Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
102.4 Кб
Скачать

1.2. Правила роботи з програмами в системі “електра”

1.2.1. Попередження і рекомендації

При роботі з закритими програмами забороняється змінювати структуру файла числових даних ( з розширенням .DAT), а саме:

  • кількість і порядок розташування рядків заголовків і числових даних;

  • кількість, тип (цілі або десяткові) і порядок розташування чисел.

Типові синтаксичні помилки при роботі з файлами * . DAT:

Табличка даних зміщується вниз, а на початку файла з’являються порожні рядки

Ліквідувати порожні рядки: поставити курсор в рядок, який потрібно витерти, і одночасно натиснути (Ctrl+Y)

При випадковому натисканні клавіші “ENTER”, коли курсор розташований в середині рядка, він розривається на два окремих рядка

Відновити початкову структуру файла

В окремому числі введено дві десяткових точки (наприклад, коли два числа набрані без пробілу)

Виправити помилку

В числах проставлені коми замість десяткових точок

Виправити помилку

1.2.2. Зникнення файла *. Dat.

Випадкове зникнення файла числових даних (*.DAT) найчастіше спостерігається тоді, коли після роботи з системою ЕЛЕКТРА її не закривають і вона стає доступною для несанкціонованого втручання. Файл може зникнути при перейменуванні, якщо Ви наступного разу забули повернути йому своє ім’я, або при інших некоректних операціях з файловою системою.

Існує три способи відновлення втраченого файла.

А. Скопіювати і відкорегувати першу частину файла REZ.REZ, яка майже завжди повторює вхідні дані. це можливо, якщо безпосередньо перед цим виконувалась ця ж сама програма, і всі дані збереглись;

Б. Скопіювати шаблонний файл з резервної копії, яка розташована в базі даних в окремому файлі DAT.DOC (там підряд наведені копії всіх файлів вхідних даних). Числові дані в ньому потрібно повністю замінити своїми.

В. Підготувати спочатку свої власні копії вхідних файлів і постійно їх зберігати з окремим ім’ям. При потребі це і буде Ваш власний резерв і гарантія на випадок випадкових фатальних помилок і пошкоджень.

1.2.3. Збереження файла *.Dat або програми *.For

При тривалій роботі з програмою Ваш файл (*.DAT), або файл з текстом програми (в системі ЕЛЕКТРА таких програм лише дві – EXA.FOR та EXAST.FOR) потрібно щоразу в кінці роботи “заховати”, бо Ваші колеги, які також працюють з цією програмою, введуть в нього свої дані і тим самим знищать Ваші.

Для збереження свого файла запишіть його під іншим ім’ям ( “Iwanov.DAT”) командою в меню File > запис імені > Save As. Нове ім’я потрібно запам’ятати, або для надійності записати в зошит (бо через тиждень його можна забути). Наступного разу перед початком роботи з цією програмою “схований” файл потрібно викликати на екран і знову записати його із “справжнім” початковим ім’ям командою в меню File > Save As. Якщо хтось перед цим працював з програмою, його дані при цьому також будуть знищені.

      1. Пошук помилок

Помилки при роботі в системі ЕЛЕКТРА можуть бути декількох типів, їх потрібно правильно діагностувати, щоб швидко знайти та виправити.

1- Синтаксичні помилки в текстах відкритих програм. Їх допомагає знайти транслятор Фортрана (див. п. 1.2) або Паскаля.

2- Помилки в форматі файлів *.DAT, тоді програма не виконується.

3- Помилки або некоректності у самих вхідних даних, які вводяться будь-яким способом ( в текстах відкритих програм, або в файлах *.DAT). Такі помилки проявляються в тому, що програма виконана, але результат її роботи “підозрілий” або навіть одразу помітно, що він явно невірний. Це вже помилка у вхідних даних, і їх потрібно ретельно перевірити. Можливий і інший варіант – алгоритм, закладений в основу програми, для даної комбінації вхідних даних непридатний.

4- Інколи завдання після запуску програми не виконується, і ніяка інформація про це не з’являється. Ситуації з такими помилками можуть з’являтись з декількох причин:

  • відсутній (випадково стертий) робочий файл цієї програми *.EXE;

  • змінена структура файла даних *.DAT, і програма не виконувалась;

  • невдала (недопустима) комбінація числових даних у вхідному файлі *.DAT, така, що при розрахунках виникає програмне переривання типу ділення на нуль або нескінченність (великі числа), і програма достроково зупиняється;

  • некоректні результати, які сама програма формує для побудови рисунків графічними інструментами PASCAL .

Тому потрібно спочатку спробувати зрозуміти причину негативного результату, а потім виправити помилку і виконати наступний запуск.

Для того, щоб дізнатись, чи програма працювала, потрібно стерти більшу частину файла REZ.REZ, залишивши 1-3 рядки, повторити запуск і проаналізувати результат.

Файл REZ.REZ залишається після роботи програми незмінним (його частина може бути інколи витерта)

Програма не працювала. Синтаксична помилка – в форматі або змістові файла вхідних даних.

Дія: визначити причину, виправити помилку і повторити запуск

На екрані з”являється файл REZ.REZ , але з даними іншої програми.

Програма не працювала. Синтаксична помилка. На екран виведено файл після роботи попередньої програми.

Дія: визначити причину, виправити помилку і повторити запуск

На екрані з”являється файл REZ.REZ від своєї програми, але вхідні числові дані не ті, які і були задані в файлі *.DAT.

Програма не працювала. Синтаксична помилка. На екран виведено файл після попереднього запуску цієї ж програми.

Дія: визначити причину, виправити помилку і повторити запуск.

Файл REZ.REZ має нормальну форму, але містить повторення тільки вхідних даних. Результати розрахунків відсутні.

Програма працювала, синтаксичних помилок немає, бо виведено результати зчитування вхідних даних. При подальшій роботі програми виникло програмне переривання і робота закінчена достроково (до команди виводу на екран або в файл уже розрахункових результатів).

Дія: проаналізувати числові дані по суті математичної моделі і змісту модельованої ситуації.

Типові помилки – некоретні числові дані (наприклад, надмірна потужність модельованого явища).

замість виводу графіка екран забарвлюється в жовтий колір

Невдала комбініція розрахованих числових даних при виводі графіків графічними модулями Паскаля (важке програмне переривання).

Дії: 1- спробувати натискати клавішу “ENTER” і просканувати всі операції декілька разів підряд .

2-натиснути Ctrl+Alt+Del, тоді або виконати команду завершення задачі (вихід з ЕЛЕКТРИ, або перезавантажити систему.

В кінці відкорегувати вхідні дані.

1.2.5. Очищення бібліотеки. В процесі роботи в бібліотеці ЕЛЕКТРИ завжди накопичуються копії всіх файлів, які редагувались і запамятовувались в системі (файли *.BAK) та лістинги фортран-програм (файли *.LST). Після роботи такі файли «разового використання» доцільно витерти всі разом, активуючии спеціальну програму «de» , яка є в бібліотеці ЕЛЕКТРИ.

Є інший, але менш зручний шлях для виконання цієї дії - вийти з системи ЕЛЕКТРА у вікно Windows (клавіші Alt+Tab). У відповідному вікні каталога ЕЛЕКТРИ з переліком бібліотечних файлів виділити непотрібні файли і видалити їх стандартною командою Windows ( клавіша «Delete» ).

1.2.6. Окремий запуск програм. В окремих випадках, наприклад, якщо мають місце деякі відхилення від стандарту в системному забезпеченні Windows , управляюча програма “LAB” може не запускатися. Проте і в цьому випадку можна виконати завдання, хоч і дещо складнішим способом, якщо для програм існує виконуваний ЕХЕ-файл .

Послідовність дій в подібних випадках можна викласти так.

1- Знайти потрібну програму з ім”ям, яке вказано в таблиці “Зміст”. Кожна з програм складається з трьох файлів. Перші два мають одне відповідне ім”я, але різні розширення – “DAT” та “EXE” . Третій файл “REZ.REZ” з”явиться після роботи (запуску) програми.

2- Викликати файл числових даних для читання та коректування програмами “Блокнот” , або Word Pad , або Word. Ввести свої числові дані, не порушуючи структуру файла, запам”ятати його.

3- Може статися так, що програма (після попереднього запитання на згоду через окреме вікно) запам”ятає файл з іншим розширенням – “txt” або “doc” . Тоді потрібна ще одна операція – спочатку видалити старий файл *.DAT, а потім перейменувати новий файл *.txt або *.doc в *.DAT. На жаль, в таких випадках втрачається інформація, яка в файлах *.DAT написана буквами не латинського алфавіту, в тому числі і тексти заголовків, через різні системи кодування в DOS та Windows. Послідовність числових даних потрібно зберігати таку, як вказано в описах відповідних програм.

4- Ініціювати роботу потрібної програми *.EXE, двічі натиснувши клавішу Enter. Графічна інформація виводиться без змін, але з втратою текстової інформації, записаною кирилицею.

5- Викликати файл числових даних “REZ.REZ” для зчитування результату розрахунків програмами “Блокнот” , або Word Pad , або Word.

Соседние файлы в папке Материалы по электра