Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порядок нарахування та сплати мита.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
428.13 Кб
Скачать

Алгоритм оцінки ефективності застосування митно-тарифних засобів регулювання зед

При оцінці ефективності зовнішньоекономічної угоди або зовнішньоекономічної діяльності підприємства, регіо­ну або країни в цілому, можна застосувати для аналізу криві попиту на імпортні товари Кпо та криві пропозиції товару на експорт Кпр.

Для оцінки ефективності застосування державних мит­но-тарифних засобів регулювання ЗЕД країни в цілому або певного регіону, слід визначитись із базою даних, яку буде застосовано для проведення розрахунків. З цією метою мо­жна використати статистичні дані зовнішньої торгівлі країни або регіону та відповідні ставки імпортного мита.

Статистичні дані містяться у вантажних митних декла­раціях (ВМД) та інформують щодо:

  • фактурної вартості партії товару;

  • митної вартості партії товару;

  • кількості товару у партії, представленої в одиницях виміру згідно з Товарною номенклатурою зовнішньоеконо­мічної діяльності;

  • ставок мита, застосованих при митному оформленні даної парти.

При необхідності визначити ефективність впливу зміне­ної ставки мита, слід від дати застосування даної ставки визначити два рівних за терміном інтервали (рис. 3., де А – дата застосування мита; Т1= Т2 – термін, за який буде проводитися оцінка).

Рис. 3. Визначення термінів оцінки від дати застосування мита

Далі, на підставі статистичних даних за ВМД, визначає­ться на кожному з інтервалів Т1 та Т2 окремо, сукупність фактурних та митних вартостей, загальна кількість імпор­тованого товару на інтервалах Т1 та Т2 сума надходжень до Держбюджету.

В разі, якщо кількість імпортованих товарів впродовж часових інтервалів Т1 та Т2 не збігається, слід провести «зважування» сум платежів щодо співвідношення кількос­ті товарів на різних інтервалах.

Далі оцінюється адекватність надходжень до Держбю­джету при збільшенні/зменшенні ставок імпортного мита, тобто проводиться оцінка надходжень до Держбюджету з урахуванням коефіцієнта збільшеного/зменшеного обсягу імпортованого товару.

Рис. 4. Алгоритм оцінки ефективності застосування митно-тарифних засобів.

Якщо при збільшенні ставок імпортного мита суми над­ходжень до Держбюджету неадекватні відсотковому збіль­шенню ставок, слід шукати причини, що призвели до неа­декватного (зменшеного) надходження до бюджету, шляхи їх усунення та методи впливу для отримання адекватного «відгуку» на збільшення ставок мита шляхом подачі про­позицій до Митно-тарифної ради України та на законодав­чому або державному рівні проводити коригування ставок мита.

Алгоритм оцінки наведено на рис. 4.

Показники економічної ефективності експорту та імпорту, порядок їх розрахунку

Обчислення показників економічної ефективності експо­рту та імпорту можна проводити із застосуванням декіль­кох підходів до оцінки прибутковості зовнішньоторговель­ної угоди. У цьому підрозділі розглядаються методики оці­нки ефективності за:

  1. показниками економічної ефективності експорту та імпорту;

  2. співвідношенням цін експортованих та імпортованих товарів на внутрішньому та зовнішньому ринках;

  3. системою показників конкретної зовнішньоекономіч­ної угоди.

Для оцінки економічної ефективності зовнішньоекономіч­ної діяльності на рівні підприємства, можливе застосування методики, викладеної у роботі Т. Миролюбової. За цією методикою розраховуються показники економічної ефективності експорту (імпорту) Ee E'e, Е*е,Ее. Порівняння розрахованих показників дозволяє дійти висновку щодо вигідності зовнішньо­економічної операції.

Показник економічної ефективності експорту розрахо­вується, у загальному плані, таким чином:

Ee = Оe - Зe,

де Ое— гривневі надходження від експорту, які розра­ховуються шляхом перерахування валютної виручки в гривні за курсом Національного банку України на день надходження валютної виручки;

Зе — повні витрати підприємства на експорт, у грн.

Показники економічної ефективності експорту E'e, Е*е, Ее розраховуються за такими формулами:

Е'е = Ое / Зе,

E*e=Pe / Bе

де Ре — обсяг експорту за внутрішніми середньорічни­ми цінами, у грн; Ве — виробнича собівартість експор­тованих товарів, у грн;

Ее= (Ое- Зе/ Ое) х 100% ,

де Kе — середньорічна вартість основних виробничих та оборотних фондів, що використовуються для вироб­ництва експортної продукції, у грн.

Показники Ee E'e Е*е Ее доцільно розраховувати у та­ких випадках:

  1. перед укладанням кожної експортної угоди з метою вибору найоптимальнішої за критерієм максимуму Ее та за умови Е'е > Е*е;

  2. при аналізі результатів зовнішньоекономічної діяльності підприємства за попередній період;

  3. при плануванні зовнішньоекономічної діяльності на наступний період.

На основі показників, розрахованих за формулами можна зробити такі висновки щодо економічної ефекти­вності експорту.

У разі, якщо показник Е'е > 1, а Е'е > Е*е, експорт від­повідних товарів для підприємства є економічно вигідним, і слід вишукувати шляхи збільшення експорту даних това­рів.

Показник Ее свідчить про рівень ефективності відповідних товарів, при цьому, перша частина формули по­казує, який відсоток від результатів експортної угоди складає прибуток від експорту, а друга частина формули визначає, скільки разів за певний період обертався авансо­ваний на експорт капітал.

Відповідно, чим більше обидві частини формули від­повідно, величина Ее, тим вигідніше експорт відповідних товарів.

Слід зауважити, що якщо підприємство не є виробником експортованої продукції, а проводить закупівлю на внутрі­шньому ринку, то коефіцієнт Ке можна розрахувати, включивши всі витрати підприємства за певний період, та­кі як орендна плата за приміщення, заробітна плата праці­вників, вартість (амортизаційні відрахування) комп'ютерної техніки та всі інші витрати підприємства.

Показники економічної ефективності імпорту можуть розраховуватись для двох основних груп товарів — товарів виробничого призначення та товарів народного споживання за методикою Т. Миролюбової.