Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мсбо гриценко КР.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
93.78 Кб
Скачать

Практичне завдання 1

Компанія придбала товарний знак в обмін на 300 простих акцій власної емісії, номінал кожної -100 грош. од. Акції раніше були викуплені у акціонерів.

Необхідно:

1. Визначити первісну оцінку товарного знаку в наступних випадках:

а) складно визначити ринкову ціну товарного знаку; акції підприємства продаються на фондовому ринку, ринкова ціна акції компанії складає 175 грош. од.;

б) товарний знак за останній місяць перепродавався двічі. Ціна останньої угоди склала 41000 грош. од.; ринкову вартість акцій визначити неможливо;

в) товарний знак за останній місяць перепродавався. Ціна останньої угоди склала 28000 грош. од.; ринкову вартість акцій визначити неможливо.

2. Відобразити на рахунках придбання нематеріального активу.

Розв’язок:

А)

Дт 12 «Нематеріальний актив»

300 * 175 = 52000

Кт 46 «Неоплачений капітал»  

300 - 100 = 30000

Кт 42 «Додатковий капітал»  

300 * (175 - 100) = 22500

Б)

Дт 12 «Нематеріальний актив»

41000

Кт 46 «Неоплачений капітал»

300 - 100 = 30000

Кт 42 «Додатковий капітал»

41000 - 30000 = 11000

В)

Дт 12 «Нематеріальний актив»

28000

Кт 46«Неоплачений капітал»

300 - 100 = 30000

Дт 44 «Нерозподілений прибуток» 

2000

Практичне завдання 2

Підприємство звернулося до суду з обвинуваченням щодо свого колишнього працівника, який займав посаду головного бухгалтера, про порушення ним комерційної таємниці. Відомо, що під час роботи працівника з ним укладено договір про не розголошення комерційної таємниці підприємства. Працівник дотримувався договору під час роботи на підприємстві і розголосив інформацію лише після свого звільнення. Визначте яку відповідальність буде нести бухгалтер у такому випадку

Розв’язок :

Комерційною таємницею є інформація, яка є секретною в тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які звичайно мають справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв'язку з цим має комерційну цінність та була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію (ст. 505 Цивільного кодексу України).

Працівник несе відповідальність за розголошення інформації, яка затверджена на підприємстві як комерційна таємниця; але за умови, що він був попередньо ознайомлений з інформацією, що належить до комерційної таємниці, та письмово попереджений про відповідальність за її нерозголошення. За розголошення до працівника може бути застосована дисциплінарна, матеріальна, цивільно-правова, адміністративна або кримінальна відповідальність. Матеріальна відповідальність працівника за розголошення комерційної таємниці, у разі доведення роботодавцем його вини, може застосовуватись в розмірі прямого збитку, але в межах середньомісячного заробітку та відшкодуванню в даному випадку підлягає тільки прямий збиток.

Посадові особи несуть відповідальність і за не одержаний підприємством прибуток. А в тому випадку, коли у трудовому договорі або положенні про дисципліну вказано, що розголошення комерційної таємниці є порушенням трудової дисципліни, то, крім матеріальної відповідальності, може бути застосована й дисциплінарна відповідальність у вигляді догани або звільнення, в залежності від ступеня тяжкості вчиненого проступку. У разі розголошення комерційної таємниці, якщо сторонами був укладений договір про нерозголошення, працівник несе цивільно-правову відповідальність за порушення зобов’язання у вигляді відшкодування понесених підприємством збитків у зв’язку із розголошенням комерційної таємниці.

У даному випадку норма 164-3 КУпАП передбачає застосування до працівника поряд із дисциплінарною та матеріальною відповідальністю адміністративну – як за схилення до розголошення комерційної таємниці після звільнення з роботи, так і внаслідок неправомірного використання комерційної таємниці, що тягне за собою накладення штрафу в сумі від 153 до 306 грн.

У разі незаконного збирання інформації, яка містить комерційну таємницю, з метою її розголошення, а також незаконне використання таких відомостей, якщо це спричинило істотну шкоду підприємству, особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності і карається штрафом у розмірі від 51 000 до 136 000 грн. згідно зі ст. 231 ККУ. А відповідно до ст.. 232 ККу, умисне розголошення комерційної таємниці, яка стала відома у зв’язку з корисливих чи інших особистих мотивів і завдало істотної шкоди СГД, карається штрафом від 17 000 до 51 000 грн.