Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RIO_LR1_2_Windows.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать

2. Файли, папки

Основною структурною одиницею, з якою працює операційна система, є файл. Файлова система – сховище програм і даних. Файл – це певний об'єм інформації, що зберігається на магнітному носії і має власне ім'я.

Будь-який файл, що обробляється за допомогою додатків Windows, звичайно називається документом. Документ може містити текстову, графічну, звукову або відеоінформацію.

Реалізуються файли як ділянки пам'яті на зовнішніх магнітних носіях – жорстких або гнучких магнітних дисках.

Ім'я файла в Windows може бути дуже довгим (до 255 символів). При завданні імені файла дозволяється використовувати будь-які символи, за винятком символів * : ” \ / ? < >. Для опису типу файла використовуються трьохсимвольні розширення. Між ім'ям файла і розширенням ставиться крапка. Приклади розширень, що найбільш часто зустрічаються:

doc – документи папокстового редактора Word;

xls – документи електронних таблиць пакету Excel;

mdb – документи баз даних пакету Access;

mcd – документи пакета Mathcad;

pas – програма на мові Turbo Pascal;

bak – резервні копії, що зберігаються після редагування файлів;

com, exe – файли програм, призначені для виклику користувачем.

Поняття файла може бути поширено на будь-яке джерело або споживача інформації в машині. Зокрема, такі пристрої, як клавіатура, дисплей, принтер мають певні імена в ОС, які можуть бути використані як імена файлів. Основний друкуючий пристрій (принтер) має стандартне ім'я PRN (або LPT1). CON – стандартне ім'я пристрою - консоль. У разі введення інформації - це клавіатура, а у разі виведення – дисплей.

На кожному диску може знаходитися достатньо велика кількість файлів різних типів. Кожен файл реєструється в каталозі – змісті файлів. Аналогом каталога (директорії) в ОС Windows є Папка.

Папка – це робоче місце на магнітному диску, в якому зберігаються відомості про файли. Будь-яку групу файлів у рамках одного магнітного носія можна об'єднати в папку за певним критерієм, що задається самим користувачем.

Папки мають власне ім'я і можуть знаходитися усередині інших папок разом із звичайними файлами, створюючи декілька рівнів ієрархії. Кількість файлів і підлеглих папок, що входять в папку вищого рівня, не обмежується. У системі організації папок використовується ідея дерева. Одна велика папка (стовбур дерева) містить декілька маленьких папок (гілки дерева). Дерево папок має вигляд колонки впорядкованих значків, сполучених відрізками прямих ліній. Дерево папок завжди зображається вгору коренем. Праворуч від стовбура розташовані його гілки.

За умови складної деревовидної файлової структури на диску для вказівки файла звичайно недостатньо задати тільки його ім'я, оскільки однойменні файли можуть зустрічатися в декількох каталогах і при цьому бути різними за змістом. Щоб пояснити Windows, де знаходиться потрібний файл, необхідно, окрім імені, вказати його місце розташування, тобто шлях до файла.

Повністю шлях задається наступними елементами:

  • ім'ям диска (може бути відсутнім);

  • маршрутом: переліком імен папок, в якому кожна подальша папка є підлеглою попередньої папки (маршрут теж може бути відсутнім);

  • ім'ям файла. Файл повинен міститися в останній з перерахованих папок.

Ім'я диска складається з двох символів: букви латинського алфавіту і символу двокрапка. Гнучкі магнітні диски прийнято позначати іменами A:, B:, а жорсткі - C:, D:, E:, F:. Імена папок розділяються символом зворотна коса межа (\).

Якщо при вказівці шляху до файла ім'я диска відсутнє, то мається на увазі ім'я поточного диска.

Якщо маршрут починається з символу \, те місцеположення файла розглядається від кореневого каталогу (папки або диска).

Якщо маршрут опущений, то місцеположення файла розглядається від поточної папки даного диска.

Наприклад:

Е:\Evm\EL\217\Ivanov\Lr2_21707.mcd - файл Lr2_21707.mcd знаходиться в підлеглій папці студента Ivanov, що міститься в підлеглій папці 217-й групи підлеглої папки EL факультету «Електрифікація», яка міститься, у свою чергу, у підлеглій папці Evm кореневого диска Е:;

A:\Lr1_51122.doc – файл Lr1_51122.doc знаходиться в корені гнучкого магнітного диска А:;

Ivanov\Lr4_21707.pas –файл Lr4_21707.pas розташований в папці Ivanov поточної папки;

Lr1_41312.pas – файл розташований в поточній папці поточного диска.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]