Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко №36.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
106.12 Кб
Скачать

1. Аналіз господарських та грунтово-кліматичних умов вирощування тритикале ярого в ПрАт «райз»

1.1 Характеристика господарства і аналіз господарських умов

Територія уманської філії ПрАТ «РАЙЗ» розташована в південно-західній частині Черкаській області. Господарство віддалене від таких ринків збуту і на такі відстані: м. Черкаси - 230 км.

Наявність техніки у товаристві : комбайни зернозбиральні: „ Нива ” - 4 шт., Дон-1500 - 3 шт., Fortshrit - 3 шт.; техніка для обробітку грунту: плуги - 15 шт.; борони дискові - 3 шт., культиватори - 18 шт., сівалки зернові - 19 шт.;Техніка для догляду за посівами - 6 шт.; розкидачі мін. добрив - 3 шт.; оприскувачі - 3 шт.; техніка для збирання і заготівлі кормів - 3 шт.; жатки - 7 шт.

ПрАТ «РАЙЗ»- багатогалузеветовариство. В склад господарства входять населені пункти Монастирищенського, Уманського, Жашківського районів. За розмірами земельної території господарство відносить до господарств середніх розмірів. Так загальна площа землекористування складає -10000га. Інші складові господарства наведені в таблиці 1.

Таблиця 1

Склад угідьПрАТ «РАЙЗ»

Назва угідь

Площа, га

Структура,%

Загальна земельна площа

10000

100

в т. ч. земельних угідь

10000

100

орних земель

10000

100

перелоги

-

-

сіножаті

-

-

пасовища

-

-

багаторічні насадження

-

-

ліси і чагарники

-

-

ставки і водойми

-

-

болота

-

-

присадибні ділянки

-

-

інші угіддя

-

-

Аналіз структури землекористування ПрАТ «РАЙЗ»свідчить проте, що орні землі займають 78,7% від площі землекористування, тобто досить високий ступінь розораності земель. В свою чергу сільськогосподарські угіддя становлять95,0% від загальної площі землекористування і не змінювались.

1.2 Агротехнічні умови

Польові сільськогосподарські культури відрізняються між собою за ботанічними, морфологічними ознаками, виходу основної і побічної продукції, тому вони відносяться до різних родин, родів, видів, підвидів, груп і різновидностей.

В ПрАТ «РАЙЗ» вирощують широкий набір сільськогосподарських культур, який включає:

а) озимі зернові культури - озима пшениця, озиме жито;

б) ярі зернові культури - ячмінь,пшениця яра, кукурудза на зерно; тритикале,

в) зернобобові культури - горох; соя

г) круп’яні культури - просо, гречка;

д) технічні культури – буряк цукровий, соняшник, ріпак озимий;

ПрАт «райз»

Польова сівозміна №1:

  1. Гречка 100 га

  2. Тритикале яре 100га

  3. Буряк цукровий 100га

  4. Кукурудза 100га

  5. Кукурудза 100га

  6. Соняшник 100га

  7. Озимий ячмінь 100га

  8. Соя 100 га.

  9. Озима пшениця 100 га

  10. Ріпак озимий 100га

Недоліками існуючої сівозміни є , повторні посіви кукурудзи, що призводить до порушення фіто санітарного стану, розмічення ячменю озимого після соняшнику, оскільки це є поганий попередник.

Із наведеної схеми чергування сільськогосподарських культур в польовій сівозміні №1 можна зробити висновок, що дані польової сівозміни являються типовими для цієї зони. Із зернових культур в даній сівозміні вирощується озима пшениця, озимий ячмінь, озиме жито, кукурудза на зерно, ячмінь просо, гречка, горох, з технічних культур цукровий буряк, соняшник,

В товаристві проводяться всі агротехнічні умови потребам виробництва кукурудзи назерно. В господарстві є вся необхідна агротехніка для вирощування цієї культури, починаючи з обробітку після збору попередника, основний обробіток грунту, яким являється оранка на глибину 22-25 см, весною боронування - для закриття вологи, потім проміжні культивації - для знищення бур’янів, бо кукурудза являється пізньою ярою культурою, після чого передпосівна культивація, сівба, коткування, міжрядні обробітки, і в самому кінці збираннязерна, та транспортуванняйого до місця зберігання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]