Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
39-47 Word (4).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
153.09 Кб
Скачать

41. Правові форми здійснення фінансового контролю

В юридичній літературі не існує єдиної точки зору щодо форм фінансового контролю. Одні вчені вважають, що фінансовий контроль здійснюється в різних формах.

Під формою розуміються способи вираження його змісту та внутрішня організація, які модифікуються зі змінами змісту. Одночасно форма активно впливає на зміст, прискорюючи чи стримуючи його розвиток залежно від того, наскільки вона відповідає змісту, що змінився. Таким чином, на думку авторів, форма фінансового контролю являє собою спосіб конкретного вираження і організації контрольних дій, спрямованих на виконання функцій фінансового контролю. Виходячи з зазначеного виділяються такі форми фінансового контролю:

  • ревізія,

  • спостереження,

  • обслідування,

  • перевірка,

  • аналіз тощо.

Інші автори під формою фінансового контролю розуміють способи конкретного вираження і організації контрольних дій. І залежно від часу здійснення контролю виділяють три його форми – попередній, поточний і наступний.

Серед форм фінансового контролю виділяють попередній, поточний і подальший контроль.

Попередній фінансовий контроль проводитися до здійснення операцій за освітою, розподілу і використанню грошових фондів. Тому він має важливе значення для попередження порушень фінансової дисципліни. В цьому випадку перевіряються ті, що підлягають твердженню і виконання документи, які служать підставою для здійснення фінансової діяльності, - проекти бюджетів, фінансових планів і кошторисів, кредитні і касові заявки и.т.п.

Поточний фінансовий контроль – це контроль в процесі здійснення грошових операцій (в ході виконання фінансових зобов'язань перед державою, отримання і використання грошових коштів для адміністративно – господарських витрат, капітального будівництва и.т.д.)

Подальший фінансовий контроль – це контроль, здійснюваний після здійснення фінансових операцій (після виконання прибуткової і витратної частини бюджету; використання підприємством або установою грошових коштів, сплати податків и.т.п.) В цьому випадку визначається стан фінансової дисципліни, виявляються її порушення, шляхи попередження і міри по їх усуненню.

Форми попереднього:

  • аналіз;

  • висновок;

  • обговорення.

Форми поточного:

-державний фінансовий аудит (- це перевiрка публiчної бухгалтерської звiтностi, облiку, первинних документiв та iншої iнформацiї щодо фiнансово-господарської дiяльностi суб'єктiв господарювання з метою визначення достовiрностi їх звiтностi, облiку, його повноти i вiдповiдностi чинному законодавству та встановленим нормативам.);

- перевірка

- інспектування

Форми наступного:

- звіт (наприклад про виконання бюджету)

42. Методи фінансового контролю

(Люди, я не знаю, та у Чернадчука методи збігаються з формами)

Фінансовий контроль проводиться різноманітними методами, під якими розуміють прийоми і способи його здійснення. Застосування конкретного методу залежить від ряду чинників: правового положення і особливостей форм діяльності органів, що здійснюють контроль, від об'єкту або мети контролю, підстав виникнення контрольних правовідносин і ін.

Використовуються наступні методи фінансового контролю: спостереження, нагляд, ревізії, перевірки (документація, стани обліку і так далі), розгляд проектів фінансових планів, заявок, звітів про фінансово-господарську діяльність і ін.

Основний метод фінансового контролю – ревізія, тобто найбільш глибоке і повне обстеження фінансово-господарської діяльності підприємств, організацій, установ з метою перевірки її законності, правильності, доцільності.

Ревiзiя - це метод документального контролю за фiнансово-господарською дiяльнiстю пiдприємств, органiзацiй, установ, дотриманням законодавства з фiнансових питань, достовiрнiстю облiку i звiтностi, спосіб документального розкриття недолiкiв, розтрат, привласнень i крадiжок коштiв i матерiальних цiнностей, попередження фiнансових зловживань.

По об'єкту перевірки розрізняють ревізії документальні, фактичні, повні (суцільні), вибіркові. За організаційною ознакою вони можуть бути плановими (передбаченими в плані роботи відповідного органу) і позаплановими (призначеними у зв'язку з надходженням сигналів, скарг і заяв громадян, що вимагають перевірки), комплексними (що проводяться спільно з декількома контролюючими органами).

Ревізія грунтується на перевірці первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерської і статистичної звітності, фактичної наявності грошових коштів і товарно-матеріальних цінностей, результати ревізії оформляються актом, що має юридичну силу джерела доказів в слідчій і судовій практиці.

Класифікація ревізій:

1. По відомчій приналежності органів, що ревізуються:відомчі, внутрівідомчі, внутрішньогосподарчі

2. По обхвату:повні,часткові,комплексн, ітематичні

3. По глибині проведення: крізні, локальні

4. По ступеню обхвату даних:суцільні, вибіркові, комбіновані

5. По характеру матеріалу: документальні, фактичні

6. По відношенню до плану: планові, позапланові

7. По черговості дослідження одних і тих же документів:первинні,додаткові, повторна.

Важливе місце серед методів фінансового контролю займає рахункова перевірка звітності, яка є сукупністю спеціальних прийомів контролю достовірності бухгалтерських звітів і балансів.

Виділяють три основні етапи рахункової перевірки:

- перевірка узгодженості показників різних форм звітності;

- звірення окремих звітних показників із записами в регістрах

бухгалтерського обліку;

- перевірка обгрунтованості облікових записів за даними первинних

документів.

Результати рахунково-аналітичних перевірок оформляються відповідним актом. Акт перевірки має на меті вказати, перш за все, на неефективне, нераціональне використання державного майна.

Перевiрка - це обстеження i вивчення окремих дiлянок фiнансово-господарської дiяльностi пiдприємства, установи, органiзацiї або їхнiх пiдроздiлiв. Здiйснюється з окремих питань на пiдставi звiтних, балансових i видаткових документiв. В ходi її проведення виявляються порушення фiнансової дисциплiни та намiчаються заходи по усуненню їх негативних наслiдкiв, якi оформлюються довiдкою чи доповiдною запискою.

В юридичній літературі перевірка визначається як метод фінансового контролю, що уявляє одиничну контрольну дію або дослідження стану справ на окремому участку діяльності організації, що перевіряється.

Перевірки поділяються на тематичні (вивчення окремих сторон фінансово-господарської діяльності) та документальні (вивчення фінансово-господарської діяльності підконтрольного об’єкту на підставі тільки документів).

Обстеження, як i перевiрка, охоплює окремi сторони дiяльностi пiдприємств, але на вiдмiну вiд перевiрки проводиться по значно ширшому колу показникiв i виявляє фiнансовий стан господарюючих суб'єктiв, перспективи їх розвитку, необхiднiсть реорганiзацiї чи переорiєнтацiї виробництва. В ходi проведення обстеження часто здiйснюються опитування, анкетування. Обстеження може здiйснюватись за приписом законодавчих або виконавчих органiв i переслiдує мету виявлення порушень фiнансової дисциплiни.

Iнспекцiя - це перевiрка стану фiнансiв пiдприємств на мiсцях, що перiодично здiйснюється суб'єктами - представниками держави в цiлому чи її окремих органiв. Проводяться з метою загального ознайомлення зi станом справ на мiсцях та надання оперативної практичної допомоги.

Спостереження - це метод фiнансового контролю, який зводиться переважно до загального ознайомлення зi станом фiнансової дiяльностi бюджетної установи, пiдприємства, вiдомства. Буває загальним i спецiальним. Як правило, спостереженню передує в часi застосування iнших методiв фiнансового контролю.

Аналіз спрямований на виявлення порушень фінансової дисципліни і проводиться на підставі поточної та річної звітності, його характернию рисою є системний і факторний підхід, а також використання таких аналітичних прийомів як середні та відносні величини, групування тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]