Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухгалтерський облік галуз 2іДТЗТ.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
945.15 Кб
Скачать

Розділ 6. Облік підсобно-допоміжної діяльності залізниць

Тема 1. Завдання і основи побудови обліку допоміжного виробництва

В результаті вивчення студент

повинен знати: перелік підприємств, облік доходів і витрат підприємств підсобно-допоміжної діяльності

повинен вміти: побудувати облік допоміжного виробництва

План

1. Визначення підсобно-допоміжного виду діяльності на підприємствах залізничного транспорту.

2. Перелік підприємств підсобно-допоміжної діяльності.

3. Облік доходів та витрат підсобно-допоміжної діяльності.

Форма виконання: Зробити конспект до теми.

Контрольні запитання:

1. Визначення підсобно-допоміжної діяльності на підприємствах залізничного транспорту.

2. Перелік підприємств підсобно-допоміжної діяльності.

3. Облік доходів та витрат підсобно-допоміжної діяльності.

4. Діяльність яких підприємств належить до житлово-комунального господарства?

5. Які особливості обліку діяльності підсобних сільськогосподарських підприємств?

6. Назвіть операції, пов'язані з обслуговуванням клієнтури пасажирів?

Література: [21] стор. 87-110.

Тема 2. Облік витрат допоміжного виробництва

В результаті вивчення студент

повинен знати: з яких витрат складається собівартість виготовленої продукції

повинен вміти: вести облік витрат допоміжного виробництва

План

1. Номенклатура витрат допоміжного виробництва.

2. Облік витрат допоміжного виробництва.

Форма виконання: Зробити конспект до теми.

Контрольні запитання:

1. Номенклатура витрат допоміжного виробництва.

2. Рахунки на яких відображається облік допоміжного виробництва підприємств і

організацій залізничного транспорту.

З. Який порядок обліку та покриття витрат діяльності підприємств ЖКГ.

4. Який існує зв'язок між обліком витрат діяльності підсобних сільських господарств і

Номенклатурою.

5. Кореспонденція рахунків з обліку допоміжного виробництва.

Література: [21] стор. 87-110

Під обслуговуючими виробництвами і господарствами мають­ся на увазі структурні підрозділи експлуатаційних підприємств або спеціалізованих підприємств, роботи і послуги яких безпосередньо не зв'язані з перевізним процесом, але використовуються його учас­никами — працівниками, пасажирами та клієнтурою.

До спеціалізованих підприємств відносяться бази обслугову­вання пасажирських вагонів, які забезпечують пасажирські вагони постільною білизною та іншим приладдям; будинкоуправління, які ведуть облік доходів і витрат із експлуатації житлових бу­динків та гуртожитків, а також цільових витрат за рахунок цільових зборів; господарства водопостачання та водовідведення, яке здійс­нює облік доходів і витрат на утримання водопровідних мереж; ко­мунальні господарства (лазні, пральні і т.п.), які надають побутові послуги робітникам і підприємствам; підсобні сільські господарст­ва, які виробляють сільськогосподарську продукцію для внутріш­нього використання і реалізації та ін.

Частину робіт обслуговуючих виробництв і господарств вико­нують локомотивні депо, дистанції цивільних споруд, станції та вок­зали, дистанції електропостачання та інші структурні підрозділи, основним завданням яких є здійснення перевезень. Так, локомотив­ні і вагонні депо, вокзали і станції надають в оренду відповідно ло­комотиви, вагони, складські і вокзальні приміщення.

Бухгалтерський облік в обслуговуючих виробництвах і госпо­дарствах повинен забезпечувати: своєчасне відображення пов'яза­них з цією діяльністю господарських операцій; контроль за раціо­нальним використанням трудових, матеріальних ресурсів, грошових коштів, точне калькулювання собівартості продукції і виявлення фінансових результатів; контроль за своєчасним надходженням цільо­вих зборів і використанням їх за призначенням, достовірність звіт­них даних.

Витрати обслуговуючих виробництв і господарств, як спеціалі­зованих підприємств, так і підприємств, зайнятих безпосередньо в перевізному процесі, класифікують у відповідності з Номенклату­рою витрат по основній діяльності підприємств залізничного транс­порту України, в якій передбачені статті для планування та обліку витрат найбільш типових для залізниць обслуговуючих виробництв і господарств.

За цими статтями планують і облікують або тільки основні ви­трати, специфічні для даного виробництва чи господарства, або ос­новні витрати, включаючи загальні для всіх галузей господарства витрати, або основні і загальногосподарські (без витрат на утриман­ня апарату управління) витрати.

При відсутності спеціальних статей основні витрати планують і облікують за статтями, які складають у встановленому порядку згі­дно з кошторисами витрат та планових калькуляцій собівартості ви­робів, робіт і послуг. У цьому випадку статтям кошторисів і кальку­ляцій присвоюються номери вільних, не використовуваних статей Номенклатури витрат.

Для обліку витрат обслуговуючих виробництв і господарств, згі­дно з обліковою політикою Укрзалізниці використовують такі субра­хунки: 233, 234 «Допоміжне виробництво», 235 «Сільське господарс­тво», 236 «Допоміжне промислове виробництво», 237 «Господарство лісозахисних насаджень», 238 «Господарство робітничого постачан­ня», 239 «Інші види робіт по всіх господарствах», 9490 «Витрати жи­тлового господарства», 9491 «Витрати на утримання гуртожитків», 9492 «Витрати комунального господарства», 9493 «Витрати оздоровчого та спортивно-культурного характеру» та ін. На цих рахунках підприємс­тва залізниць облікують витрати, пов'язані з обслуговуванням побутових потреб працівників даного підприємства, пасажирів, а також з наданням послуг непромислового характеру власному чи іншим під­приємствам. Так на цих субрахунках облікують витрати житлово-ко­мунального господарства, витрати підсобного сільського господарст­ва, баз обслуговування пасажирських вагонів, залізничних лаборато­рій та дитячих залізниць, проектних груп Дирекцій залізничних пере­везень. Крім того, на них облікують витрати із господарського утри­мання оздоровчих, дитячих дошкільних закладів та таборів відпочинку; із експлуатації локомотивів та інших основних засобів, переданих в оренду, на утримання вуглепідіймальних кранів.

Доходи обслуговуючих виробництв та господарств, згідно з обліковою політикою Укрзалізниці, облікують на рахунках 705 «До­хід допоміжного виробництва», 719 «Інші доходи операційної діяль­ності» на відповідних субрахунках.

На підприємствах основної діяльності залізниць, у яких, крім витрат на перевезення, є витрати обслуговуючих виробництв і гос­подарств, виникає необхідність у розподіленні основних витрат, за­гальних для всіх галузей господарства, які планують в цілому по під­приємству. Ці витрати спочатку враховують на рахунку 91 «Загально-виробничі витрати», а обслуговуючі підприємства, які знаходять­ся на самостійному балансі і які виробляють різнорідну продукцію, основні загальні витрати відображають на рахунку 92 «Адміністра­тивні витрати» (разом із загальногосподарськими витратами вклю­чно, витрати по утриманню апарату управління).

Аналітичний облік витрат обслуговуючих виробництв і госпо­дарств ведеться по кожному виду виробництв і господарств в розрізі статей і елементів, і витрат. По господарствах, які не передбачені в Номенклатурі витрат, аналітичний облік організується згідно з кошторисами витрат.