Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema1BS.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
390.14 Кб
Скачать

4. Функція грошей як засобу накопичення і заощадження.

Гроші є загальним еквівалентом, саме ця їх роль забезпечує їх власнику отримання будь-якого товару, отже, гроші стають втіленням суспільного багатства. Тому у людей виникає прагнення до накопичення і заощадження грошей. При цьому, для утворення скарбів, гроші вилучаються з обігу і акт купівлі-продажу переривається. Просте накопичення і заощадження грошей додаткового доходу їх власнику не приносить. На відміну від попередніх двох функцій, гроші як засіб накопичення і заощадження повинні володіти здатністю зберігати вартість, хоча б на певний період і обов'язково бути реальними.

При металевому обігу ця функція виконувала економічну роль стихійного регулятора грошового обороту. При цьому «зайві» гроші йшли в скарби. Недолік грошей поповнювався за рахунок скарбу. У міру розвитку товарного виробництва значення цієї функції зростало. Так, без накопичень і заощаджень ставало неможливим здійснювати відтворення. Якщо при простому товарному виробництві гроші накопичувалися у вигляді мертвого скарбу, то при капіталізмі підприємцю невигідно зберігати гроші і тому їх пускають в оборот для отримання прибутку. Крім того, акумуляція тимчасово вільних засобів є необхідною умовою кругообігу капіталу. Саме створення грошових резервів на підприємстві забезпечує згладжування виникаючих порушень в господарській діяльності, а резерви в масштабах країни - диспропорцій в її економіці.

Свого часу золотий обіг вимагав накопичення центральними емісійними банками золотого запасу. Метою такого накопичення є використання золотого запасу для поповнення внутрішнього обігу, для розміну знаків вартості на золото і проведення міжнародних платежів. Це призначення золотого запасу в даний час відпало у зв'язку з вилученням золота з обігу. Проте, золото продовжує виконувати роль скарбу. Тому воно накопичується в резервах центральних банків, в скарбниці держави, урядових валютних органах. Величина золотого резерву свідчить про багатство країни і забезпечує довіру інших держав до національної грошової одиниці.

Початок створення золотого запасу в Україні поклала Постанова Президії Верховної Ради України "Про створення запасу дорогоцінних металів і дорогоцінних каменів в Україні" від 2 грудня 1991р. Золотое компонентом золотовалютного резерву Національного банку України, куди входять високоліквідні активи, такі, як іноземна валюта, векселі, облігації і вільноконвертовані валюта.

На початок 2001 р. золоті запаси НБУ становили близько 13,7 тонн металу (13,5% усього золотовалютного резерву НБУ). Формування, збереження і накопичення золотовалютного резерву здійснюється з метою забезпечення внутрішньої і зовнішньої стабільності валюти, поліпшення кредитоспроможності України.

Окремі особи також накопичують золото у формі зливків, монет, прикрас і інших виробів. Таке накопичення здійснюється шляхом купівлі золота на ринку в обмін на грошові одиниці. Мета такого накопичення - забезпечити себе від знецінення своїх заощаджень.

Основна ж частина суспільства в умовах відсутності золотого обігу накопичує і зберігає кредитні гроші (паперові символи, що не створюють реального багатства).

Господарюючі суб'єкти зосереджують короткостроковий капітал в кредитних установах, а довгостроковий - вкладають переважно в цінні папери, одержуючи при цьому дохід.

Важливе значення функції грошей як засобу накопичення і заощадження за панування знаків вартості втрачене і кредитні гроші не можуть еластично розширювати або зменшувати кількість грошей в обігу, як це було при золотих грошах, що дає підстави окремим дослідникам вважати дану функцію грошей зниклою, або такою, яка «розчинилася» в попередніх.

Механізм взаємодії функції грошей як засобу нагромадження з функцією міри вартості.Як було зазначено вище, реалізувати себе в ролі засобу нагромадження гроші можуть лише за умови, коли вони є стійкими і стабільними. Визначений аспект реалізації грошей як засобу нагромаджування висвітлює їх взаємозв'язок із функцією міри вартості. Як і у функції міри вартості, гроші криють у собі можливість реалізації їх соціального призначення - виконання ролі загального еквівалента та абсолютно ліквідного товару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]