Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
старинский РЦП.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
359.37 Кб
Скачать

2. Залежно під способу легітимації (позначення) уповнова­женої особи на цінні папери цінні папери поділяються на:

  • цінні папери на пред'явника;

  • іменні цінні папери;

  • ордерні цінні папери.

Цінні папери на пред 'явиика - це цінні папери, зі змісту яких чи з їх форми випливає, що суб'єктом права визнається особа, яка фак­тично володіє цінним папером (фізичне володіння). За даними цінни­ми паперами боржник зобов'язаний надати виконання володільцеві цінного папера, не вимагаючи при цьому, окрім пред'явлення доку­мента, будь-якої додаткової легітимації. Дані цінні папери мають підви­щену оборотоздатність, оскільки для передачі іншій особі прав дос­татньо простого їх вручення цій особі. Прикладом цінного папера на пред'явника можуть бути: акції на пред'явника, облігації на пред'­явника, ощадні сертифікати на пред'явника.

Іменні цінні папери цс цінні папери, в яких чітко визначено особу, якій належить право, виражене в цьому цінному папері. Існує думка, що засвідчені іменним цінним папером права передаються в порядку, встановленому для уступки вимоги (цессії). Проте в юри­дичній літературі зустрічаються думки стосовно того, що іменні цінні папери не можуть передаватися в порядку цессії. Це обґрунтовуєть­ся таким чином: права на іменні цінні папери переходять до набувача з моменту внесення запису про це в реєстр зобов'язаної за цим цінним папером особи. Дана позиція є найбільш прийнятною для теорії обігу іменних цінних паперів. Прикладом можуть бути іменні акції, іменні облігації, векселі та ін.

Ордерні цінні папери - це цінні папери, в яких вказаний суб'єкт права, боржник за такими паперами зобов'язаний виконати зобов'я­зання, вказані в цінному папері, особі чи по наказу такої особи ново­му суб'єкту, який, у свою чергу, вправі за допомогою аналогічного наказу передати ордерний цінний папір іншій особі. Наказ при цьому оформлж і ься за допомогою передавального напису, який називається індосаментом, а особа, на користь якої здійснюється такий напис, називається індосатом. Володілець ордерного цінного паперу легі- шмується як пред'явленням цінного папера, так і неперервним ря- чом передавального напису. При цьому неперервність визначається іл суто формальними ознаками: необхідно, щоб під кожним переда- нальним написом стояв підпис особи, яка вказана в попередньому написі як індосат. Прикладом ордерних цінних паперів можуть бути чеки, коносаменти та ін.

і.Залежно від природи виражених в цінних паперах прав цінні папери поділяються на:

  • грошові;

  • товарні;

  • корпоративні.

Грошові цінні папери -це цінні папери, які закріпляють права на отримання грошової суми. Найбільш характерними для цього виду цінних паперів є векселі, чеки, облігації, ощадні сертифікати.

Товарні цінні папери - цінні папери, які закріпляють певні речові права на товари, що знаходяться на тій чи іншій підставі у володінні іншої особи. До товарних цінних паперів відносять коносаменти, складські свідоцтва, закладні.

Корпоративні цінні папери - цінні папери, які закріплюють пра­но їх володільця на участь в управлінні справами емітента. Такими цінними паперами є акції.