Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Естонія.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
42.28 Кб
Скачать

2.2 Державне Казначейство Естонії

Державний Департамент казначейства Міністерства фінансів управляє щоденними грошовими потоками держави, інвестує вільні кошти і залучає зовнішнє фінансування для держави, якщо це необхідно, здійснює розрахунки для державних установ та організовує надання кредитів і державних гарантій.

Різні державні установи роблять виплати приватним особам і компаніям через Державне Казначейство. Всі штрафи, збори і т.д., які сплачуються державі приватними особами та компаніями мають бути сплачені до групи банківських рахунків Міністерства фінансів.

2.3 Податкова система Естонії

Основи сучасної податкової системи Естонії були закладені в 1991 році, до відновлення незалежності країни. Ввели естонську податкову систему з 1 січня 1991 року, коли ще був Радянський Союз.

Порівняно з іншими країнами Східної Європи й країнами колишнього Радянського Союзу фіскальна система в Естонії набагато простіша і зрозуміліша. Загальна кількість податків невелика, а принципи оподаткування цілком зрозумілі звичайній людині.

Щодо підприємців естонська податкова політика вельми ліберальна. Ставки податків не найнижчі, але в середньому рівень оподаткування підприємств і компаній цілком порівнянний з показниками більшості західних країн. Податкове навантаження - близько 36%. Всі скандинавські країни, в тому числі і Фінляндія, і Швеція, і Данія, перебувають на вищому рівні податкового тягаря. Менший розмір податкового тягаря мають, наприклад, Японія, США, Туреччина, Ісландія.

Державних податків в Естонії лише одинадцять.

  1. Прибутковий податок з фізичних осіб (21%)

На відміну від більшості інших країн, в Естонії прибутки фізичних осіб оподатковуються не за прогресивним, а за пропорційним принципом. Ставка прибуткового податку - 21% - однакова і для низькооплачуваних працівників, і для тих, хто заробляє мільйони.

  1. Прибутковий податок з дивідендів 21/79

Особливістю оподаткування фізичних осіб є те, що відсотки за внесками приватних осіб в естонських банках звільнені від прибуткового податку. Дивіденди за цінними паперами обкладаються прибутковим податком, а відсотки за банківськими внесками - ні. Тим самим заохочується вкладання грошей саме в банки. Таким чином, дрібні інвестори, які виходять на фінансовий ринок, на біржі, опиняються в гіршому становищі порівняно з вкладниками банків.

  1. Податок на прибуток підприємств (0%)

До 2000 року його ставка становила 26%. З 1 січня 2000 р. набрав чинності новий закон, який взагалі виводить з-під оподаткування ту частину прибутку, яка реінвестується у розвиток підприємства. Податком обкладаються тепер тільки дивіденди підприємства за різними цінними паперами, а також витрати, прямо не пов'язані з виробництвом.Мало того, від податку на прибуток звільнені будь-які інвестиції естонських компаній, в тому числі й ті, що інвестуються в інші країни.

Скасування податку на реінвестований прибуток повинно стимулювати економічне зростання, привести до створення багатьох нових робочих місць і загального зростання добробуту. При цьому приплив в Естонію іноземних інвестицій, і без того чималий, може стати ще більший. Оскільки в такої маленької держави, як Естонія, багато конкурентів, один нестандартний крок може означати, що багато рішень можуть бути прийняті саме на її користь. Ті інвестиції, які пішли б у Латвію або, скажімо, в Словенію чи Чехію, можуть прийти тепер в Естонію і надати значний позитивний імпульс економіці країни.

  1. Соціальний податок

Всі роботодавці платять так званий соціальний податок - 33% від фонду заробітної плати, що включає відрахування до пенсійного фонду (20% від фонду заробітної плати) і відрахування до фонду медичного страхування (13% від фонду заробітної плати).

  1. Податок на додану вартість

Половину податкових надходжень до державної скарбниці забезпечує 20-відсотковий податок з обороту, в деяких випадках 9% або 0%.

  1. Земельний податок

Річна ставка податку на землю в Естонії варіюється від 0,1% до 2,5%. Податок на землю, яка не може бути використана в комерційних цілях, становить 25%, 50% або 75% відсотків від відповідної податкової ставки. Річна ставка податку на оброблювану землю, а також природні пасовища і лісові угіддя становить від 0.1% до 2.0%. Податок на землю стягується за користування будь-якими земельними ділянками за винятком:

  • Земельних ділянок, де заборонена економічна діяльність

  • Земельних ділянок, які розташовані поряд з будівлями або є частиною дипломатичних представництв і консульств іноземних держав

  • Кладовищ та земельних ділянок, які належать церквам і храмам

  • Земельних ділянок, що перебувають у користуванні іноземних держав та міжнародних організацій

Розмір податку на землю встановлюється органами місцевого самоврядування, а грошові кошти надходять у відповідні муніципальні бюджети. 

  1. Податок на гральний бізнеставка Тото 5%; для лотереї 18%)

  2. Акцизний податок

В Естонії акцизним податком обкладаються тютюнові, алкогольні вироби, паливо і автомобілі. Як і у випадку з ПДВ, доходи від акцизних податків залежать від рівня попиту на певні товари на внутрішньому ринку країни, зростання імпорту оподатковуваних товарів і змін в розмірах ставок акцизних податків.

Естонія вирізняється нині тим, що частка цих непрямих податків, наприклад податку з обороту й акцизів, переважає в бюджетних доходах. З точки зору адміністрування податків це - виграш, тому що адміністрування таких непрямих податків обходиться набагато дешевше, ніж, наприклад, прибуткового податку, і перевірка - також.