Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. вказ. КП ТОХВ 4к..doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.76 Mб
Скачать

3.2 Правила нанесення на кресленнях надписів, технічних вимог і таблиць

На кресленнях, крім зображень виробів з розмірами і граничними відхиленнями, можуть бути:

  • текстова частина, яка складається з технічних вимог і (або) технічних характеристик;

  • надписи з позначенням зображень, а також, які відносяться до окремих елементів виробів і пояснюють їх;

  • таблиці з розмірами і іншими параметрами, технічними вимогами, умовними позначеннями і т.д.

Текстову частину, надписи і таблиці включають у креслення в тих випадках, коли лінії, вказівки, роз’яснення неможливо виразити графічно або умовним позначенням.

Зміст тексту і надписів на кресленнях повинен бути коротким і точним. У надписах не допускаються скорочення слів, за виключенням загальноприйнятих, а також установлених у відповідних стандартах.

Текст на вільному полі креслення, таблиці, надписи з позначенням зображень, як правило, розташовують паралельно основному напису креслення.

Лінію-виноску, яка пересікає контур зображення і не відходить від будь якої лінії, закінчують точкою. Лінію-виноску, яка відводиться від лінії видимого і невидимого контуру, а також ліній, які позначають поверхні, закінчують стрілкою.

Лінії-виноски не повинні пересікатись між собою, не бути паралельними лініям штриховки і не пересікати, по-можливості, розмірні і виносні лінії. Допускається виконувати лінії-виноски з одним зломом, а також проводити від однієї полки дві і більше ліній-виносок.

Надписи, які відносяться безпосередньо до зображення, повинні мати не більше двох рядків, розташованих над полкою лінії-виноски і під нею.

Текстова частина, розміщена на вільному полі креслення, розташовується над основним написом. Між основним написом і текстовою частиною не допускається розміщувати зображення, таблиці і т.п. На аркушах формату більше А4 допускається розміщувати текст у дві і більше колонок. Ширина колонки повинна бути не більше 185 мм.

Технічні вимоги на кресленні викладають, групуючи разом однорідні і близькі за своїм характером вимоги, по можливості в такій послідовності:

  • вимоги, які надаються до матеріалів, заготовці, термічній обробці і до властивостей матеріалу готової деталі (електричні, магнітні, твердість і т.д.), указівки матеріалів-замінників;

  • розміри, граничні відхилення розмірів, форми і взаємного розташування поверхонь, маси і т.п.;

  • вимоги до якості поверхонь, указівки про їх оздоблювання, покриття;

  • зазори, розташування окремих елементів конструкції;

  • вимоги, які висуваються до ладнання і регулювання виробу;

  • інші вимоги до якості виробів, наприклад: безшумність, вібростійкість, самогальмування і т.д.;

  • умови і методи випробувань;

  • указівки про маркування і клеймування;

  • правила транспортування і збереження;

  • особливі умови експлуатації;

  • посилання на інші документи, які містять технічні вимоги, що розповсюджуються на даний виріб, але не приведені на кресленні.

Пункти технічних вимог повинні мати наскрізну нумерацію, кожний пункт технічних вимог записують з нового рядка. Заголовок „Технічні вимоги” не пишуть.

Приклади технічних вимог наведений у додатку М.

При необхідності указати технічну характеристику виробу її розміщують окремо від технічних вимог, зі своєю нумерацією пунктів, на вільному полі креслення під заголовком „Технічна характеристика”. Над технічними вимогами в цьому випадку розміщують заголовок „Технічні вимоги”. Обидва заголовка не підкреслюють.

Приклади технічних характеристик приведений у додатках М і П.

При виконанні креслення на декількох аркушах текстову частину розміщують на першому аркуші незалежно від того, на яких аркушах знаходиться зображення, до якого відносяться указівки, приведені в текстовій частині.

Для позначення на креслені зображень (видів, перерізів, перетинів) поверхонь, розмірів і інших елементів виробів використовують великі літери українського алфавіту, за виключенням літер І, Ї, Й, О, Х, Ь.

Літерні позначення присвоюють у алфавітному порядку без повторень і, як правило, без пропусків, незалежно від кількості аркушів креслення. Надають перевагу спочатку позначенням зображень, розрізів, перерізів, а потім штуцерам. Розмір шрифту літерних позначень повинен бути більше розміру цифр розмірних чисел, використаних на тому ж кресленні, приблизно в два рази.

Коли при читанні креслення відшукування додаткових зображень (перерізів, розмірів, додаткових видів, виносних елементів) ускладнено внаслідок великої насиченості креслення або виконання його на декількох аркушах, додаткові зображення відмічають з указівками номерів аркушів або позначень зон, на яких ці зображення розміщені.