Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кучеренко №36.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
106.12 Кб
Скачать

2.6 Догляд за посівами

Догляд за посівами ярої пшениці включає коткування, боронування, боротьбу з бур’янами, хворобами, шкідниками і поляганням. При посіві тритикале в пухку не осілий грунт або при недостатній вологості застосовують післяпосівне прикочування при посіві сівалками без пресового варіанту. Навесні рослина тритикале швидше рушає в зростання і утворює вторинні корені, випереджаючи в 1,5-2 рази озиму пшеницю, тому навесні проводять поверхневу підгодівлю раніше, кореневу – як тільки можна виїхати в поле.

Застосування гербіцидів проводять до сходів і у фазу кущіння. Для того щоб збільшити врожайність сільськогосподарських культур необхідно виконувати систему заходів щодо захисту рослин. Вона включає агротехнічні, хімічні, біологічні, організаційно-господарські та карантинні заходи, вирощування сортовустойчівих до шкідників і хвороб. Для запобігання посівів від потрапляння бур’янів необхідно систематично обкошувати або обприскувати гербіцидами узбіччя полів, доріг та інші необроблювані ділянки.

Попереджувальні заходи нададуть повну дію лише за умови, якщо їх проводять повсюдно. Забур’яненість полів середня, в основному переважають малолітні бур’яни: редька дика, талабан польовий, волошка синя, ромашка непахуча, мітлиця звичайна, вогнище житнього, лобода розлога та ін Тому для боротьби з бур’янами рослинами передбачені наступні комплекси заходів. Перше з них – чистий пар. У період парування орний шар підтримується в необхідній пухкості, грунт очищається від бур’янів. У результаті систематичної обробки грунту та застосування гербіцидів за період парування знищується до половини насіння і вегетативних органів розмноження бур’янів. У результаті знижується забур’яненість не тільки першої культури після пари, але і наступних. Друге – агротехнічні, третє – хімічні методи боротьби. Хімічні заходи доповнюють агротехнічні прийоми в боротьбі з бур’янами, скорочують кількість обробок. Але хімічні методи дуже шкідливі і в значній мірі забруднюють грунт. Тому важливо своєчасно застосовувати агротехнічні прийоми: лущенням, оранкою з передплужником, культивація, боронування та ін .

Боротьба з шкідниками Контроль наявності шкідників на посівах починають восени.

При ви­явленні на посівах 8 — 10 колоній мишей на 1 га їх знищують вне­сенням у нори по 150 – 200 г (склянку) аміачної води або розкидан­ням біля колоній принад з фосфідом цинку, витрачаючи його 150 – 400 г/га, чи зернового бактероденциду 1-2 кг/га.

З появою жужелиці, підгризаючих совок, попелиць, зла­кових мух проводять обприскування: Децис профі – 0,03-0,04 кг/га. Строк останньої обробки до збирання врожаю – 30 днів. Енжіо 247 SC к.с. – 2 кг/га. Строк останньої обробки до збирання врожаю – 18 днів.

2.7 Збирання врожаю

Тритикале стійке до осипання, але при перестої посилюється ламкість колоса тому збирання урожаю проводять зерновими комбайнами прямим комбайнуванням на початку повної стиглості. Можна збирати і роздільним способом, але це вимагає додаткових витрат. Солому при потребі подрібнюють і вивозять з поля, або розсівають по полю.

Тритикале яре в даному філіалі збирають прямим комбайнуванням використовуючи імпортну зернозбиральну техніку провідних компаній.

Збирання починають з вологості зерна менше 19%, аби попередити втрати зерна при обмолоті, після чого зерно доочищують на ЗАВ-20 і після чого доосушують.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]