Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчёт.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
853.5 Кб
Скачать

Розділ 4. Склад і структура видатків місцевих бюджетів

4.1. Загальна характеристика складу та структури видатків місцевих бюджетів

Склад і структура видатків місцевих бюджетів визначається їх економічним змістом та роллю в розподілі національного доходу.

Поточні видатки — це витрати бюджету на фінансування мережі підприємств, установ, організацій та органів, які діють на початок бюджетного періоду, а також на фінансування заходів щодо соціального захисту населення, утримання апарату управління та служб органів місцевого самоврядування, соціального обслуговування та інших заходів. ( рис. 4.1)

Рис. 4.1 Напрями використання поточного бюджету

Поточні видатки потребують негайного та своєчасного фінансування.

До видатків розвитку належать витрати на фінансування інвестиційної та інноваційної діяльності, субвенції, кошти на реалізацію програми соціально-економічного розвитку міста, капітальне будівництво, придбання обладнання, транспортних засобів та іншої техніки, інші видатки на розширене відтворення, а також на фінансування субвенцій та на сплату основної частини боргу органів місцевого самоврядування. При нестачі основних поточних доходів бюджет розвитку може балансуватися за рахунок установлення місцевою владою нових місцевих податків, випуску позик, отримання субсидій і субвенцій з державного бюджету.

Співвідношення між поточним бюджетом і бюджетом розвитку нестабільне і в основному залежить від досягнутого рівня економічного та соціального розвитку регіону.

Видатки місцевих бюджетів можна поділити на дві окремі частини:

1) видатки, пов'язані з виконанням власних повноважень місцевого самоврядування;

2) видатки, пов'язані з реалізацією делегованих законом повноважень органів державної виконавчої влади.

Держава фінансує в повному обсязі здійснення органами місцевого самоврядування наданих законом повноважень органів виконавчої влади. Кошти, необхідні для здійснення органами місцевого самоврядування цих повноважень, щороку передбачаються в Законі України про Державний бюджет України.

Видатки на здійснення повноважень, що виконуються за рахунок коштів державного бюджету та місцевих бюджетів, розмежовуються відповідно до Бюджетного кодексу України.

4.2. Динаміка складу та структури видатків місцевих бюджетів

За період з 2009-2014 рр. найбільшу питому вагу в структурі видатків місцевих бюджетів займали видатки на соціально-культурні заходи, зокрема, у 2013 р. питома вага видатків на освіту склала 27,8%, в порівнянні з попередніми періодами вона мала тенденцію до зростання. Друге місце за величиною питомої ваги в структурі видатків місцевих бюджетів займають видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення, 2013 році їх питома вага склала 25,2%. ( рис. 4.2)

В абсолютному розмірі, хоча можна простежити зростання видатків місцевих бюджетів, але це відбувалося в основному за рахунок росту видатків на захищенні статті, такі як заробітна плата. Тобто дане зростання видатків спрямовувалося на покриття інфляційних процесів та знецінення доходів населення.

Таким чином, нині бюджету України притаманна досить чітко виражена соціальна спрямованість. Однак це не забезпечує достатнього рівня соціальних послуг. Реальна фінансова забезпеченість соціального захисту і соціально-культурних установ та закладів останніми роками суттєво знизилася. Причина відома – тривалий процес зниження обсягу виробництва призвів до такого низького обсягу ВВП, що його просто не вистачає, і ніякий перерозподіл у бюджеті між напрямами видатків не в змозі вирішити окремі проблеми.

Під час фінансування соціального захисту важливо встановити правильне співвідношення між видатками бюджету на соціальні цілі та на економічну діяльність. Спрямування коштів в економіку створює передумови для зростання ВВП, а відтак, з одного боку, збільшує можливості бюджету у фінансуванні соціальних заходів, а з іншого — знижує напруження у розподілі бюджетних коштів, оскільки зменшує потребу в самому соціальному захисті

Рис. 4.2 Динаміка структури видатків місцевих бюджетів м. Одеса за 2009-2014 рр., %

Що до прогнозних розрахунків на 2015 рік, то при розрахунках граничних обсягів видатків бюджету на 2015 рік враховуються основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку, визначені в проекті Основних напрямах бюджетної політики на 2015 рік.

Прогноз бюджету міста Одеси на 2015 та 2016 роки (далі – Прогноз) розроблено на основі положень Бюджетного кодексу України та Податкового кодексу України.

Основними завданнями Прогнозу є:

- підвищення результативності та ефективності бюджетних видатків;

- посилення бюджетної дисципліни та контролю за витратами бюджету;

- забезпечення фінансування інвестиційних проектів (програм), що мають термін реалізації більше одного року.

Метою середньострокового бюджетного прогнозування є створення дієвого механізму управління бюджетним процесом, встановлення взаємозв’язку між стратегічними цілями розвитку міста та можливостями бюджету у середньостроковій перспективі, забезпечення прозорості, передбачуваності та послідовності бюджетної політики.