Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
110.08 Кб
Скачать

1.3. Елементи алгоритмічної мови фортран

В цьому розділі наведені найпростіші елементи алгоритмічної мови ФОРТРАН, ті, які використані в окремих спеціальних простих програмах системи ЕЛЕКТРА. Їх потрібно знати для того, щоб коректно модифікувати алгоритми існуючих програм.

Більш детальна інформація про ФОРТРАН і інші поширені мови програмування, наведена в спеціальній літературі [1,2].

      1. Структура програми. Типова структура програми на алгоритмічній мові ФОРТРАН (послідовність операторів) така:

А- спеціальні службові невиконувані оператори (обяви);

Б- введення початкових (вхідних) даних;

В- програма, яка реалізує алгоритм розрахунку (головна частина програми);

Г- виведення результатів розрахунків (вихідних даних) на термінал або в спеціальний файл. Цю схему використовують, коли вихідних даних небагато. В тих випадках, коли результати розрахунку формуються в процесі роботи програми як однотипні невеликі повторювані рядки чисел, зручніше їх виводити по ходу розрахунків (інакше їх треба було б запам’ятовувати в масивах, і виводити масиви після закінчення всіх обчислень)

Д- оператори кінця програми

STOP

END

Е- підпрограми (порядок розташування окремих підпрограм значення не має).

1.3.2. Оператори ФОРТРАНу записують великими буквами латинського алфавіту та цифрами.

Структура запису оператора на рядку довжиною 80 символів (екран в ДОС):

Перші 5 позицій призначені виключно для ПОМІТКИ – будь-якого числа з 1-5 цифр, яке позначає даний оператор (на нього через помітку, наприклад 123, можна передати управління командою GOTO 123 – “продовжити роботу алгоритму, починаючи з оператора, який має ПОМІТКУ 123”) . Кожна помітка може бути лише одна, повтори є помилками.

Для запису операторів програми призначені позиції з 7 по 72. Позиції 73-80 транслятором ігноруються.

Якщо в першій позиції поставити букву “С” (латинський алфавіт), такий оператор буде інтерпретуватись як текстовий коментар – виводиться при друкуванні тексту програми, але не виконується.

Якщо в позиції 6 поставити будь-який символ (крім нуля і пробілу), такий оператор інтерпретується як продовження попереднього (коли вираз довгий і перевищує 72-6=66 символів). Максимальна кількість продовжень – до 19.

Для позначення змінних використовують буквено-цифрові символи. Позначення, які починаються з букв K-L-M-N-I-J автоматично означають цілі числа, всі інші – дійсні, з десятковою точкою.

1.3.3. Невиконувані службові оператори.

REAL I, J – перевизначає тип змінних, позначених символами. В даному прикладі I, J з цілої форми перевизначаються в дійсну (зручно, наприклад, позначати струм буквою І, але тоді автоматично це буде цілий тип числа, що зробить результати подальшого розрахунку некоректними). Зворотне перетворення типу чисел А,В,С (дійсний тип цілий тип) виконується оператором INTEGER А,В,С.

DIMENSION A(20), B(10,20) – позначає імена масивів, в даному прикладі А-одновимірного (20 чисел), В- двовимірного (таблиця з 10 рядків і 20 стовпців). Оператор резервує потрібний об’єм памяті для відповідних масивів.

EXTERNAL FC - оператор декларує (визначає), що вказане в ньому імя (тут FC) є не позначенням змінної ( тобто числом в деякій ячейці памяті), а імям підпрограми-функції, яка підраховує відповідне число. В операторах основної частини програми позначення FC використовується як звичайне імя змінної в арифметичних або логічних операторах (буде лише іншим алгоритм визначення цього числа) .

COMMON F,S Оператор вказує на те, що імена змінних F та S дозволено використовувати і в головній програмі і в підпрограмах (за правилами, підпрограми мають свій комплект імен змінних, недоступних безпосередньо з головної програми).

      1. Введення даних

Існують декілька способів введення даних.

А) Введення з окремого файлу даних ( використовується лише в “закритих” моделюючих програмах системи ЕЛЕКТРА ).

Б) Введення оператором DATA. В операторі спочатку перелічують імена змінних через кому, а потім між двома похилими дужками “/…/ ” – числові значення вказаних змінних, через кому, і обов’язково в тому ж порядку. Дробні числа записують з десятковою точкою. Після останнього числа коми немає. Числа і відповідні імена змінних повинні співпадати за типами (дійсні або цілі). Десяткова точка в цілому числі є помилкою. Масиви однакових чисел зручно вводити в операторі DATA з числом-повторювачем (в прикладі далі РР є 100-елементним масивом, який заповнюється одним числом 2). Доцільно записувати заголовки (строчка-коментар з позначкою “С” в позиції 1) з назвами змінних, і вводити числа під відповідними назвами. Цей прийом полегшує практичну роботу з програмою і пошук місця, де потрібно вносити зміни.

С

DATA AA, АB, EA, EB, EG, ET, T, DT, TP, РР

*

/ 0.7, 0.98, 2.18, 1.49, 0, 0, 0, 0.1, 1, 100*2 /

В) Введення чисел операторами визначення, наприклад ВТ=0.87 .

Г) Введення безпосередньо числами в операторах, наприклад ET= A+0.059*LOG(T).

Д) Великі масиви однакових чисел зручно вводити також за допомогою циклу (наприклад, 100-елементний масив РР з однаковими значеннями елементів - 2 )

DO 1 K=1,100

1 PP(К)=2

Соседние файлы в папке Материалы по электра