Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка готовая(первая половина).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
229.89 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

Запорізький державний медичний університет

ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Контрольні завдання з фармацевтичної ботаніки та методичні вказівки до їх виконання

для студентів заочного відділення

Запоріжжя – 2007

1

ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ

Нові завдання стоять перед вищою школою, які значно активізують самостійну роботу студентів яка являється однією із основних форм навчального процесу. Наведені методичні вказівки підготовлені для допомоги студентам заочного відділення в виконанні контрольних робіт з ботаніки. Ботаніка, як наука про рослини являється фундаментом для вивчення спеціальної дисципліни фармацевтичного вузу - фармакогнозії, що вивчає природні джерела лікарських речовин, в основному рослинного походження. Такі питання,як аналіз лікарської рослинної сировини, її тотожність, чистоту доброякісність, ідентифікацію окремих видів, розпізнання домішок.

Основними завданнями для самостійного вивчення ботаніки є: одержання основних понять про будову клітин,тканин або органів рослин, закономірності їх розташування в рослинному організмі, вміння з мікропрепарату, малюнку, мікрофотографії або фотографії визначити орган рослини, особливості її анатомічної будови, належності до систематичної категорії, навичок з морфолого-діагностичних ознак вегетативних та генеративних органів опису та визначення належності рослин до відділу, класу, родини та виду.

У данній розробці приведені питання для трьох контрольних робіт та рекомендації до їх виконання, а також вказівки, які гербарійні зразки, фіксований матеріал, і в якій кількості необхідно представити на кафедру.

Самостійні роботи підготовлені в 400 варіантах на основі теоретичного матеріалу,викладеного в найбільш доступних підручниках з ботаніки. Заохочується використання студентами найновіших данних в області ботаніки, опублікованих в нових підручниках та наукових виданнях данного профілю. При використанні наукових данних, студент повинен вказати джерело, яким він користувався вказуючи прізвище та ініціали автора, назву джерела (книги, статті, журналу), видавництво, місто, рік та загальна кількість сторінок, якщо це журнальна стаття, після її назви вказується назва журналу, рік, випуск, номер сторінки. У зв'язку з тим, що студенти заочного відділення не проходять польову практику з ботаніки, а вміння збору, гербарізаціі та монтування гербарію необхідні, передбачається проводити цю роботу при виконанні другої та третьої контрольних робіт.

3

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ;

1. Сербін А.Г.,Сіра Л.М.,Слободянюк Т.О. Фармацевтична ботаніка. Підручник.- Вінниця:Нова книга,2007.-488 с.

2.Гулько Р.М. Словник лікарських рослин світової медицини.-Львів:Ліга-Прес,2005.503 с.

3..Ткаченко Н. М. , Сербін А.Г.,Харків,"Основа. Ботаніка",1997,432с.

4..Яковлев Г.П. ,Челомбитько В. А. , Ботаніка, П. , Вищ. школа, 1990, 467с.

5. Жизнь растений: В 6 т., Просвещение, 19741982.

6. Журбін О.І., Підручник ботаніки, Київ, Здоров'я, 1964, 340с.

7.Муравьева Д.А.,Фармакогнозия, Учебник, Москва, Медицина, 1991, 560с.

8.Рейвн П., Эверт Р.,Современная ботаника,в 2 т., перев.с английского , Москва, Мир, т.1, 347с. ,т. II, 344с.

9.Хржановский В.Г.,Курс общей ботаники в 2ч. , Высшая школа, 1982 ч. 1, 385с. ,ч.ІІ ,544 с. Эсау К.

10. Анатомия растений,в 2 кн. перевод с английского, Москва, Мир, 1980, к. 1,218с. ,к. 2,558с.