Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка MathCAD.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
3.2 Mб
Скачать

Лабораторна робота №8 Лабораторна робота № 4 Розв'язання нелінійних рівнянь

Для уведення в робочий документ опису програми-функції необхідно виконати наступні дії:

  1. увести ім'я програми-функції й список формальних параметрів у круглих дужках;

  2. увести оператор присвоювання;

  3. на панелі Programming натиснути кнопкоу Add line , або клавішу ] . На екрані з'явиться вертикальна риса й вертикальний стовпець із двома полями уведення для уведення операторів, що утворять тіло програми-функції.

4. перейти в поле 1( клацнувши на ньому мишею або нажавши клавішу Tab) і увести перший оператор тіла програми-функції. Так як нижнє поле завжди призначене для визначення значення, що повертається програмою, то поля уведення для додаткових операторів відкриваються за допомогою клацання по кнопці Add line панелі програмування. При цьому поле уведення додається внизу виділеного до цього моменту оператора.

5. заповнити нижнє поле уведення, увівши туди вираз, що визначає значення, що повертається через ім'я програми-функції.

У наведеному прикладі формальним параметром є проста змінна x , тіло програми включає два локальних оператори присвоювання й значення змінної z визначає результат, що повертається через ім'я функції, виконання програми-функції.

 

Звертання до програми-функції повинне перебувати після опису програми-функції

Звертання до програми f(x), наведеної може мати такий вигляд:

Приклад:

Умовний оператор (if, otherwise)

Дія умовного оператора if складається із двох частин. Спочатку перевіряється логічний вираз (умова) праворуч від нього. Якщо воно істино, виконується вираз ліворуч від оператора if. Якщо ложно - нічого не відбувається, а виконання програми триває переходом до її наступного рядка. Вставити умовний оператор у програму можна в такий спосіб: 1. Якщо необхідно, уведіть ліву частину виразу й оператор присвоювання. 2. Створіть новий рядок програмного коду. 3. Натисніть кнопку умовного оператора if. 4. Праворуч від оператора if уведіть умову. Користуйтеся логічними операторами, уводячи їх з панелі Boolean. 5. Вираз, що повинний виконуватися, якщо умова виявляється істиною, уведіть ліворуч від оператора if. Оператор otherwise використається разом з одним або декількома умовними операторами if і вказує на вираз, що буде виконуватися, якщо жодна з умов не виявилася істиною.

Приклад 1:

Складемо програму-функцію, що обчислює функцію y(x).

Для цього введемо опис наступної програми-функції:

Звертання до цієї програми-функції має вигляд

у(10)=2.154 у(-5)=26

Приклад 2:

t(4,0)=2 t(7,3)=46 t(4,-2)=0

Оператори циклу

У мові програмування MathCAD є два оператори циклу: for і while. Перший з них дає можливість організувати цикл по деякої змінної, змушуючи її пробігати деякий діапазон значень. Другий створює цикл із виходом з нього по деякій логічній умові. Щоб вставити в програмний модуль оператор циклу: 1. Створіть у програмному модулі нову лінію.

2. Вставте один з операторів циклу for або while натисканням однойменної кнопки на панелі Programming. 3. Якщо обрано оператора for, то уведіть у відповідні місця ім'я змінної й діапазон її значень, а якщо while - те логічне вираження, при порушенні якого повинен здійснюватися вихід із циклу. 4. Знизу уведіть тіло циклу, тобто вираження, які повинні виконуватися циклічно.

Приклад:

Іноді необхідно достроково завершити цикл, тобто не за умовою в його заголовку, а в деякому рядку в тілі циклу. Для цього призначений оператор break. Наприклад, у лістингу, як тільки значення змінної циклу х досягає 5, цикл, завдяки операторові break в останньому рядку програмного модуля, переривається.

Повернення значення (return)

Можна перервати виконання програми в будь-якій її точці (наприклад, за допомогою умовного оператора) і видати деяке значення, застосувавши оператор return. У цьому випадку при виконанні зазначеної умови значення, уведене після return, вертається як результат, а ніякий інший код більше не виконується. Вставляється в програму оператор return за допомогою однойменної кнопки панелі Programming.

f(16) = 4 f(-4) = “error”