До особливостей роботи на шляхах можна віднести: наявність шляхів з інтенсивним різнобічним рухом, протяжні гальмові шляхи, обмежена відстань між осями суміжних колій, а також рухомим складом і спорудами, велика протяжність фронту робіт при обмеженому огляді, низька освітленість робочої зони в темний час доби.

Однією з основних причин підвищення небезпеки праці на залізничному транспорті є необхідність роботи в зоні, яка суттєво обмежена габаритом рухомого складу.

Вплив кліматичних факторів вносить ряд додаткових труднощів. У зимовий період погіршується стан виробничої території. Через снігові замети ускладнюються умови переходів шляхів, пересування між коліями. У ожеледь різко збільшується небезпека падінь. У холодну пору року доводиться користуватися теплим спецодягом, що утрудняє рух, ускладнює сприйняття звукових сигналів. Тривала робота на відкритому повітрі у сильні морози може призвести до обмороження. Несприятливо на умовах праці позначається різка зміна погоди. Навіть у період однієї робочої зміни можуть змінитися в широкому діапазоні температура навколишнього повітря, його вологість, швидкість руху. Тому спецодяг та спецвзуття залізничників, які працюють на відкритому повітрі, повинні мати властивості, що забезпечують нормальні умови роботи при різкій зміні погоди.

На електрифікованих ділянках залізниць велика група працівників у тій чи іншій мірі пов'язана з обслуговуванням електроустановок.

Безпосередньою небезпекою ураження електричним струмом при обслуговуванні контактної мережі загрожує працівникам у разі порушення ними правил безпеки. Роботи на контактній мережі проводяться з ізольованих майданчиків дрезин або знімних вишок. Підвищена небезпека полягає в тому, що відстані, які розділяють різнопотенціальні елементи контактної мережі, визначаються лише розмірами ізолюючих елементів. Робота ведеться на значній висоті в незручних позах. Обмежений час, протягом якого мають бути виконані роботи в умовах руху поїздів та маневрових пересувань, створює труднощі безпомилкового дотримання правил безпеки.

Підвищена небезпека електротравм існує при обслуговуванні електрорухомого складу і тепловоза.

Наявність небезпечних і шкідливих виробничих факторів вимагає подальшого полегшення і оздоровлення умов праці. Розробка цілеспрямованих заходів з охорони праці повинна базуватися на об'єктивній оцінці впливу різних факторів на організм людини, систематичному аналізі основних причин порушення правил виконання робіт та вимог правил безпеки.

14