Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOST_UDKhTU_Oformlennya_diplomiv.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
218.62 Кб
Скачать

2 Дослідження метаболізму фізіологічних та морфогенетичних процесів у рослинах під впливом

ЕКЗО- ТА ІНДУКОВАНИХ ЕНДОГЕННИХ ФІТОГОРМОНІВ

2.1 Наведена озоном активність ендогенних цитокінінів рослинних клітин

2.1.1 Озон у якості модифікатора процесів клітинного метаболізму рослин

Процеси клітинного метаболізму багатогранні та взаємозалежні. У останні десятиріччя зростає зацікавленість дослідників впливом на ці процеси озону, одного з найпотужнішого та достатньо поширеного чинника.

Роль тропосферного озону в зміні вегетаційних особливостей рослин була темою тисяч публікацій за останні декілька десятиліть [15]. Разом із загальним аналізом літературних джерел, автори використовують концептуальну модель циркуляції вуглецю для ілюстрації фізіологічних змін в рослинах у відповідь на дію озону і обговорюють зворотні зв'язки, які при цьому, можливо, відбуваються. Аналогічна методологія застосована у [16], де піддавали дії повітря, яке містить від 20 до 170 мкг озону на кубічний метр, саджанці двохрічної дугласії. Швидкість фотосинтезу оцінювали за змінами коефіцієнту переносу та засвоювання 14СО2. Через два тижні після дії озону виділення14СО2у системі коріння-ґрунт було однаковим для всіх саджанців, що свідчить про повну регенерацію рослин.

Швидкість фотосинтезу знижується на 25-50% при окурюванні трьох клонів рослин сосни озоном у концентраціях 0,1–0,3 мкл/л при відносній вологості 60-70%. При цьому чутливість клонів до дії озону суттєво різниться [17]. Таку концентрацію озону, скоріше за все, можна вважати межовою, так як інші автори [18] стверджують, що обробка озоном однорічних саджанців сосни у концентраційному інтервалі 0.025-0.1 мкл/л помітно не впливає на швидкість фотосинтезу. Підтвердженням сказаному слугують результати [19], за якими озон та фторид водню у концентраціях до 0.06 мкл/л практично не впливають на процес старіння кукурудзи Zea mais L. (тестування за ступенем втрати хлорофілу та руйнацією мембран). Попередня обробка рослин 6-бензиладеніном уповільнює процес старіння та інгібує деструктивну дію озону.

ДОДАТОК Л

Приклад оформлення переліку літератури

Книги Однотомні видання

  1. Васильєв, В.В. Система адаптації робітників до професійної діяльності [Текст] / В.В. Васильєв. - Д.: Вид-во ДДУ,1999. – 300 с.

  2. Безуглый, В.В. Электрохимия полимеров [Текст] / В.В. Безуглый, Т. А. Алексеева - Х.: Основа, 1990. – 184 с.

  3. Кульский, А.А. Электрохимия в процессах очистки воды [Текст] / А.А. Кульский, В.Д. Гребенюк, О.С.Савлук [и др.] - К.: Техніка, 1987. - 220 с.

  4. Бахвалов, Н.С. Численные методы [Текст] : учеб. пособие для физ. мат. специальностей вузов / Н.С.Бахвалов, Н.П. Жидков, Г.М.Кобельков; под общ.ред. Н.И.Тихонова. -2-е изд. – М.: Физматлит ;СПб. : Нев. Диалект, 2002. – 630 с.

  5. Филд, Р. Органическая химия титана [Текст] / Р. Филд, П. Коув; пер. с англ. О.В.Ногиной.- М. : Мир, 1969. - 264 с.

Багатотомне видання: Документ в цілому

  1. Грушевский, М.С. История украинского казачества [Текст] : в 2 т. / М.С. Грушевский.- К. : Либідь, 1993. -2 т.

Окремий том

1. Казьмин, В.Д. Справочник домашнего врача [Текст] : в 3 ч. Ч. 2 Детские болезни / Владимир Казьмин. – М. : АСТ, 2002. - 503 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]