Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порядок нарахування та сплати мита.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
428.13 Кб
Скачать

Розрахунок економічної ефективності імпорту товарів виробничого призначення

Для розрахунку цих показників слід визначити повну ці­ну споживання Ц імпортних товарів виробничого призна­чення Тв за формулами:

Ц = Цп + Ре,

де Цп — контрактна вартість імпортних Тв, у грн;

Ре – експлуатаційні витрати при використанні Тв, у грн. При цьому, експлуатаційні витрати при викори­станні товарів виробничого призначення розраховуються таким чином:

Ре = Вм + Вн + Вр + Вз + ЗП,

де Вм— вартість сировини та матеріалів за одиницю продукції, що виробляється на Тв, у грн;

Вн — вартість енергоносіїв на одиницю виробляємо на Тв продукції, у грн;

Вр — вартість технічного обслуговування Тв, у грн;

Вз— вартість запчастин для Тв, у грн;

ЗП — за­робітна плата робітників, що обслуговують Тв, у грн.

На підставі Ц та Цп розраховуються показники економі­чної ефективності імпорту товарів виробничого призначення:

Еім = Ц / Цп,

Е*ім= О / Зім,

де О — обсяг продукції, виробленої на Тв у гривневому вираженні за внутрішньо ринковими цінами, у грн;

Зім — витрати на імпорт даного Тв, що включають контрактну вартість Тв Цп, з урахуванням митних платежів, сплачених при митному оформленні, у грн.

На основі показників, розрахованих за формулами можна зробити наступні висновки.

Чим більше показник Е*ім наближений до 1, тим імпорт відповідних товарів виробничого призначення ефективні­ший. На підставі цього показника можна визначити пере­вагу товару з урахуванням не лише його вартості, але й ма­йбутніх експлуатаційних витрат.

Показник Еім має бути більше 1, він визначає кількість виробленої на певному імпортному Те продукції на гривню витрат для його придбання. При вивченні показників дина­міки впродовж кількох років можна зробити висновок щодо ефективності використання конкретного імпортного товару виробничого призначення.

Розрахунок економічної ефективності імпорту споживчих товарів

Економічний ефект імпорту Еім споживчих товарів може бути визначено за такою формулою:

Еім= Цр– Зім

де Цр — ціна реалізації імпортних споживчих товарів на внутрішньому ринку, у грн;

Зім — вит­рати на імпорт споживчих товарів, що включають їхню контрактну вартість, з урахуванням митних платежів, сплачених при митному оформленні, у грн.

Величина Еім характеризує прибуток від реалізації імпо­ртних споживчих товарів. Вона може бути ви­користана при укладанні угоди їхньої купівлі та при пла­нуванні і аналізі зовнішньоекономічної діяльності.

Викладену у цьому розділі методику може бути застосо­вано як при проведенні аналізу зовнішньоекономічної дія­льності підприємства за певний період, так і при здійснен­ні економічного обґрунтування окремих пропозицій щодо зовнішньоекономічної угоди купівлі-продажу товарів, при плануванні зовнішньоекономічної діяльності на наступний період, а також при визначенні найефективнішого ва­ріанта розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприє­мства.

Кількісно прямий економічний ефект зовнішньоекономі­чної угоди, а також у цілому зовнішньоекономічної діяль­ності підприємства, можна визначити показниками економічної ефективності експорту та імпорту.