Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електроматериаловедение.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
537.6 Кб
Скачать

Тема 5. Електроізоляційні матеріали

Класифікація діелектриків. Газоподібні діелектрики. Рідкі ізоляційні матеріали. Воскоподібні речовини - парафін, церезин, бітум, компаунди,природні та штучні смоли: каніфоль, шелак, янтар полістирол, вініфлекс, поліетилен, політетрафторетилен, фенолформальдегідні, гліфталеві, епоксидні, поліуретани, поліхлорвініл, органічне скло.

Каучукові матеріали. Натуральний і синтетичний каучук. Гнучка гума і ебоніт. Пінопласти.

Кремнійорганічні рідкі і тверді діелектрики. Електроізоляційні матеріали на основі кремнійорганічних речовин і просочуючі рідини.

Електроізоляційні лаки та їх застосування.

Целюлозні волокнисті матеріали і шовк.

Текстильні матеріали, пряжа, тканини, стрічки, лакотканини. Натуральний і штучний шовк. Капрон.

Просочення волокнистих матеріалів лаками, рідкими діелектриками, компаундами. Призначення просочення. Зміни властивостей волокнистих матеріалів при просоченні. Теплове старіння органічної ізоляції. Дерево і його використання. Електроізоляційні папери: конденсаторний, кабельний та ін.

Текстильні матеріали, пряжа, тканини, стрічки, лакотканини. Натуральний і штучний шовк. Капрон.

Скло. Структура скла. Фізичні і електричні властивості скла в залежності від хімічного складу і термічної обробки. Плавлений і кристалічний кварц, ізоляційне скло. Скло для вакуумних приладів. Конденсаторне скло і емалі. Скловолокно. Склотканини. Сітали.

Керамічні діелектрики. Коротка технологія керамічних виробів. Властивості кераміки в зв’язку з хімічним складом і структурою. Класифікація кераміки за призначенням і складом. Установча і конденсаторна кераміка. Титанова кераміка. Вакуумна кераміка. Слюда і слюдяні матеріали. Конденсаторна слюда. Мікалекс, міканіти.

Активні діелектрики: сегнето-,п’єзо-,та піроелектрики,оптично активні середовища і електрети; їх властивості та застосування.

Методичні вказівки

Необхідно особливу увагу звернути на класифікацію та області застосування ізоляційних матеріалів, на особливості властивостей високомолекулярних сполук лінійної та просторової будови, синтетичні матеріали підвищеної нагрівостійкості. Слід уважно ознайомитись із властивостями неорганічних ізоляційних матеріалів.

При розгляді основних властивостей газоподібних діелектриків треба вивчити властивості повітря - газоподібного діелектрика, який використовується найбільш широко, залежності його електротехнічних властивостей від температури і тиску, елегаз - його властивості і використання.

В процесі вивчення рідких діелектриків слід розрізняти /рослинні, природні і синтетичні рідкі діелектрики, знати особливості їх властивостей, можливості конкретного практичного використання, вміти на основі чисельних характеристик розрізнювати нейтральні і полярні рідкі діелектрики і специфіку їх використання.

Вивчення органічних діелектриків передбачає з’ясування властивостей загальних і характерних для кожної даної групи матеріалів /бітумів, смол /термопластичних і термореактивних/, пластмас, лаків, компаундів та ін/, відмінностей у будові, властивостях і використанні, що мають місце між окремими групами органічних діелектриків. При цьому треба виділити групи матеріалів з високими термічними і ізоляційними властивостями - фторорганічні і кремнійорганічні діелектрики, епоксидні смоли і т.д.

Велику увагу слід приділити електротехнічній кераміці, зокрема, її класифікації і властивостям. При вивченні властивостей скла необхідно розглянути його фізичну будову і вплив хімічного складу на характеристики. Необхідно розрізняти матеріали на основі слюди, міканіти, слюдиніти і слюдопласти, знати їх властивості а також властивості і області застосування сегнетокераміки, азбесту і азбестових матеріалів.

Вивчаючи активні діелектрики,звернути увагу на їх класифікацію, особливість різних груп матеріалів, на широкі можливості їх застосування в сучасній техніці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]