Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TZ 1.DOC
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
351.74 Кб
Скачать

Завдання 8. Державне відродження України в 1917 – на початку 1918 років

ПЛАН

  1. Лютнева революція 1917 року та її вплив на події в Україні. Створення Української Центральної Ради та її політична діяльність. Перший ї Другий Універсали. Проголошення автономії України.

  2. Жовтнева революція 1917 року, соціально-політична ситуація в Україні. Проголошення Української Народної Республіки (ІІІ Універсал). Перший Всеукраїнський з’їзд Рад, виникнення Української Радянської Республіки.

Поява двох центрів української державності, взаємовідносини між ними.

3. Початок та основні події громадянської війни, протистояння двох українських

держав (грудень 1917-березень 1918 рр). Проголошення незалежності УНР (Четвертий Універсал).

  1. Причини поразки Центральної Ради. Брест-Литовська угода. Початок німецько-австрійської окупації, ліквідація радянської влади в Україні.

Революційні події в лютому 1917 р. в Росії призвели до повалення царизму і встановлення двовладдя – Ради робітників і солдатських депутатів і Тимчасового уряду.

Проаналізуйте, як розвивалися в той час події в Києві, загалом в Україні, як сприйняла українська спільнота Петроградські зміни. Скажіть, що українці на відміну від росіян, об’єднані в різні політичні структури, сформували три влади. Назвіть їх, вкажіть, що дві з них були філіями петроградських, а третя стала суто українською національно-демократичною силою і отримала назву Українська Центральна Рада (УЦР).

Згодом почніть з характеристики діяльності ЦР у березні 1917 р. Вкажіть на основні проблеми і завдання, які постали перед українською демократією і які активно обговорювалися на засіданні Українського Національного Конгресу. Використавши рекомендовану літературу, охарактеризуйте роботу цього загальноукраїнського форуму.

Розкажіть про взаємовідносини Центральної Ради і Тимчасового уряду Росії, зокрема з питань, пов’язаних з наданням Україні права на національно-територіальну автономію в складі Росії. Чим закінчилися переговори В. Винниченка з лідерами російського уряду з цього питання? Який документ було прийнято 10.06.1917 р. і в чому полягала його важливість?

Охарактеризуйте літній період діяльності Центральної Ради, зокрема створення свого виконавчого органу Генерального секретаріату, чергові переговори з делегацією Росії, прийняття ІІ універсалу.

Дайте оцінку діяльності ЦР в осінні дні 1917 року. Почніть з того, що ЦР зуміла перебрати владу в Києві в свої руки і засудила російських більшовиків. Значну увагу зверніть на прийняття Третього Універсалу. Зробіть детальний аналіз основних положень цього історичного документу - політичних і соціально-економічних.

Вкажіть, що своєрідним каталізатором боротьби російських лівих сил проти ЦР став ультиматум Ради Народних комісарів (РНК) до українського народу і його влади. Зазначте, що 11-12 грудня 1917 р. більшовики провели у Харкові І Всеукраїнський з’їзд Рад і проголосили створення Української Радянської Республіки. Зробіть аналіз основних рішень зїзду і вкажіть як вони вплинули на подальший перебіг подій в Україні.

Продовжуючи роботу, перерахуйте основні труднощі, з якими зустрілась ЦР у грудні 1917 р., як розвивалися події на території України наприкінці 1927 – початку 1918 рр.

Зазначте, що в ці важкі для України дні, коли російські більшовицькі війська наступали на Київ, керівництво ЦР вперше за весь період своєї діяльності, змінивши свої стратегічні плани, поставило питання про незалежність Української Народної республіки. Коли це відбулося і в якому документі вперше про це було сказано? Проаналізуйте основні його положення і вкажіть на їх значення в історії українського народу в боротьбі за створення суверенної держави.

Паралельно зверніть увагу на зовнішньополітичну діяльність УНР в кінці грудня 1917 - на початку 1918 рр., зокрема і на мирні переговори з державами Четверного союзу. Визначіть причини цих перемовин, їх хід і труднощі на початковому етапі. Назвіть склад української делегації, її керівництво в кінці 1917 р., січні-лютому 1918 р. Вкажіть, яка подія вплинула на подальшій хід стосунків УНР, Німеччини і Австро-Угорщини і підписання мирного договору 9.02.1918 р. Перерахуйте основні умови підписаної угоди, її позитивні і негативні моменти для молодої української держави у лютому – квітні 1918 р.

Література:

Бондаренко В.Я. Взаимоотношения Временного правительства и Украинской

Центральной Рады. – Одесса, 2004.

Винниченко В.К. Відродження нації. Ч. 1, 2. – К., 1990.

Гамрецький Ю.М. Універсали – визначальні віхи історії Центральної Ради //

Укр.іст.журн. – 1991. - № 8-9.

Гошуляк І.Л. Причини поразки Центральної Ради // Укр.іст.журн. – 1994. - № 1.

Новітня історія України (1900-2000). – К., 2002.

Павленко Ю., Драмов Ю. Українська державність у 1917-1920 рр. – К., 1995.

Політична історія України. – К., 2004.

Солдатенко В.Ф. Становлення української державності і проблема збройних сил

(березень 1917 – квітень 1918) // Укр.іст.журн. – 1992. – № 2.

Українська Центральна Рада: документи і матеріали: У 2 т. – К., 1996-1997.

Чотири Універсали. – К., 1990.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]